Luna trecuta, la Universitatea Tehnica Virginia, un student a impuscat 32 de studenti si profesori, in cel mai singeros atac de acest gen din Statele Unite ale Americii. Dar pentru prima data in cazul unui eveniment atit de tragic, in acea zi si in cele care au urmat, lumea a stat cu ochii nu doar pe canalele principale de stiri, ci si pe cele netraditionale: bloguri, pagini personale ale studentilor, forumuri, site-uri pe care se gaseau fotografii sau filme surprinse cu telefonul mobil. Cea mai emotionanta poveste le apartine studentilor de la cursul de jurnalism care s-au baricadat in clasa si au inceput sa posteze articole pe Internet despre ce se intimpla linga ei.
I-Reporter pentru CNN
Pe buzele tuturor a plutit expresia „jurnalism cetatenesc”, un termen rezervat pina acum specialistilor in domeniul media sau al Internetului. Gindit de obicei intr-o cheie diferita decit jurnalismul traditional, cel cetatenesc este practicat de persoane fara o pregatire speciala, care colecteaza si transmit informatii prin intermediul Internetului. Poate fi vorba de o fotografie a unui eveniment la care a asistat cineva, de o marturie scrisa pe blog, de un filmulet surprins cu telefonul mobil si postat pe YouTube. Autorii se transforma in „jurnalisti” pentru ca isi prezinta informatiile in fata unei audiente globale: milioanele de oameni conectati la Internet.
Asa a fost si cazul lui Jamal Albaughouti, un student din campusul Virginia care a surprins pe telefonul mobil un schimb de impuscaturi intre politisti si agresor si care a fugit dupa fortele de ordine pentru a filma mai bine. Filmul a fost preluat de CNN si difuzat intr-o sectiune speciala dedicata contributiilor foto si video telespectatorilor: „I-Reporter”. La citeva ore, fusese deja vazut de peste un milion de persoane.
12.000 de fotografii, 1 reportaj
Jamal nu a fost insa singurul care a surprins imagini din ziua respectiva. Alte zeci de tineri au trimis fotografii sau filme spre diverse site-uri si au lasat informatii pe paginile personale pentru cei dragi sau pentru cei care incercau sa afle ceea ce se intimpla. Astfel, din sute de bucatele de informatie, s-a putut forma puzzle-ul unei zile de cosmar.
Iar aceasta este una dintre principalele caracteristici ale mult-discutatului jurnalism cetatenesc: informatia nu apartine unei singure persoane, ci reprezinta, de cele mai multe ori, rezultatul unui efort colectiv. De exemplu, pe Flickr sint aproape 12.000 de fotografii cu eticheta „Virginia Tech” – cele mai interesante, desi au fost postate de peste o suta de persoane diferite, formeaza un foto-reportaj coerent si emotionant al acelor zile, fara a fi editat de nimeni.
Astfel, dincolo de posibilitatea tehnica de a se adresa unui public, jurnalismul cetatenesc mai are la baza si ideea ca jurnalistii de profesie nu sint singurii detinatori ai adevarului: printre cei care se uita la televizor sau citesc stirea intr-un ziar vor exista mereu persoane care vor sti mai mult decit reporterul despre un anumit subiect. Iar prin contributiile acestora, apoi ale altora, informatia devine din ce in ce mai complexa.
Anti-globalizarea a reinventat media
Inceputurile jurnalismului cetatenesc sint legate de aparitia, in anul 1999, a unui site de informatii alternative pentru cei care faceau parte din miscarea anti-globalizare: Indymedia. Constienti ca pe marile canale de televiziune nu ar fi avut parte decit de imagini de citeva secunde de la un protest impotriva OMC, activistii si-au creat propriul site cu informatii, fotografii si inregistrari video. Aparitia blogurilor, apoi a site-urilor care publica stiri ale jurnalistilor amatori a facut ca fenomenul sa aiba din ce in ce mai multa amploare. Invatind lectia celor mai ample tragedii ale ultimilor ani, canalele traditionale de media au ales sa ia in considerare ceea ce au de spus cititorii lor, cerindu-le in mod activ contributiile (texte, fotografii, inregistrari video): BBC, CNN, NBC si chiar TVR 2 in Romania realizeaza emisiuni sau materiale media cu ajutorul audientei. Si daca pina nu demult termenul de „jurnalism cetatenesc” ii deranja pe majoritatea jurnalistilor cu state vechi, comentatorii fenomenului media spun ca, dupa relatarile de la Universitatea Virginia, ziarele si televiziunile nu vor avea alta alegere decit sa ii ia in considerare si pe jurnalistii-cetateni. Fara sa mai astepte viitoarea tragedie.