Oricit de tentanta ar fi o comparatie pe traditionala linie autodenigratoare, in resemnatul stil romanesc („ei” cu tehnica informatica hi-tec, „noi” cu pupatul moastelor old-tec), nu vreau sa cedez unei asemenea ispite. Sint convins ca daca, prin absurd, firma Sony ar fi decis sa lanseze consola PlayStation 3 in Bucuresti, coada la magazine ar fi fost macar comparabila cu cea din Tokyo. Iar in tarile de religie catolica, indiferent de nivelul lor de civilizatie, moastele diversilor sfinti stirnesc la fel de multa agitatie si aduna multimi la fel de mari ca si moastele de la noi.
Problema e alta – cel putin din perspectiva mea foarte-foarte subiectiva. Stirea despre lansarea noii console de jocuri este intr-adevar o stire. Cea despre moastele Sfintului Mina nu e chiar asa. Face parte din categoria „Ce stiti si voi si va mai spunem o data”, adica a stirilor ce umplu sistematic jurnalele de actualitati, devenind ele insele un fel de traditie. Eu le-as numi stiri ciclice.
Dau doar citeva exemple. Cele mai evidente sint stirile de anotimp, fiindca fiecare anotimp isi are stirile lui tipice, cam aceleasi an de an. Primavara sint inundatiile de la stiri. Chiar daca pe ansamblul tarii n-au fost inundatii foarte mari, se gaseste intotdeauna un riu sau un piriu iesit din matca si filmat cit mai de jos, la nivelul apei, ca sa se vada suvoaie mari in prim-plan si case mici in zare. Intre timp, reporterul comenteaza: „Daca nu se iau imediat masuri, oamenii acestia ar putea sa-si piarda tot avutul” (variante: „toata agoniseala”, „agoniseala de-o viata”), „ba poate chiar si viata”. Sau poate ca nu…
Vara exista din belsug stiri de vara. In primul rind, concediile si statiunile de agrement. Aici nu pot sa lipseasca lamentatiile pe tema situatiei proaste a turismului romanesc (care e asa de zeci de ani si presimt ca va mai fi asa alte zeci de ani – adica ramine o piine de mincat pentru orice reporter), comparatiile cu succesele turismului din alte tari si variatiuni la tema. Mai spre sfirsitul verii lumea se intoarce din concediu, asadar e momentul sa vedem cum a fost in concediu, cum a fost turismul pe litoral s.a.m.d. Un fel de follow-up al proiectelor de concediu si al situatiei din turismul autohton.
Toamna incepe, desigur, scoala. O noutate extraordinara, numai buna de stiri! Parintii cumpara carti si rechizite si cheltuie multi bani. Scolile nu sint renovate, zugravite si n-au aviz sanitar. Cu un pic de noroc (adica nu chiar noroc), pot aparea si niste inundatii de toamna sau, daca nu, se aplica metoda cu piriiasul de la inundatiile de primavara.
Iarna autoritatile sint luate pe nepregatite de zapada. Toata lumea se impotmoleste in nameti (e momentul de maxim succes al cuvintului „nameti”), cu un scurt interludiu in perioada Craciunului si a revelionului. Atunci se reiau stirile si interviurile despre concedii de la stirile de vara, doar ca adaptate la sezon. La nameti. Si vine iar primavara…
Pentru alungarea monotoniei, printre stirile de anotimp mai intra – tot periodic si tot sistematic – stirile de sarbatoare. Printre ele hramurile, etalarile de moaste, Dragobetii, Sfintii Valentini, Pastele (oho, Pastele!, doua saptamini de stiri) si altele asemenea, care an dupa an isi asteapta cu rabdare ziua.
Dar despre ele o sa mai scriu si saptamina viitoare. Ca doar n-au intrat zilele-n sac.