Il intreb, de exemplu, cum ar fi daca Justin Bieber s-ar fi nascut in Spania si mi-l arata campion la fotbal. Il intreb cum ar fi aratat Victor Ponta in The Sopranos si mi-l arata acolo, foarte bine integrat in peisaj. Ii zic ca ar fi fost interesant daca Liviu Dragnea ar fi fost un Muppet si rezultatul il vedeti in poza. Robotii de chat sunt cea mai noua moda in social media. Sunt cam departe de inteligenta la care visam cu totii, cea care poate sa se uite la stele si sa filosofeze cot la cot cu noi despre esenta vietii, dar suficient de destepti cat sa poata inlocui un angajat ineficient. Iata ce conversatii se pot purta cu ei si cum.
Despre chestii practice
Numeroase companii si-au infiintat deja propriii roboti de chat ca sa le usureze un pic munca serviciului de clienti. Robotii raspund la intrebari simple – despre orele de deschidere ale magazinelor, despre conditiile contractuale, oferte, caracteristici tehnice ale produselor etc. Mai pot sa dea sfaturi (adica un fel de cautari personalizate) pentru cumpararea hainelor, a produselor cosmetice, a electronicelor etc. In functie de strategia companiei, cu robotii se poate discuta pe Facebook, Yahoo Messenger, Whatsapp, Twitter, Google sau chiar Second Life.
***
Se estimeaza ca serviciile de clienti vor fi din ce in ce mai robotizate. Pana anul viitor, se preconizeaza ca doar o treime din clienti vor simti nevoia sa discute cu un consilier uman, aproape jumatate in comparatie cu anul 2014.
***
Despre scenarii imaginare
V-am povestit despre Murphy. Este un robot Microsoft cu care se poate sta de vorba pe Facebook sau Skype si caruia poti sa ii propui scenarii imaginare: Daca Beethoven ar fi fost un star rock? Daca Romania ar fi castigat Cupa Mondiala la Fotbal? Daca Obama ar fi jucat in Game of Thrones? Murphy raspunde prin imagini, pe care le poti ajusta – schimband personajul, contextul sau cerand inca si mai multe trucaje foto asemanatoare.
***
Murphy a fost lansat dupa ce Microsoft facuse o gafa enorma cu un alt robot de chat, pe nume Tay, conceput sa emuleze personalitatea unei adolescente pe Twitter si sa invete din interactiunile cu ceilalti. Din pacate, dupa doar 24 de ore de interactiune cu lumea adevarata, Tay a fost invatata sa spuna ca Hitler era misto. Ca este pro-genocid pentru toti mexicanii, ca feministele ar trebui sa arda in iad si ca Iisus e de vina pentru atacurile din 11 septembrie.
Despre viata, asa in general
Nice_tips_bot este un robot care se exprima pe Twitter si care are cate un sfat in fiecare replica. Uneori, intra in conversatii publice, intr-o combinatie de sfaturi gustoase ca o zacusca:
Robot: „Bai… incearca sa gasesti moduri ca sa-ti distragi mintea. E cel mai bine asa“.
Utilizator: „Mersi, robot. Va fi bine“.
Robot spre utilizator: „Si as mai spune ceva: ai grija ca sistemul electric din remorca sa fie bine conectat la lumini. Te rog!“.
Utilizator: „Ok, asta nu ma ajuta cu nimic“.
Robot spre utilizator: „Si mai uite un pont: pune niste bandaj daca te doare pulpa piciorului“.
***
Pentru ca robotii sa inteleaga cat mai bine limbajul uman, strategia a fost ca acestia sa parcurga cantitati imense de text, din care sa recunoasca si sa invete singuri regulile gramaticale. Pentru intelesul adevarat al cuvintelor insa, inca este o cale lunga de batut.
Despre vreme, ca un adevarat britanic
Poncho este un robot care ma contacteaza de dimineata pe Facebook sa imi spuna sa iau umbrela cu mine sau sa am grija, ca va fi tare cald. Il intreb: „Este vreo sansa sa ploua in Iasi?“. Imi spune: „Naaaah, nici o sansa, cerul e senin“.
Microsoft, Facebook si Google au anuntat anul acesta strategii extinse pentru a-si imbunatati capacitatile robotilor de conversatie. Google si-a lansat aplicatia de mesagerie Allo, prin care se pot realiza automat rezervari la restaurante, un robot te poate tine la curent cu scorurile de la meci sau chiar poti sa iti rezervi rapid o camera la hotel daca discutia merge inspre acolo.