Cu un text simplu, pe alocuri poate chiar anost, fara vorbe de duh sau replici sclipitoare, Sectorul S s-a dovedit a fi o piesa buna pentru un show de teatru underground. Pus in scena la Green Hours chiar de autor, spectacolul a inaugurat la Iasi (in regia studentului Vlad Cepoi) proiectul „Scena din subsol”, initiat de Oltita Cintec la Teatrul Luceafarul. Este al doilea proiect de anvergura al acesteia, dupa „dramatIS”, cel destinat promovarii dramaturgilor ieseni contemporani.
Spatiul (cam mohorit) al Clubului Imperivm s-a dovedit a fi scena potrivita a Sectorului S(inucigasi), pe care autorul piesei si l-a inchipuit ca pe un bar in care „clientii” care au comandat viata primesc moarte si invers. Ca spectator insa, nu afli asta de la inceput, ci pe masura ce evolueaza cei trei eroi, care au vrut sa se omoare din dragoste. Sectorul S este doar unul dintre cele trei ale spatiului dintre viata si moarte, extrem de riguros organizat in comedia neagra a lui Emanuel Parvu. Mai este raionul „Normal” – unde „nu e bar… E ca la hotel… Cu multe camere, misto… Au si room-service. Tragi de o aripioara si vine ingerita…” –, precum si raionul „Coma” – „cu piscina, cu sauna, masaj” –, unde cel mai „distractiv” e cind vin „grupurile organizate”, adica „astia din accidente de avion, de autocar”.
Eroii nu au nume, ci initiale. Primul este X, care detine si cheia piesei, iar ceilalti sint C si A. Starea lor le este adusa la cunostinta de un inger de sex feminin – personajul I –, numit de cei trei Ingerita, care le transmite si ce le e scris sa li se intimple: „X: Spitalul Municipal, perfuzii, 4 ore de coma. Diagnostic: nesigur, fara vizitatori. C: Spitalul de Urgenta, coloana fracturata, traumatisme craniene multiple, 6 ore de coma. Diagnostic: 20 la suta sanse. A: neridicat din apartament, o ora de coma, sanse de supravietuire: in scadere, momentan 70 la suta”. Ironia face ca personajul cu sansele cele mai mari sa moara, iar cel cu sansele cele mai putine sa supravietuiasca, spre disperarea amindurora: „Adica, daca mi-e scris sa traiesc, traiesc si daca ma arunc de la 7? Asa cu coloana rupta, cu capu’ in colturi, cu suruburi prin mine, si-n carucior? Nu, tata! Eu nu mai vreau sa traiesc! Nu mai vreau, intelegi?”.
Schimbul de destine, interzis
In zadar incearca sa faca schimb de destine, pentru ca usa vietii, respectiv cea a mortii – situate de o parte si de alta a Sectorului S – nu i se deschid decit cui ii e dat sa treaca dincolo de ele. Iar cel care ii convinge sa isi accepte soarta este X. Doar Ingerita stie ca el este cel care le-a si scris-o.
Chiar daca morala acestei piese i-ar putea indemna pe unii sa se arunce de la etajul 7 sau sa inghita un pumn de calmante, Sectorul S ramine o comedie neagra bine jucata de actorii de la „Luceafarul” Catalin Cucu, Adrian Buliga, Emanuel Florentin si Mariana Ivanov. Si, in ciuda faptului ca in spectacolul regizat de Vlad Cepoi se simte la un moment dat nevoia unui ritm mai alert care sa sparga monotonia – o amenintare pentru orice reprezentatie underground –, el merita vazut. Fie si pentru ca e singura sansa de a bea relaxati o cafea sau un gin, in spatiul dintre viata si moarte.