De aici a plecat propunerea ca bloggerii sa aiba un cod deontologic, la care sa adere in mod voluntar si care sa impiedice situatii asemanatoare. Ideea i-a apartinut lui Tim O’Reilly, blogger si unul dintre cei mai importanti editori de carte informatica din lume.
In Romania, problema fusese pusa pe tapet cu mult timp inainte: inca din luna noiembrie, Iulian Comanescu isi intreba cititorii „Ce ziceti de un cod de bune practici pentru bloguri?”.
Parerile, si in America, si in Romania, au fost mai mult decit impartite.
„Sa nu marturisesti strimb”
Romanii vor standarde aproape jurnalistice pentru bloguri: informatia sa fie „pe cit posibil” verificata sau, in cazul in care este un zvon, sa fie prezentata ca atare. Acuzatiile trebuie sustinute de fapte, si – asa cum ar face orice jurnalist – bloggerul trebuie sa contacteze persoana incriminata pentru a-i oferi ocazia de a-si prezenta opinia sau pozitia. Atacurile la persoana sint descurajate, la fel cum sint descurajate violenta de limbaj, obscenitatea, ura personala si… „certurile din subsolul posturilor”. Codul mai prevede ca insemnarile vor preciza sursele unor materiale preluate, dar si ca isi pot proteja sursele in anumite conditii. Ultimul paragraf lasa loc la numeroase interpretari: „Acest blog isi rezerva dreptul de a opri reactiile despre care considera ca altereaza logica discutiei din subsolul postului, ca si cele care i se par formulate numai pentru sporirea numarului de linkuri ale celui care le posteaza”.
Codul propus de o parte a bloggerilor americani difera chiar si in intentii: nu urmareste in nici un fel sa transforme blogurile de informatie in produse jurnalistice, ci doar intr-un spatiu al exprimarii civilizate. Codul ar urma sa fie asumat prin afisarea pe blog a unei insigne de serif cu inscriptia „Civilitate impusa”.
„Nu vom spune nimic online din ceea ce nu i-am spune personal cuiva”; „In cazul unor neintelegeri, vom incerca sa raspundem in privat persoanei respective”, „Cind cineva este atacat pe nedrept, luam pozitie” – acestea sint citeva dintre regulile promovate de Tim O’Reilly. Setul de principii propus mai include asumarea responsabilitatii autorului pentru tot ceea ce apare pe blogul respectiv, inclusiv comentariile – si implicit posibilitatea de a sterge continutul definit ca „inacceptabil” (definitie care, iarasi, se judeca de la caz la caz). Alte doua prevederi sint extrem de contestate: nu se admit comentarii anonime si este refuzat dialogul cu cei care nu poarta o discutie constructiva in comentarii.
Regulile sint inspirate din modelul de comportament al unei comunitati feminine de bloguri – BlogHer.
O forma rafinata de cenzura
Ambele initiative au fost la fel de disputate in lumea blogosferei, care s-a impartit in doua tabere. Cele mai frecvente acuze aduse „codului de bune practici” din Romania se refera la faptul ca acesta ar incuraja cenzura, in special in ceea ce priveste eliminarea „discriminarilor de orice tip” sau a „violentei de limbaj”. La fel, a fost puternic criticata subiectivitatea si ambiguitatea prevederii conform careia bloggerii pot suprima „reactiile despre care considera ca altereaza logica discutiei”.
De cealalta parte a lumii, desi principiile enumerate nu au prevederi atit de stricte precum verificarea surselor sau descurajarea atacului la persoana, codul este puternic criticat pentru ca aduce atingeri unor valori fundamentale, precum dreptul la libera exprimare. Jeff Jarvis, printre altele editorialist la „The Guardian”, atrage atentia asupra pericolului ca autorii unui site care permite interactiunea (forumurile, de exemplu) sa fie trasi la raspundere pentru ceea ce altii scriu pe ele – or aceasta este deja o batalie cistigata in fata legislatiei americane. Mai mult, se pune problema ca existenta unui astfel de cod ar presupune si infiintarea unei autoritati care sa vegheze la respectarea acestuia si sa impuna apoi eventuale sanctiuni pentru nerespectare.
Ambele discutii s-au stins deocamdata, cea de pe continentul american cu marturisirea initiatorului ca inca are de lucru la un document care sa fie potrivit unui mediu atit de divers cum este blogosfera. In schimb, in fiecare saptamina continua sa apara semne de intrebare legate de eticheta comunicarii pe Internet. Discutia continua.