De succes s-au bucurat si proiectiile gratuite din Piata Mica. Sute de spectatori au ocupat seara de seara terasa special amenajata, lor adaugindu-li-se si fidelii consumatori de bere de la terasele invecinate, ecranul fiind suficient de mare incit filmele sa se vada si de dincolo de Podul Minciunilor. Altfel au stat insa lucrurile la Cinema Arta, singurul cinematograf supravietuitor din oras. Desi filmele au fost unul si unul, lumea nu s-a prea inghesuit. Primul film din festival a rulat cu numai opt spectatori, iar altele cu 20-30 de persoane.
„O sa facem alt cort”
La deschiderea oficiala, directorul onorific al TIFF, Tudor Giurgiu, a marturisit ca visa la clipa cind se va afla la Sibiu, oras in care a copilarit. „Aici am vazut primul film, in calitate de copil de 5 ani, la Cinema Pacea, care acum nu mai exista”, a spus regizorul, promitind ca in fiecare an se va face la Sibiu o editie separata a festivalului. Directorul TIFF, Mihai Chirilov, a precizat ca festivalul nu a sosit la Sibiu datorita statutului de Capitala Culturala Europeana. „Doream sa facem asta de mult. Si o sa venim si la anul, cind cortul asta o sa dispara. O sa facem altul in loc”, a spus Chirilov, punctind astfel si el lipsa cinematografelor, asa cum a facut-o si Cristi Puiu asta-toamna, la Astra Film Fest.
TIFF-ul sibian s-a deschis cu o premiera: Cocosul decapitat, dupa romanul scriitorului Eginald Schlattner. Cocosul decapitat este povestea a patru adolescenti, din anii ’40, care ilustreaza destinul comunitatii sasesti din Transilvania. Filmata in Sibiu, pelicula a impresionat spectatorii, care reactionau la secvente in care putea regasi istoria propriilor familii, dar si cind erau recunoscute zone ale orasului.
Scriitorul Eginald Schlattner, care traieste in comuna sibiana Rosia, ca pastor reformat, s-a declarat incintat: „Sint foarte impresionat ca, folosind ca materie prima romanul meu, care e cu mult mai complex, s-a reusit sa se faca acest scenariu. Nu as vorbi de fidelitate, fiindca nu putea sa transpuna tot ce era in roman, insa autenticitatea, esenta, veridicitatea, sinceritatea sint de remarcat. Sint prea emotionat acum, dar voi folosi vorbele unei tiganci din Rosia: «Parinte, cind am vazut ca faci un film despre copilaria dumneata, m-o palit plinsul!»”.
Armand Assante, venit la proiectia filmului California Dreamin’ (nesfirsit), a vorbit la superlativ de Cristian Nemescu: „Cristi era extrem de talentat si avea un simt al umorului extraordinar. Iar filmul este nemaipomenit nu numai pentru Romania, e un film international foarte valoros”. Vedeta a laudat si actorii romani: „Oricine are posibilitatea sa lucreze cu Razvan Vasilescu este foarte norocos, pentru ca e un actor care te face ca, daca esti adormit, sa arati ca si cum ai fi baut un espresso dublu”. Armand Assante a vazut la Sibiu pentru prima oara si filmul lui Cristian Mungiu, cistigator al „Palme d’Or”.
TIFF-ul sibian se incheie duminica, la 21.30, cu o gala transmisa in direct de TVR1 si cu proiectia filmului Restul e tacere, al lui Nae Caranfil.
Revolutie pentru Mungiu
Filmul 4 luni, 3 saptamini si doua zile, al lui Cristian Mungiu, a creat adevarate isterii in Sibiu. Biletele s-au vindut in mai putin de o ora, iar in seara proiectiei coada de la intrare era uriasa si nu toti au putut vedea filmul. „Afara sint sute de oameni care fac o mica revolutie, protesteaza. De aceea, ii multumim domnului Mungiu, care a fost de acord sa mai avem o proiectie duminica, gratuita”, a anuntat Mihai Chirilov pe scena. Lumea a aplaudat in picioare prezenta primului roman cistigator al „Palme d’Or”. „Voi transmite multumirile voastre si actorilor”, a raspuns Mungiu, preferind sa nu tina un discurs, fiindca „s-a vorbit deja foarte mult”, insa punctind faptul ca e pentru prima oara cind filmul sau ruleaza intr-un cort.
La proiectie au fost prezenti membrii juriului, filmul reprezentind Romania in Competitia TIFF, pentru trofeul de 10.000 de euro.