• SERIA DE AUTOR JOSÉSARAMAGO
Ridicat de la pamant
Traducere din limba portugheza si note de Simina Popa. Editie cartonata
Premiul Nobel pentru Literatura 1998
Publicat pentru prima data in 1980, Ridicat de la pamant urmareste destinul mai multor generatii ale familiei Mau-Tempo (Vreme-Rea), tarani saraci, fara pamant, cum fusesera si bunicii lui Saramago – cartea este, de altfel, una dintre cele profund personale ale celebrului scriitor. Dincolo de tema pamantului si a conflictelor generate de vesnicele nedreptati sociale ori de comentariile politice, interpretari ce confera povestii o dimensiune actuala, cuceritoare in lectura romanului sunt mai ales umorul lui Saramago si stilul sau bine cunoscut.
• SERIA DE AUTOR ORHAN PAMUK
O ciudatenie a mintii mele
Traducere din limba turca si note de Luminita Munteanu. Carte publicata si in editie digitala
Premiul Nobel pentru Literatura 2006
Romanul O ciudatenie a mintii mele, prima carte publicata de Orhan Pamuk dupa dobandirea Premiului Nobel pentru Literatura (2006), este o epopee moderna, desfasurata pe parcursul a mai bine de patru decenii (1969-2012), in centrul careia se afla unul dintre milioanele de „personaje secundare“ ale Istanbulului: iaurgiul si bragagiul Mevlut Karatas. Povestea adeseori induiosatoare a contraeroului Mevlut Karatas, cu bucuriile, sensibilitatile, izbanzile si, mai ales, esecurile sale, este de fapt povestea „celuilalt Istanbul“, a vanzatorilor stradali, a cartierelor de baraci, a imigrantilor din Anatolia care ajung sa schimbe, treptat, textura si stilul de viata traditional al orasului, pe valul ambiguu al pribegiilor moderne.
• SERIA ESENTIAL
Norman Mailer, Seri antice
Traducere din limba engleza de Irina Horea si Mihai Elin
O capodopera despre moarte si viata, despre reincarnare, vraji si erotism in Egiptul antic
Menenhetet, copilul de taran care devine general in armata lui Ramses al II-lea, care ajunge supraveghetorul haremului si insotitor al Reginei Nefertiti, se viseaza pe tronul Faraonului. Un batran evreu i-a dezvaluit cum orice barbat poate sa renasca daca, inainte sa-si dea sufletul, lasa grea o femeie; pruncul nascut astfel isi va intrupa tatal mort, cu toate visurile si cunostintele acestuia. Menenhetet trebuie doar sa-si aleaga femeia si momentul potrivite pentru realizarea visului. Ceea ce si incearca sa faca, in ultima noapte a Marelui Festival al Faraonului Ramses al II-lea, alegandu-si-o ca iubita si poate viitoare mama pe Regina, de care este indragostit. Despre toate acestea povesteste chiar Menenhetet, la curtea lui Ramses al IX-lea, intr-o alta noapte de pomina, Noaptea Porcului, cand totul este permis deopotriva muritorilor de rand, faraonilor si zeilor…
• Stefan Zweig, Jucatorul de sah
Traducere din limba germana de Mariana Barbulescu. Carte publicata si in editie digitala
In anii de inceput ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, la bordul unui pachebot ce se indreapta spre Buenos Aires, calatorii descopera ca printre ei se afla un campion mondial la sah pe nume Czentovic. Printr-un concurs de imprejurari, Czentovic ajunge sa se infrunte pe tabla de sah cu un grup de calatori de pe vas, pe care ii invinge cu usurinta. Atunci insa intra in scena, cu totul surprinzator, un personaj straniu, al carui trecut recent este legat de jocul de sah intr-un mod tulburator si sumbru. Ideea de „joc al mintii“ capata astfel o semnificatie mult mai ampla, iar infruntarea ce se prefigureaza pe pachebot e doar ecoul alteia, mult mai teribila.
• SERIA ACTUAL
Florian Illies, 1913. Vara secolului
Traducere din limba germana si note de Vasile V. Poenaru. Carte publicata si in editie digitala
1913, ultimul an inainte ca secolul s-o ia razna
1913 e anul in care Henry Ford introduce in fabrica sa o linie de asamblare automata, iar Louis Armstrong pune pentru prima oara mana pe o trompeta – si nu oriunde si oricum, ci intr-o scoala de corectie, unde fusese inchis. Charlie Chaplin semneaza contractul pentru cel dintai film al sau, Proust isi incepe marele ciclu dedicat timpului, Stravinski are premiera la originalul si scandalosul balet Sarbatoarea primaverii. Discipolul Carl Gustav Jung se desparte de maestrul sau, Sigmund Freud. Robert Musil isi incepe Omul fara insusiri cu o informatie gresita. Rainer Maria Rilke sufera si le scrie iubitelor sale. Toate aceste personaje si evenimente le regasim in cartea lui Florian Illies, alaturi de ceilalti eroi (sau monstri): Thomas Mann, Hesse, Rodin, Gottfried Benn, Matisse, dar si Hitler, Stalin si Tito.
• Burhan Sönmez, Istanbul Istanbul
Traducere din limba turca de Leila Ünal
Patru prizonieri stau inchisi in celula unui centru de tortura. Atunci cand nu sunt maltratati, ei spun pe rand povesti despre Istanbul, istorisiri ca un balsam impotriva durerii si fricii, exercitii de rezistenta, si nu un mijloc de a uita unde se afla. Tortura nu-i dezumanizeaza, sentimentele bune nu li se sterg din minte, iar furia tortionarilor se dezlantuie. Pornind de la destinul celor patru oameni inchisi in celula cu numarul 40, romanul ajunge treptat sa reflecte viata locuitorilor Istanbulului de la suprafata, cu suferintele si visurile lor, si sa aiba in centrul sau marele oras, asa cum se vede el in oglinda trecutului si in cea a prezentului.
• Yann Martel, Muntii Inalti ai Portugaliei
Traducere din limba engleza de Dan Croitoru. Carte publicata si in editie digitala
Yann Martel este autorul bestsellerului Viata lui Pi.
In Lisabona anului 1904, tanarul Tomás descopera un jurnal vechi. Acesta lasa sa se intrevada existenta unui artefact extraordinar care – daca va fi gasit – va redefini istoria. La volanul unuia dintre primele automobile aparute in Europa, tanarul porneste in cautarea acestei comori stranii. Treizeci si cinci de ani mai tarziu, un medic din Lisabona, pasionat de romanele politiste ale Agathei Christie, face autopsia unui cadavru si se gaseste in fata unui mister de nepatruns, consecinta cautarilor lui Tomás. Aproape jumatate de secol mai tarziu, in 1981, un senator canadian se retrage intr-un sat din Muntii Inalti ai Portugaliei, indoliat dupa moartea sotiei sale. Are insa o companie dintre cele mai neobisnuite: un cimpanzeu. Si aici, in acest sat, indelunga cautare se va incheia intr-un mod cu totul neasteptat.
Colectia „Biblioteca Polirom“ numara pana in prezent peste 1.000 de titluri si este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu.
In pregatire:
Puritate, Jonathan Franzen
O lebada salbatica si alte povesti, Michael Cunningham
Imblanzirea reginei, Philippa Gregory
Rudin, I.S. Turgheniev
Un bob de grau, Ngugi wa Thiong io