Asa cum s-au asezat lucrurile dupa votul din 11 decembrie si dupa discursul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de joi seara, as fi inclinat mai degraba sa spun ca nu. Poate cea mai proasta veste a acestui final de an tine de inceputul lui 2017: Bugetul de Stat va fi construit de urmatorul Guvern si aprobat de noul parlament. La nivelul administratiilor locale, prin recul, s-ar putea sa ne trezim ca va exista un buget aprobat abia dupa Ziua Mamei.
Liviu Dragnea, care ne-a demonstrat ca este cel mai important jucator din sezonul acesta, in ciuda problemelor penale, a descarcat in timpul campaniei un sac de promisiuni halucinante. „Ignorantii“ in materie de politici economice propuse de PSD mai ca s-ar bucura si ei ca au iesit social-democratii invingatori categorici, daca este sa parcurgi sectiunea care vorbeste despre salariile bugetarilor, pensii, dar si reducerile de taxe si impozite pentru micii intreprinzatori si persoane fizice autorizate. De la 1 ianuarie 2018, daca Dragnea se tine de cuvant, multi romani ar trebui sa ia de-a binelea calea Registrului Comertului, imediat dupa Revelion, si sa-si lase jobul pe la vreo multinationala sau angajator roman in plata Domnului. Pur si simplu Romania ar urma sa devina un Rai pentru microintreprinderi si beneficiarii de venituri din drepturi pe proprietatea intelectuala. Impozitul pe dividende care ar trebui sa fie de la anul 0 (zero) la suta e numai un exemplu.
Joi, la televizor, Dragnea a dat asigurari ca programul de guvernare al PSD va fi „respectat la virgula“, inclusiv promisiunile privind cresterea salariilor medicilor rezidenti la 1200 de euro si ale medicilor primari pana la 3600 de euro. Profesorii vor primi lefuri mai mari cu 80%, iar bugetarii per ansamblu isi vor vedea veniturile majorate, in medie, cu 56%. Daca ai votat altfel decat PSD pe 11 decembrie, rogi un vecin sa-ti dea cateva palme peste ceafa, poate macar in ceasul al 13-lea te trezesti si te bucuri ca, prin pronia divina, au votat altii ce trebuie in locul tau. Caci, altfel, cu „premierul lui Soros“ (sau fiul „nelegitim al lui Soros din judetul Salaj“ dupa alte izvoare) n-ai fi pupat in viata ta reducerile de taxe si maririle de salarii stipulate de social-democrati, mariri care, conform acelorasi promisiuni ale domnului Dragnea, ar urma sa fie si transpuse in legislatie in termen de 30 de zile de la preluare guvernarii.
Tot de la Liviu Dragnea stim ca premierul PSD va fi, cel mai probabil, o alta persoana decat El Lider Maximo, dar ca, indiferent de apucaturile celor care vor primi pozitii ministeriale, guvernarea va fi dictata „la virgula“ de la partid, unde s-a constituit si un „comitet de monitorizare“ care, intelegem printre randuri, in functie de rezultate, va putea si „decapita“ ministere, agentii etc.
In cazul particular al Iasului, cu un guvern PSD, un primar si un presedinte de Consiliu Judetean de aceeasi culoare, puterea este concentrata in totalitate in jurul aceleiasi familii politice. Scuzele privind vrajmasia guvernantilor tehnocrati care nu vor sa aloce Moldovei si Iasului fonduri pentru marile proiecte de infrastructura, circuitul defectuos al hartiilor de la Iasi la forurile centrale etc. nu vor mai avea nici un fundament. Dupa instalarea oficiala a Guvernului, nu va trece mult timp si vom afla si cine este noul prefect al Iasului. Nici o bataie de cap in plus pentru PSD. Armonia fiind indeplinita, vom vedea pentru urmatorii patru ani si care vor fi rezultatele guvernarii locale si ale celei centrale.
In rastimpul dintre seara alegerilor si momentul in care, in sfarsit, Biroul Electoral Central a anuntat in mod oficial numarul de mandate pe care fiecare partid parlamentar le va avea in noua legislatura, „in piata“ au aparut tot soiul de scenarii fanteziste in privinta formarii noului Guvern, pornind de la premisa ca Liviu Dragnea se va incapatana sa se autopropuna premier, iar presedintele Iohannis nu il va accepta. Unii vedeau deja inscaunarea lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea PNL si reintegrarea ALDE „la matca“. Un asemenea tip de abordare arata ca, spre deosebire de votantii tuturor partidelor, tocmai politicienii care au pierdut categoric alegerile inteleg cel mai putin din deznodamantul unui scrutin. Un deznodamant limpede ca „Ozana cea frumos curgatoare“: PSD va guverna Romania in urmatorii patru ani. Iar noua nu ne ramane decat sa privim si simtim cum se revarsa bunastarea, mai rugand o data un vecin sa ne dea cateva palme peste ceafa ca sa ne trezim.