Cresteri
Daca miercuri si joi targul a inceput lin, vineri am putut observa o usoara intensificare a numarului de vizitatori, ajungand ca sambata, 4 iunie, C1, C2, C4 si C5 sa devina neincapatoare pentru fluxul de oameni care s-au imbulzit la zecile de lansari pe metrul patrat – multi cititori, de toate varstele, dar si personalitati importante din zona culturala.
Dintre editurile care au anuntat public procentele de vanzari inregistrate, in comparatie cu Bookfest 2015, Polirom a avut o crestere de 10%, Humanitas 15%, Corint 35%, iar Nemira a avut o prestatie cu 40% mai mare decat anul trecut. Cifrele sunt, asadar, extrem de optimiste.
Care au fost cele mai ravnite/cumparate/asteptate carti
La Polirom, de pilda, cele mai cautate volume au fost cele din colectiile „Biblioteca Polirom“, „Top 10+“, „Hexagon. Cartea de calatorie“ si „Historia“. Astfel, pe primele cinci locuri s-au clasat Sexualitate si societate. Istorie, religie, literatura, de Andrei Oisteanu, Durere, de Zeruya Shalev, Ea si El. Biografia unei relatii, de Aurora Liiceanu, Lumea in Si bemol, Dan Grigore in dialog cu Dia Radu, si Cumpatare, de Maria Dueñas. La Cartea Romaneasca, cele mai apreciate carti au fost Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela, de Matei Visniec, Darul lui Serafim, de Simona Antonescu, Pascal deseneaza corabii, de Radu Niciporuc, Lana de aur. Calatorii si calatoriile in literatura romana, de Mircea Anghelescu, si Anii ’30. Extrema dreapta romaneasca, de Zigu Ornea. O buna parte dintre acestea au si fost lansate la targ.
La Humanitas au condus detasat clasamentul Lucian Boia, cu Strania istorie a comunismului romanesc (si nefericitele ei consecinte), Gabriel Liiceanu, care a publicat Nebunia de a gandi cu mintea ta, Andrei Plesu, care a semnat Nelinisti vechi si noi, si Radu Paraschivescu, Cum gandesc politicienii (Cum? Gandesc politicienii?). Preferata de public a fost si antologia Bucurestiul meu, un volum colectiv in care semneaza nouasprezece autori, de la Horia-Roman Patapievici la Monica Pillat, Ioana Parvulescu, Adriana Bittel, Neagu Djuvara, Dan C. Mihailescu, Mircea Cartarescu s.a. La Humanitas Fiction, vedeta a fost Amos Oz, cu cea mai recenta traducere: Iuda. I-au urmat Franz Kafka, cu Scrisoare catre tata, si Anthony Doerr, cu Toata lumina pe care nu o putem vedea, printre alte volume.
Grupul Editorial Corint a avut doua colectii cautate cu precadere: „Corint Istorie“ si „Istorie cu Blazon“. Titlurile cele mai vandute au fost, asadar, Povestile Pelesului, de Carmen Sylva, ISlamISm. Planul secret de creare a califatului, de Glenn Beck, Amarate si vesele vieti de jupanese si cucoane, de Constantin Gane, Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, de Diana Mandache, ISIS. Armata jihadului, de Michael Weiss si Hassan Hassan.
S-au remarcat, de asemenea, si volume din colectia „Corint Junior“ – cum ar fi BERLIN. Zorii din Alexanderplatz (vol. 2 din seria BERLIN), de Fabio Geda si Marco Magnone, sau Insula doctorului Libris, de Chris Grabenstein – si „Leda Edge“ – amintesc Magonia, de Maria Dahvana Headley, si Blestemul castigatorului, de Marie Rutkoski.
Printre cele mai de succes carti de la Editura Nemira s-au numarat Viata mea, de Charles Chaplin, Talismanul (vol. II, seria Outlander), de Diana Gabaldon, Misterul regelui. Despre scris, de Stephen King, Ai uitat sa razi, de Bogdan Munteanu, si Sabia destinului, de Andrzej Sapkowski (al doilea volum de povestiri din seria Witcher), iar copiii si parintii au plecat acasa cu Bufnita care se temea de intuneric, de Jill Tomlinson, De ce va certati, Matei?, de Brigitte Weninger, Alice in Tara Minunilor, repovestita si ilustrata de Emma Chichester Clark, toate aparute la Nemi, o proaspat relansata editura pentru cei mici, aflata sub brandul Nemira.
