Interpretul jurnalistului Fernando Cammon joaca tinind in mina aceste carti, cind il intervieveaza pe Levi. Interviurile cu Primo Levi, ce stau la baza scenariului dramatic semnat de Mihai Maniutiu, au fost culese insa de pe Internet, din diferite publicatii, si traduse de Anca Maniutiu.
Spectatori invitati la vals
Shoah se desfasoara cu numai 54 de spectatori, care iau loc pe scena, intr-un singur sir de scaune, de jur-imprejurul spatiului de joc inchis precum o camera. Marian Ralea interpreteaza rolul lui Primo Levi, iar celelalte personaje sint aparitii din visele sale: jurnalisti ale caror intrebari, adesea agresive, il bintuie si nu-l lasa sa-si gaseasca linistea nici la 40 de ani dupa eliberare, femei care amintesc de atrocitatile din lagar – sint dezbracate, chinuite, isi tund parul si si-l arunca in foc. Saisprezece actori formeaza un cor ce interpreteaza cintece evreiesti, iar la un moment dat invita o parte dintre spectatori la vals, chiar pe scena, intr-un moment de tensiune maxima.
Este un spectacol-eseu, intim, conceput la scara mica – de la numarul de locuri, suprafata spatiului de joc, pina la durata reprezentatiei, ce depaseste cu putin o ora. Practic, pe bucata de scena unde se desfasoara totul, exista un actor la fiecare doi spectatori.
Prin vocea lui Marian Ralea, ni se transmite mesajul ca nu trebuie sa uitam de Holocaust. „Aceia care uita sint aceia din cauza carora s-ar putea repeta”, spune Primo Levi, in interviurile sale, aduse pe scena in acest spectacol-memorie.
„Shoah a mai fost montat la Oradea, dar aceasta varianta este radical modificata. A fost recalibrat pentru a se incadra in Trilogie. Este un spectacol independent, dar recomand sa fie vazut impreuna cu celelalte doua din trilogie”, a declarat regizorul Mihai Maniutiu.
In mai, cele trei spectacole se vor monta in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, in halele uzinei Simerom, ca o instalatie ce va dura in total patru ore. Cei 54 de spectatori vor trece dintr-o hala in alta, urmarind pe rind Ecleziastul, Shoah si Experimentul Iov, in aceasta ordine. Montarea la Simerom va incepe dupa ce spectacolele se vor juca fiecare separat, in premiera, pe scena teatrului. Ecleziastul, o dramatizare dupa Biblie, se va juca pe 29 aprilie, iar Experimentul Iov, pe un text ce pleaca de la Vechiul Testament si de la opera lui Jung, pe 4 mai.
Trilogia evreiasca este un proiect ce face parte din programul „Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007” – „Regizori romani si straini invitati”.
Colaborare lunga
Marian Ralea are o colaborare lunga cu Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, ultimele sale roluri interpretate aici fiind in Rinocerii, regia Tompa Gabor, si Pescarusul, regia Andrei Serban. Cit despre colaborarea cu Maniutiu, acesta este al saptelea rol oferit de regizor. Alaturi de Ralea, in Shoah joaca Bogdan Lifsin (Acordeonistul din vis), Mariana Presecan si Diana Fufezan (Jurnalistele din vis), Pali Vecsei (Omul liliachiu din vis), Doru Presecan (jurnalistul Fernando Cammon) si Codruta Vasiu si Cristina Stoleriu (Femeile din vis), precum si corul, format din actori sibieni.