Polirom, Humanitas, Rao, Curtea Veche sau Corint au reusit sa monopolizeze atentia prin standuri ce ating uneori peste 200 de metri patrati. „Cei mari”, principalii „investitori” in tirg, au avut cel mai mult de suferit de pe urma fluxului slab de cumparatori de miercuri si joi, unele edituri de nisa inregistrind vinzari comparabile cu anii anteriori. Lumea vine si pentru ca sint mai greu de gasit volumele lor in librarii.
Avem si in acest an „strazi” pe care calcam printre standuri – Camil Petrescu, Mihai Eminescu etc. O noutate o constituie „silentiumul”, in care ti se asigura linistea (si paza) – un spatiu de relaxare si lectura, in care esti invitat de „hostesele” Bookfest. Ai zice ca nimeresti, daca nu esti atent, La tiganci. La iesire, dupa ce ai citit sau ai facut poze, te linistesti – e tot tirgul din 2007 si Editura „Zodia fecioarei” tot n-a reusit sa isi amenajeze locatia.
(Scriu in „centrul de Internet” al Bookfest, care… nu are inca Internet. Niste baieti cu tricouri albe introduc de zor „aipiuri” si nu iese nimic de un ceas. Robert Balan ma anunta ca a verificat si ieri – nu era net! Si cind te gindesti ca Ioan T. Morar se plinge in Cartea de la capatul lumii ca merge greu la Noumea, in Noua Caledonie!)
Urina sfinta de la Mix
Tot mai multe calculatoare in tirg, multe dintre editurile mici incearca sa atraga publicul si prin afisarea ofertei pe un ecran LCD. Dai de Tintin, dar si de panaceul pentru scriitori: volumul In cautarea inspiratiei, aparut in colectia „In cautarea intelepciunii” a Editurii Mix. De la aceeasi editura, un manual pentru Bivolaru: Urina sfinta. Biblioteca Nationa-la a Academiei te anunta ca Romanica exista, nu e doar in bancuri!
Mai sint si standuri goale, dar si unele cu trei carti rasfirate. De fapt, „realitatea editoriala” picanta la etaje se regaseste, nu la „capitalistii” de la parter! Pentru ca nu afli zi de zi Misterele fundamentale descoperite si nici nu iti poti procura de la orice punct de vinzare a cartii Apocalipsa Daciei, Dacilor, Romanilor (de la Masramt). Chermezele scriitoricesti si editoriale din alti ani se vad infrinte de cele doua „locante” cu sandvisuri si cafea la 5 lei si cu extrem de putine mese. Ramin micii de afara!
Bref – miercuri a fost cea mai slaba zi de miercuri din istoria tirgurilor de carte (o spun directorii de vinzari), joi a mai aparut ceva lume. Raportul complet – peste o saptamina!
P.S. – Site-ul „Suplimentului de cultura” a oferit zilnic cititorilor noutati despre oferta editoriala a principalilor competitori de pe piata de carte, programul lansarilor si relatari de la evenimentele din tirg. Arhiva insemnarilor se gaseste in continuare pe www.supliment.polirom.ro.