In fiecare an, marile companii de IT organizeaza cate un mega-congres, urmarit cu sufletul la gura de toate publicatiile interesate de IT din lume. Initial, acestea aveau loc pentru a lansa noi produse, pentru a vorbi despre noi butoane sau functionalitati si pentru a-si prezenta planurile de business in fata miilor de angajati. Lucrurile s-au schimbat insa. Dupa conferinta anuala 2016 de la Facebook, BuzzFeed scria urmatoarele: „Mark Zuckerberg nu candideaza la Presedintia Statelor Unite ale Americii, dar este de inteles daca aveti totusi impresia asta“.
Articolul punea degetul pe o tendinta din ce in ce mai evidenta in cadrul intalnilor anuale din domeniul tehnologiei. Directorii companiilor-gigant deja nu mai pun in prim-planul discursului viitoarele produse, cat binele umanitatii. La propriu. Zuckerberg, de exemplu, a mentionat in discursul sau misiunea Facebook de a aduce prosperitate natiunilor subdezvoltate si a subliniat faptul ca lumea nu ii poate ignora pe refugiatii din Siria. Intr-un gest destul de atipic, directorul Facebook a facut cateva remarci cu clare tendinte politice, impotriva candidatului republican Donald Trump: „Aud voci conduse infricosate care cer sa construim ziduri si care vor sa ne distanteze de oameni pe care ei ii eticheteaza ca fiind «altfel». E nevoie de curaj sa alegi speranta in ciuda fricii“.
Impactul profund pe care il au acesti oameni asupra societatii e vizibil. Apple s-a luat la tranta cu FBI-ul asupra dreptului la intimitate al americanilor, devenind stindardul acesteia mai mult decat a putut orice asociatie sau organizatie non-guvernamentala din America. Elon Musk, directorul Tesla, este cel care si-a propus sa schimbe felul in care calatoresc oamenii, iar proiectele sale, de la trenul care merge cu 1.200km/h pana la nava care face naveta Pamant-spatiu, nu mai sunt vise, ci deja in faza de teste.
Pe 18 mai a avut loc adunarea anuala Google. Inainte de adunarea generala a programatorilor, Google a facut publica statistica participantilor pe gen/nationalitate/etnie, transmitand lumii un mesaj clar de diversitate, de integrare si de toleranta.
Da, se poate suspecta ca toate acestea au si motive comerciale. Dar intr-o lume in care profitul se poate face si fara compasiune, sunt de admirat cei care isi doresc ca ceea ce fac sa aiba un impact pozitiv asupra lumii. Cu atat mai mult cu cat atitudinea lor se reflecta inclusiv la scara redusa, in randul companiilor mai mici si chiar pana la nivel individual.
In Iasi, de exemplu, companiile si angajatii din domeniul IT reprezinta una dintre cele mai active comunitati implicate in viata sociala. Programatorii alearga organizat la crosuri caritabile, se intalnesc in weekend sa lucreze la aplicatii de mobil pentru incurajarea voluntariatului sau pentru oamenii care asteapta autobuzul, fac donatii, se apuca de croit haine ca sa stranga bani pentru educatia de stiinta in scoli. Li se reproseaza foarte des ca isi permit sa fie asa. E adevarat, dar in marea de oameni care deja s-au resemnat, oamenii acestia s-au coagulat intr-o oaza de aer proaspat, de acel tip de altruism dupa care tanjim cand il vedem in Occident. Influentati de Zuckerberg sau nu, au decis ca vietile lor au sens doar daca sunt, pe langa IT-isti, si inca ceva. Este nevoie de curaj sa alegi speranta in ciuda fricii.