Dat fiind ca mai exista insa loc de ipoteze privind cine e de fapt vinovatul pentru starea politicii romanesti de astazi, as veni, la rindul meu, cu o sugestie. Si as porni in aceasta sugestie nu de la Constitutie in sine si de la raporturile intre institutii reglementate de ea, ci de la anumite cuvinte si expresii pe care legea fundamentala le contine. Si care creeaza, in fapt, adevarata problema. Iar ca prime exemple, nu pentru ca n-ar exista si altele, dar pentru ca sint de maxima actualitate, as da expresiile: „a lua act” si „a consulta”.
Conform Constitutiei, domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, era obligat sa ia act de demisia ministrului de Externe, domnul Mihai Razvan Ungureanu, si sa declare in maximum 15 zile de la momentul demisiei vacanta postului. Lucru care nu s-a intimplat, decretul privind vacanta postului la Externe fiind semnat abia in data de 13 martie, cu o intirziere de mai mult de 10 zile peste perioada legala. Apoi aceeasi Constitutie reglementeaza ca presedintele Romaniei trebuie sa ia act de decizia premierului privind numirea unui nou ministru de Externe. Domnul Adrian Cioroianu, propus de premier, a tot asteptat insa ca presedintele sa faca ceea ce spune Constitutia. Degeaba. Pentru ca Traian Basescu n-a luat act, ci s-a opus. E o problema de semantica: conform DEX, „a lua act (de ceva) = a declara in mod formal ca a luat cunostinta (de ceva)”. Pare la prima vedere ca presedintele e obligat sa semneze „ca primarul”. Numai ca, si aici domnul Basescu are dreptate, conform aceluiasi DEX, „formal = care necesita anumite forme pentru a fi socotit legal si valabil”. Aha, deci nu inseamna doar a pune stampila, ci a si gindi pe marginea punerii stampilei, pentru a fi socotit legal si valabil! Deci e loc de interpretare. Deci avem o problema cu „a lua act”.
Conform Constitutiei apoi, presedintele trebuie sa consulte parlamentul in anumite situatii si are dreptul sa consulte guvernul in alte anumite situatii. In 12 martie, chiar daca nu era vorba despre probleme de interes extern, presedintele s-a prezentat la guvern, desi aparent Constitutia nu-i permitea. Domnul Basescu a venit insa pentru a consulta guvernul. DEX-ul spune: „a consulta = a se sfatui cu cineva”. Dar nu specifica daca acest lucru trebuie facut prin telefon, prin scrisoare, prin mesaj, prin intilnire directa, daca e un gest formal sau informal. O nebunie! Prin urmare, rezulta de aici ca domnul Basescu poate sa se prezinte la guvern oricind ii vine, asa, un chef prezidential. Cade teoria sustinuta de Constitutie, anume ca poate veni doar cind situatia externa o impune. Daca extrapolam, vedem ca si cu parlamentul e aceeasi situatie: presedintele poate consulta parlamentul doar anuntindu-l de un anumit lucru si observind reactiile din sala. E consultare? E! Caci rumoarea din sala, conform DEX-ului, reprezinta „un zgomot de voci”, iar vocile inseamna o reactie, iar o reactie la cele spuse poate fi considerata consultare. Deci aveam o problema si cu „a consulta”.
In concluzie, dupa cum s-a observat mai sus, nu Constitutia e vinovatul pentru circul de pe scena politica. Ci, in opinia mea, numai si numai DEX-ul. Iar DEX-ul e cartea de capatii a limbii romane. Prin urmare, avem dovada clara ca razboiul dintre Traian Basescu si Calin Popescu-
Tariceanu e creat de semantica. De aceea, cum sintem in plina perioada a referendumurilor, il astept pe presedintele-jucator sa vina cu o propunere realmente revolutionara si, mai ales, specifica domniei sale: sa declanseze un referendum pentru abolirea limbii romane pe teritoriul national, ceea ce, cu siguranta, va rezolva toate problemele. Sau macar sa infiinteze o comisie de lingvisti care sa pregateasca un proiect de condamnare. Daca la referendum nu putem ajunge, macar condamnarea oficiala a limbii romane in fata camerelor reunite ale parlamentului ar asigura o minima reparatie morala pentru razboiul grotesc la care am fost spectatori in ultimii doi ani. Vi se pare o propunere comica? Sa fim seriosi, in Romania nu mai exista de-o vreme comedie. Mai nou, se cheama politica si am sperante ca DEX-ul va consemna curind aceasta perfecta sinonimie.