Dupa ce am vazut care au fost cartile favorite ale publicului de la cele patru edituri care au anuntat, pana acum, vanzari mai mari anul acesta, va propun o enumerare aleatorie de carti prizate la Bookfest, de la mai multe edituri, lista din care sunt convinsa ca veti gasi cateva titluri pe placul dumneavoastra: Romania vertebrata, de Radu Vancu (Adenium), Cartea clanului din Baltimore, de Joel Dicker (Trei), Omul ilustrat, de Ray Bradbury (Paladin), Small DATA, de Martin Lindstrom (Publica), Noblesse oblige, de Christine Gräfin von Brühl (Baroque Books & Arts), Central Park, de Guillaume Musso (All), Vremurile bune de altadata, de Bohumil Hrabal (Art), Razboiul nu are chip de femeie si Ultimii martori, de Svetlana Aleksievici (Litera), Baricadele II si Palaria albastra si alte povestiri, de Andrei Craciun (Herg Benet), Calatorie spre obarsie, de Gabriel Garcia Marquez (Rao), Un palid punct albastru, de Carl Sagan (Herald) etc. Dintre cartile pentru copii, s-au remarcat De ce zboara vrajitoarele pe cozi de matura?… si alte 10 intrebari fantastice, scrisa de Adina Rosetti si ilustrata de Cristiana Radu (Curtea Veche Publishing), Olguta si un bunic de milioane, de Alex Moldovan (Arthur), Iepurasul care voia sa adoarma, de Carl-Johan Forssen Ehrlin (Litera Mica), Mog, pisica uituca, de Judith Kerr (PanDA – Trei), Winston, un motan in misiune secreta, de Frauke Scheunemann (Booklet Fiction) s.a.
De la mare la mic
Editurile mici au avut, ca de obicei, fanii lor infocati. Si, ce-i drept, sunt cateva titluri pe care nu cred ca ar trebui sa le ratati. De la Tracus Arte e musai sa pescuiti, chiar si post-targ, volumul Arta Popescu (volumul al II-lea din Opere), de Cristian Popescu. Dincolo de ferestre, de Irina Georgescu, un debut foarte bun, e de gasit la Casa de pariuri literare. Iar Intr-o zi nu ne vom mai recunoaste, un volum de poezie semnat de Alexandru Potcoava si publicat la Casa de Editura Max Blecher, trebuie sa va stea pe noptiera. Nu puteti sa nu tineti in biblioteca reeditarea fractalia, de Serban Foarta, aparuta, ca sa vezi!, chiar la Editura frACTalia. Hecate trebuie sa va intre in casa cu cel putin un volum nou – Funny Boy, de Shyam Selvadurai. Ar mai fi tare multe de mentionat, dar va las pe dumneavoastra sa le descoperiti, daca aveti curiozitatea, dupa inceputul acesta.
La Bookfest 2016, cateva edituri si-au impartit frateste cate un stand, cum ar fi Tracus Arte, care i-a primit si pe cei de la Casa de Editura Max Blecher, frACTalia care a facut echipa cu Hecate, iar All i-a gazduit pe cei de la Univers – pentru ca a fost un lucru foarte putin stiut, din pacate, multi oameni au crezut ca Editura Univers nu a mai venit la targ, fiind foarte surprinsi cand le-am spus ca acolo o pot gasi pe minunata doamna Crupenschi, una dintre cele mai faine librarese pe care le-am cunoscut. Am dus dorul, mai ales, Editurii Cartier, care nu a fost la Bucuresti. Au absentat si cei de la Tact si Idea.
Evenimente de succes
Glisam, incet, spre evenimentele Bookfest.
Cum am fost moderatoare la peste zece lansari si nu-mi doresc sa fiu acuzata de subiectivitate, ma voi limita doar la a va recomanda cartile pe care le-am citit, in pregatirea acelor evenimente: Sapte manifeste DADA. Lampisterii • Omul aproximativ, de Tristan Tzara (centenar DADA, Polirom), Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez (Polirom), O ciudatenie a mintii mele, de Orhan Pamuk (Polirom), Frumoasa adormita si fusul, de Neil Gaiman si Chris Riddell (Nemi), Darul lui Serafim, de Simona Antonescu (Cartea Romaneasca), rezistenta, de Alina Purcaru (Cartea Romaneasca), Pascal deseneaza corabii, de Radu Niciporuc (Cartea Romaneasca), Vorbesc in gand, cu voce tare, de Robert Serban (Casa de pariuri literare), Observator cultural 4×4. Spiritul critic in actiune, volum coordonat de un cristian (Casa de pariuri literare), Spatiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh („Hexagon. Cartea de calatorie“, Polirom), In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la Mine, de Chris Simion (reeditare, Trei). Am lasat la final Varstele jocului. Strada Cetatii, de Claudiu M. Florian (Cartea Romaneasca), doar pentru ca este un volum mai vechi, din 2012, care a fost insa repus in discutie gratie Premiului Uniunii Europene pentru Literatura, editia 2016; vi-l foarte recomand. Sper ca n-am uitat nimic.
