Iar raspunsul, in opinia ziarului „The Independent“, este ca „da, Urzeala tronurilor ar putea fi afectat“. Si asta fiindca serialul-fenomen este, in mare parte, filmat in Irlanda de Nord, iar productia este finantata si cu fonduri europene.
Asa cum explica site-ul Foreign Policy, banii publici europeni sustin productiile audiovizuale care creeaza locuri de munca. Daca englezii ies din UE, rezultatul, in cazul de fata, ar fi ca producatorii americani de la HBO vor avea mult mai putine motive sa toarne episoadele in Irlanda de Nord.
Evident, nu numai Urzeala tronurilor ar urma sa fie afectat de aceste probleme, multe alte productii audiovizuale anglo-britanice fiind finantate cu bani europeni, cum ar fi, de exemplu, documentarul Amy. Astfel, si Hollywood-ul se va simti descurajat sa mai realizeze productii pe teritoriul britanic, ceea ce va insemna o uriasa pierdere pentru sectorul cinematografic. Cel putin asa s-a spus „la cald“, imediat dupa triumful taberei „Leave“.
De aceea, aminteste „Slate“, profesionistii din domeniu au redactat o scrisoare deschisa in care subliniaza ca „Marea Britanie nu este numai unul dintre cele mai puternice state din Europa, ci si unul dintre cele mai creative. Iesirea din Europa ar insemna un imens salt in necunoscut pentru milioanele de britanici care lucreaza in industriile creative si pentru milioanele de englezi din tara sau strainatate care beneficiaza de cresterea si vitalitatea sectorului cultural“.
In tot acest timp, umorul britanic nu s-a dezmintit, comediantul Ross Everett explicand americanilor Brexit-ul, intr-un clip postat pe YouTube, folosindu-se de povestile din Urzeala tronurilor si seria Harry Potter.
Revenind la Urzeala tronurilor, sefii HBO s-au grabit sa asigure public milioanele de fani ca viitoarea (posibila sau nu) iesire a Angliei din urzeala europeana nu va afecta productia serialului.
„Rezultatul referendumului nu va avea nici un efect material asupra seriei“, a anuntat un reprezentant al Time Warner, compania care detine HBO.
Reprezentantii companiei au mai precizat ca seria Urzeala tronurilor a fost finantata si cu bani din Fondul Regional de Dezvoltare, dar numai la inceput, si ca pentru sezoanele ce au urmat producatorii nu au mai beneficiat de bani europeni. In plus, seria mai primeste finantari si de la statul britanic si de la Northern Ireland Screen (NIS), care, la randul lor, nu folosesc bani UE.
Insa mai este un aspect care ii va duce la disperare pe fanii seriei: pentru Urzeala tronurilor, „Iarna“ se apropie de final. Iar creatorii, David Benioff si D.B. Weiss, au explicat la emisiunea „Deadline“ ca serialul nu va mai dura multa vreme; ei l-au conceput initial cu o durata totala de 70-75 de ore, iar odata cu sezonul sase s-au realizat deja 60 de ore de program. Deci ar mai ramane un singur sezon de produs, care ar putea fi realizat inainte ca Anglia sa iasa din UE, daca aceasta iesire se va intampla cu adevarat vreodata.
Revenind la problema de ansamblu, cea a productiilor audio-vizuale care ar putea fi afectate de disparitia fondurilor europene, revista „Forbes“ sustine, intr-o analiza publicata online, ca nu prea exista motive de ingrijorare, ci dimpotriva.
„Forbes“ subliniaza ca cei care cantau prohodul Urzelii tronurilor n-au remarcat ca, de fapt, atat serialul HBO, cat si multe productii locale foarte importante, precum Downton Abbey, au fost finantate din bani britanici, nu europeni, din fonduri speciale pentru dezvoltarea acestui sector, proveniti din taxe locale, si ca din acest punct de vedere lucrurile raman la nivelul de business as usual.
Cu acesti bani au fost finantate serii precum Outlander, Da Vinci’s Demons sau productia Fox 24: Live Another Day. „Iar Brexit-ul ar putea oferi o ispita si mai mare studiourilor americane – o uriasa cadere a valorii lirei sterline fata de dolar.“
Evident, cei de la „Forbes“ nu exclud faptul ca productiile TV britanice sa fie afectate serios in eventualitatea in care economia va intra in recesiune. Amintesc insa ca acest sector conteaza atat de mult in peisajul economic, incat Cancelarul Esichierului (ministrul de Finante) va fi obligat sa ia masurile care se cuvin.