Ceremonia de decernare a premiilor Galei Societatii Civile a avut loc pe 31 mai, la Teatrul National din Bucuresti.
„Avind in vedere ca Sibiul a fost declarat pentru anul 2007 Capitala Culturala Europeana si tinind cont ca pentru a ajunge in orice capitala trebuie sa treci prin periferie, cu de la sine putere am declarat pentru anul 2006 Petrila, Periferia Culturala Europeana”, si-a explicat Ion Barbu demersul.
„Proiectul nostru s-a vrut a fi o alternativa culturala pentru un oras monoindustrial (Petrila) care se pregateste sa moara din pricina inchiderii in viitorul apropiat a minei care tine, la ora actuala, orasul in viata. Drept pentru care prin proiectul sus-amintit am oferit patru alternative culturale care, puse in valoare, pot salva localitatea. Beneficiarii ar fi trebuit sa fie in primul rind administratia locala, dar si locuitorii Petrilei. Ca nu s-a intimplat asa, nu sintem de vina”, mai precizeaza Barbu.
Proiectul s-a desfasurat intre lunile martie si decembrie ale anului 2006. Au rezultat patru volume, dintre care doua au aparut la Polirom: Antologia poeziei romanesti la zid si Colonia risa-plinsa. La Brumar a fost editat albumul Petrila – unter alles, iar la Curtea Veche Frumosul din Petrila adormita.
La categoria obstacole intimpinate, cunoscutul caricaturist precizeaza: „Cel mai mare obstacol a fost colaborarea cu Administratia Fondului Cultural National. Daca am scrie o carte despre acest lucru, l-am concura pe Kafka. Neimplicarea autoritatilor locale n-a fost un obstacol, pentru ca nu ne-am lovit de ele. Imaginea de speriat dobindita in anii de glorie ai mineriadelor este, la fel, un obstacol in a convinge artistii si mass media sa vina aici”.