Mergand pe firul intamplarilor, sefii din CIA au urmatorul dialog, cu pauze de perplexitate maxima: „La rusi?“/„Iham“/„Rusi??“/„Iham, Ambasada Rusiei.“/„Esti sigur?“/„Ti-am spus, a fost foarte usor sa-l urmaresc.“/„De ce naiba s-ar duce la rusi? De ce naiba“.
Cam asa ma simt de jumatate de an incoace, de cand americanii ii acuza pe hackerii rusi ca le destabileaza democratia.
Hackerii rusi vs Serena
Acum cateva zile, hackerii rusi au scos la lumina niste documente, despre care pretindeau ca dovedesc dopaj la cel mai inalt nivel – Simone Biles (gimnasta multimedaliata cu aur), Serena si Venus Williams (jucatoare de tenis, foste numarul 1). De fapt, documentele erau mai inocente decat in comedia fratilor Cohen si nici un jurnalist sportiv serios nu s-a atins de ele. Erau doar parte a unei proceduri care prevede ca, in cazul unor probleme de sanatate, sportivii sa anunte ce substante iau, cu avizul unei comisii independente de medici.
Documentele private de sanatate ale sportivilor fusesera furate din baza de date a WADA, agentia de antidopaj reponsabila pentru sanctionarea dura a Federatiei Olimpice a Rusiei pentru faptul ca a incurajat si ascuns sistematic dopajul. Intamplator, in aceeasi zi urma sa fie dat un verdict in cazul Mariei Sarapova, suspendata pentru doi ani in urma depistarii pozitive.
Hackerii rusi vs adevar
Tot ei au intrat pe contul atletei ruse Iulia Stepanova, cea care a tras semnalul de alarma in legatura cu dopajul incurajat de stat al sportivilor rusi. Unul dintre posibilele motive ale atacului ar fi incercarea de a afla locatia atletei, care fuge de autoritatile rusesti, mai ales dupa ce Putin a aratat-o cu degetul si a numit-o „Iuda“.
Hackerii rusi vs Hillary
Acelasi grup – acelasi, da, este realitate, nu un film de actiune – a atacat si adresele de e-mail ale unor oficiali de rang inalt din Partidul Democrat din Statele Unite, chiar de doua ori: o data in luna iunie si o data in luna septembrie.
Printre documentele obtinute se numara datele personale ale donatorilor partidului, strategia de strangere de donatii, precum si numerele de mobil ale unor angajati de la Casa Alba. Vorbind despre acest incident la CNN, Oliver Stone si-a promovat cel mai recent film al sau despre Edward Snowden, americanul care a facut publice mii de secrete de stat ale SUA. Filmul a fost lansat pe 16 septembrie.
Hackerii rusi vs „New York Times“
O intruziune mai redusa ca amploare a avut loc si impotriva celor de la „New York Times“, posibil in incercarea de a obtine informatii confidentiale despre anchetele in desfasurare, contacte din guvern si informatii sensibile nepublicate.
Hackerii rusi, functionari la stat
Grupurile din spatele acestor acestor atacuri par sa fie finantate de statul rus si sa aiba legatura cu serviciile secrete. Lucrul este, desigur, foarte grav si arata o mentalitate periculoasa de Razboi Rece. Dar mai exista si o alta modalitate de a privi lucrurile: hackerii astia sunt, cum ar veni, un fel de angajati la stat. Numele lor de scena sunt Fuzzy Bear (Ursulet pufos) si Guccifer 2.0. Sa petrecem un minut incercand sa ni-l inchipuim pe Ursulet Pufos semnand in condica de prezenta a lui Putin la sapte dimineata si speriat ca o sa-l prinda seful ca joaca Solitaire in loc sa destabilizeze planeta. Ar iesi un film foarte bun.