Declinul partidelor era evident, de la dreapta la stanga. In ianuarie 2016, Victor Ponta si Gabriel Oprea erau cele mai detestate figuri, iar PSD resimtea din plin loviturile incasate cu cateva saptamani in urma.
Pentru Dragnea, trecerea PSD in opozitie a fost un cadou nesperat. A fost momentul nimerit pentru a scapa de guralivul Ponta. Nu doar ca l-a rapus atunci pe Victoras, insa a putut pregati in liniste partidul pentru ce avea sa urmeze. Calit in politica, Dragnea stia ca va veni si vremea sa, daca va gestiona abil primele saptamani de dupa pierderea guvernarii. In loc de lamentari si vaiete prelungi, omul a pornit in turneu prin teritoriu pentru a-si linisti si intari filialele.Si a le pregati pentru cele doua razboaie politice ale anului 2016. Au fost schimbati sefii PSD din judetele problema, iar conflictele mocnite din diversele organizatii au fost rapid stinse. Dragnea nu numai ca si-a intarit pozitia in PSD, ci si-a si pus pe roate masinaria electorala.
In timp ce PNL inca nu aflase daca este la putere sau in opozitie, dar incasa lovituri pentru ezitarile guvernului Ciolos, PSD s-a organizat si a declansat ofensiva.
Amintiti-va ce s-a petrecut la Bucuresti inaintea alegerilor locale. Capii liberali de la acea vreme si-au batut joc de propriul partid, propunand nu mai putin de patru nume pentru batalia de la Capitala. A fost doar inceputul degringoladei care incet-incet avea sa cuprinda intregul PNL, judet cu judet.
Rezultatul strategiei pe Bucuresti s-a resimtit la nivel national. Partidul National Liberal a obtinut chinuit 30% pe tara (inca un scor bun!), gratie implicarii primarilor in functie, insa in Capitala a luat un rusinos 11%. PSD a scos 40%, a castigat toate sectoarele, iar principalul adversar al social-democratilor n-a fost PNL, ci USB-ul lui Nicusor Dan. Rezultatul pe Bucuresti a fost pentru PSD semnalul ca se poate repeta scenariul si in toamna, la parlamentare. Lucru care de altfel s-a si intamplat.
In loc sa invete din catastrofa care se petrecea chiar sub ochii lor, Blaga si Gorghiu au mers mai departe, cu aceleasi greseli si aceleasi stangacii inexplicabile pentru niste lideri cu vechime in politica. Nu PSD avea nevoie de liste noi si curate in toamna, ci PNL. Nu de la PSD exista asteptarea unui program de guvernare ambitios, articulat si credibil, ci de la liberali.
PSD si-a vazut de treaba, a adoptat tactica strutului, iar la inceputul lunii octombrie Dragnea a ocupat intreaga scena politica. Cand tu, partid de stanga, vii si promiti nu doar mariri la salarii si pensii, ci si reduceri de impozite si taxe, asta se cheama curaj si viziune. Ne place sau nu, Dragnea a stiut care e drumul succesului. Pentru prima data, PSD si-a sporit bazinul electoral, stanga reusind nu doar sa adoarma vigilenta dreptei, ba chiar sa-i fure votantii. Scorul PSD de la parlamentare nu e intamplator. Cand prezenta in urban e peste cea din rural, cand PSD castiga in premiera Transilvania, inseamna ca au existat mutatii profunde in electorat.
Pe tot parcursul campaniei electorale, Dragnea s-a erijat in profesorul care stie ce vrea electoratul. Cu sau fara consultanti israelieni, PSD a fost convingator. S-a adresat nu doar bugetarilor si pensionarilor, ci si mediului de afaceri. Ba chiar a avut promisiuni tintite catre studenti, ca si pentru cei din zona privata. Dragnea a vorbit pe limba oamenilor, in timp ce liberalii nu au vorbit despre nimic. Faptul ca la mijlocul campaniei PNL inca il cauta disperat pe Dacian Ciolos arata limpede ca liberalii au intrat in campanie total nepregatiti. Am asistat la o premiera in viata politica romaneasca, ca un partid sa piarda 12 puncte in doar doua luni.
PSD a castigat detasat alegerile, iar de cateva zile are propriul guvern. A fost un an fulminant pentru un partid caruia multi ii cantau prohodul dupa Colectiv, dar care a reusit sa castige singur aproape 50 la suta din voturi.
Ce va urma in 2017? Potopul de promisiuni va fi greu de indeplinit. Posibil ca PSD sa forteze nota si sa asistam fie la rasturnarea statului de drept, fie la suspendarea presedintelui Iohannis. Poate ca ambele mutari sunt in mintea liderilor PSD.
Putem spune insa ca 2016 a fost anul lui Dragnea, pentru ca fara strategia sa parlamentarii PSD ar fi incalzit in continuare bancile opozitiei.