
In decembrie ai cistigat finala romaneasca pentru „Young Publisher of The Year”. La ce te asteptai atunci?
Nu asteptam nimic altceva decit sa-mi implinesc visul de a vedea cum lucreaza „cei mari”. Vis care mi s-a implinit: am ajuns in sediul Penguin UK, am vizitat Bloomsbury, ba am ajuns chiar la sediul Cannongate, in Scotia, editura pe care am invatat s-o admir de-a lungul „anului de munca” in lumea editoriala.
Ai ales Nascut in URSS de Vasile Ernu pentru „Book Pitch”. De ce Ernu?
Am vrut sa prezint o carte care sa amuze, care sa uimeasca, sa contrarieze si sa puna pe ginduri. Cartea lui Ernu este foarte vie si rastoarna foarte usor orizontul de asteptare al unui cititor din Occident.
Cum ai reusit sa convingi peste 90% din publicul de critici, editori si scriitori?
In primul rind, am fost singurul care nu si-a citit speech-ul. In al doilea rind, am stiut sa imbin agresivitatea si o anumita complicitate cu publicul. Au simtit ca m-am implicat emotional in acea prezentare. Altfel nu pot. In al treilea rind, fragmentul ales de mine si citit de un actor formidabil a reusit sa cucereasca de la primele cuvinte.
Cu ce te alegi, de fapt, dupa exercitiul reusit de la „Young Publisher of the Year”?
Ramin cu satisfactia de a fi cistigat „pe bune”, fara posibilitate de tagada, proba libera, in care nu s-a putut amesteca nimeni, nici macar corectitudinea politica, nici macar faptul ca tara mea nu este o buna piata de desfacere pentru editurile britanice.
Ramin cu satisfactia de a ma fi uitat in ochii directorului de marketing de la Penguin si de a-i fi spus ca ne apropiem de numarul lor de titluri publicate anual, fara a avea, insa, 2000 de angajati… Impartiti la 20 mai bine… Ramin cu satisfactia de a cunoaste care sint problemele unui spatiu editorial gigantic, cum este cel britanic. Ramin cu multe satisfactii si realizez asta abia acum, cind scriu.
La 27 de ani, esti cel mai tinar director editorial din Romania. Ce-ti propui mai departe, dupa acest succes de la Londra?
Nu-mi propun altceva decit sa devin un adevarat editor. Deocamdata sint un invatacel. Am insa profesorul ideal la Polirom si o echipa minunata fata de care nu mi-e teama sa gresesc. Imi propun sa ofer cititorilor carti perfecte, atit din punctul de vedere al continutului, cit si ca „invelis”. Pina acolo mai e destul, totusi…
- A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si a facut un masterat de literatura comparata in cadrul aceleiasi facultati.
- Timp de doi ani a fost producator executiv al emisiunii „Parte de carte” de la Pro TV.
- Pentru cinci ani a fost Junior editor la suplimentul „Ziarului Financiar”: „Ziarul de duminica”.
- A colaborat cu articole de critica literara in publicatiile „22”, „Observator cultural”, „Luceafarul”, „Cuvantul”, „Adevarul literar si artistic”, intre altele.
- Este cronicar literar al „Suplimentului de cultura” si este co-realizator al rubricii „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanu lui Manuc” din aceeasi publicatie.
- Si-a inceput „mandatul” de director editorial la Polirom in urma cu mai bine de un an. De atunci, a lansat o noua colectie, „Chic”, si a dezvoltat considerabil colectia „Thriller”, continuind totodata linia editoriala a „Bibliotecii Polirom”.