Joi, 24 mai, s-a dat startul festivalului. In prima seara nu a fost multa lume, dar spectatorii au fost prinsi ca intr-o transa de folclorul-jazz pe care l-au cintat cei de la Trigon (foto jos), din Republica Moldova. Romania pe care doar ei au ascuns-o, peste granite, si au readus-o acolo unde-i era locul. Si s-a cintat Ciocirlia, Haulita, Schiopatata, Trif, Lume, lume, iar pasii si i-au amintit fiecare, batind ritmul fin, cu degetele, in spatarul scaunului.
De fapt, membrii formatiei Trigon nu au cintat, ci mai degraba au redat o bucurie neinteleasa care i-a prins pe toti, la unison. Au facut show, si-au schimbat locurile intre ei, au dansat, au umplut scena de ritm. Toate instrumentele au fuzionat pentru a reda stari, plins, ris, chiar isterie. Ca sa redefineasca iubirea, Paul Babici si Lucian Darie au recurs la acorduri lente, line, imbogatite la final cu ritmuri de soul si pop.
O seara a „examenului-spectacol”
A doua seara a adus acelasi tip de public, unul meloman. Studentii Universitatii de Arte „George Enescu” au urmat trupei formate din Eugen Gondi, Ion Baciu Jr. si Pedro Negrescu. Ca sa-si scuze eventualele greseli, recitalul „celor mici” a fost numit „un prim examen al celor care se apropie de lumea jazzului”. Spectacolul a fost unul complet, iar in urmatoarea „scena”, personajele principale au fost instrumentele, care au luat parca si locul muzicienilor. Pentru ca ideea de exclusivism sa se piarda, sarbatoarea jazzului s-a mutat in cea de-a doua zi in Campusul „Tudor Vladimirescu”, la Clubul Backroom.
Ca intr-un maraton, a treia zi de muzica a inceput inca de la ora noua, cu un Master Class. Apoi, de la ora 17.00, in aceeasi Sala Studio de la TVR Iasi s-au gasit pe scena grupul Boxer din Germania si Daniel Givone Trio din Franta. Si dupa cele trei zile de jazz pe nerasuflate, dedicate marelui iubitor de muzica Richard Oschanitzky, s-a trasat o linie a insumarilor de ritmuri, acorduri si sentiment.
S-a ajuns la acelasi lucru de la care s-a plecat: „Nu trebuie sa facem nici o diferenta intre muzica clasica, muzica usoara, muzica populara sau jazz. Orice muzica poate fi buna sau proasta – si atit” (Richard Oschanitzky).
An de an, pe linga faptul ca se sarbatoreste muzica, ni se aduce aminte si de cel care a dat numele acestui festival. Richard Oschanitzky s-a nascut la Timisoara in 1939, a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti si s-a afirmat in lumea jazzului incepind cu anul 1959. A compus muzica originala pentru filme de animatie si filme artistice, pentru sute de concerte si recitaluri de jazz din Germania si Romania. Datorita lui, Iasiul devine pentru trei zile gazda Festivalului de Jazz si pastreaza inca un an ritmuri si sentimente.