Cele mai aglomerate evenimente de la Bookfest 2016 au fost, asa cum afirmam si la inceputul materialului de fata, cele de sambata. Pana la ele, totusi, prezenta Zeruyei Shalev joi, 2 iunie, pe scena Agora, a electrizat publicul. Alaturi de Simona Sora, Mihaela Dedeoglu, Bogdan-Alexandru Stanescu si Marius Constantinescu (moderator), binecunoscuta scriitoare israeliana a vorbit despre Durere (cel mai recent roman semnat de aceasta si tradus la noi, la Polirom), despre cititori, reactii diverse la cartile sale, perspective, relatiile de iubire si relatiile dintre parinti si copii, problemele cu care ne confruntam cu totii, zi de zi, cum a inceput sa scrie si multe altele. Nici verisorul Zeruyei Shalev, Meir Shalev, prezent in Romania cu un singur volum – Roman rusesc, aparut in 2015 la Univers –, nu s-a lasat mai prejos. El a participat vineri, 3 iunie, la o intalnire pe marginea cartii sale, alaturi de Simona Kessler, Florin Iaru si Vasile Ernu, si a venit inarmat cu povesti savuroase. In aceeasi zi, Fania Oz-Salzberger a participat la o masa rotunda dedicata tatalui sau, Amos Oz, in compania Medeei Ciciu, Taniei Radu si Ioanei Parvulescu, cu Denisa Comanescu in rolul de moderator. Probabil ca cititorii prezenti au indragit-o si mai tare dupa afirmatia sa in legatura cu motivele pentru care iubeste romanii: „Pot sa vad, cu intuitia unui cititor, ca toti cei ce sunt aici iubesc sa citeasca. Si pentru mine acest lucru inseamna ca apartineti traditiei mele de evrei, o traditie textuala si o eterna iubitoare a labirintului scrisului“. Pe de alta parte, a fost interesant faptul ca s-a prezentat in fata publicului cu o atitudine relaxata, fireasca, si a vorbit despre opera lui Amos Oz fara fasoane.
Dror Mishani, Rony Oren si Gil Hovav, israelieni mai putin cunoscuti la noi si mai mult peste hotare, au avut de asemenea prestatii foarte faine. Mishani a fost amuzant la intalnirea de sambata despre Disparitia (Trei), Oren a debordat de energie si caldura la atelierele pentru copii – daca m-a invatat pana si pe mine sa fac figurine din plastilina!… –, iar Hovav a purtat un dialog cu sare si piper cu Mircea Dinescu si Matei Martin, moderatorul evenimentului.
Iar acestea nu au fost singurele merite ale prezentei Israel la Bookfest, promovate sub sloganul „Never stop dreaming“. Vizitatorii s-au bucurat si de autori israelieni de origine romana, de o prima lectie de ebraica, de un program artistic pentru copii, de proiectii de filme de animatie, un program de desenat si colorat, o fabrica de vise si multe, multe altele.
In rest, au fost luate cu asalt lansarile la care au participat, in calitate de autori sau invitati, Andrei Oisteanu, Mircea Cartarescu, Ion Vianu, Nora Iuga, Andrei Plesu, Aurora Liiceanu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Radu Paraschivescu, Ioana Nicolaie, Vladimir Tismaneanu si Ciprian Macesaru, Marian Godina, Chris Simion, Lucian Boia, Dan C. Mihailescu, Ioana Parvulescu, Cristian Teodorescu, Maria Olaru etc. In principal, la acest capitol nu avem parte de prea multe surprize, publicul „alearga“ de obicei pentru numele insirate aici, vorbim despre autori foarte iubiti, critici literari indragiti, personalitati culturale importante in spatiul romanesc.
In total, Bookfest a venit cu peste 300 de lansari si evenimente propuse de peste 200 de edituri. Enorm, as indrazni sa remarc, m-as bucura tare daca s-ar comasa cumva evenimentele si ar exista mai putine, in spatii mai bine organizate pentru public si vorbitori (este teribil de incomod pentru toata lumea sa se prezinte carti la/printre standuri, unde se sta in picioare, se face microfonie, se asurzeste audienta), aerisite, selectate mai abitir.
Asul targului
Una peste alta, atmosfera a fost de sarbatoare – sarbatoare a cartilor, autorilor, editorilor, traducatorilor, cititorilor. Cea mai mare reusita a targului de carte Bookfest, editia 2016, mi s-a parut, de departe, sectiunea pentru copii. Cum deschiderea salonului a coincis cu 1 iunie, editurile au venit pregatite cu tot felul de surprize literare (si non-literare, de fapt) pentru cei mici, de la standuri frumos aranjate la spatii de joaca, personaje din povesti prezente la lansari si multe activitati care i-au incantat. Unde mai pui ca oferta de carte pentru copii a fost impresionanta! Eu as fi plecat acasa cu cel putin douazeci de titluri, ce sa zic de pici… Am vazut foarte multi copii in targ, adusi de parintii sau profesorii lor, atat pe 1 iunie, cat si pe toata durata Bookfest-ului, ceea ce nu poate fi decat o veste buna, nu-i asa?