PSD vine cu doua reforme majore: Legea Salarizarii Unitare (LSU) si Impozitul pe Venitul Anual Global pe Gospodarie. In acelasi timp, respinge in Parlament o lege pe care o initiase in timpul guvernarii Ciolos, care prevede constructia catorva sute de crese in orasele cu mai mult de 10.000 de locuitori. Justitia ramane o preocupare centrala a PSD, rabdarea cu ministrul Tudorel Toader parand a fi ajuns la capat. Ce-i ia atata sa rescrie legile domeniului pentru a-i scapa pe corupti laolalta cu alti infractori?
Numai ca diferenta dintre actiune si lansarea bezmetica de drafturi de acte normative e ca de la cer la pamant. Propaganda agresiva pe salarizarea unitara s-a soldat pana acum cu doua esecuri. In primul rand, Guvernul Grindeanu nu si-a mai asumat initierea legii, asa cum ar fi fost firesc pentru un act care presupune resurse financiare uriase. Unde s-a impotmolit cu adevarat nu ni s-a spus, in topul speculatiilor fiind esecul negocierilor cu sindicatele, obiectiile Consiliului Fiscal s.a.m.d. Grindeanu si-o fi dat seama ca nu termina discutiile anul asta si atunci Dragnea a sesizat ocazia de a-si asuma pe ramura parlamentara reforma sistemului de salarii in sistemul bugetar, cu care s-au fript multe guverne si care au abandonat proiectul din ratiuni electorale sau financiare. Liviu Fulgerica Dragnea a facut planul: punem toti parlamentarii Coalitiei sa semneze si o trecem repede prin Camera si Senat. Intr-o zi, indicata de Dragnea, presa s-a pus pe asteptat marele anunt pe culoarele Casei Poporului: „S-a depus, fratilor!“. In locul vestii, acelasi Liviu Moderat Fulgerica Dragnea a anuntat opinia publica despre faptul ca proiectul mai trebuie lasat la dospit.
Cum in familia traditionala romaneasca proiectul nu poate avea doi tati, Grindeanu a fost lasat total pe dinafara, mama adoptiva a salarizarii unitare fiind unsa Olguta Vasilescu. Alte zece zile de dospire au trecut si un termen precis de initiere a legii in Parlament nu a mai fost anuntat. Candva, dar foarte curand, in conditiile in care aceeasi doamna Vasilescu vrea ca luna iunie sa ii ramana exclusiv presedintelui sa-si faca de cap. Fie cu o sesizare la Curtea Constitutionala, fie cu o retrimere in Parlament dupa o analiza enervanta. Mort-copt, la 1 iulie legea trebuie sa intre in vigoare.
Dar bomba adevarata pare sa fie Impozitul Global pe Venitul Gospodariei (IVG). In vreme ce un proiect a iesit in spatiul public „pe surse“ imediat dupa Paste, declaratiile aceleasi doamne Vasilescu si ale altora sunt pe zi ce trece mai ametitoare. Ca vom fi ca in SUA si Germania, unde contribuabilii platesc impozitul pe venit o data pe an. Cum ar veni, statul devine un creditor al cetateanului, care poate opta intre a pune la ciorap banii de impozit si a-i folosi, inmulti si ulterior returna statului. Ca ne vom putea scadea sume considerabile din impozitul pe venit daca achizitionam diverse tipuri de servicii si cerem chitante. Ca statul va angaja spre binele lui, deci al nostru, 35.000 de specialisti care sa umble din poarta-n poarta si din usa de apartament in usa de apartament ca sa ne completeze declaratia anuala de venit pe gospodarie si, asemenea lui Jupuitu, sa ne incaseze darile pe care le avem de platit. Ca acesti 35.000 de specialisti vor fi platiti cu 10.000 de lei lunar si ne vor invata chiar si cum sa investim la bursa si sa ne alegem cele mai bune asigurari private de sanatate. Si cate si mai cate.
Ceata e totala. In acest timp, ar urma sa intre in procedura parlamentara si mult-discutata Lege a Preventiei si sa inceapa depunerea de planuri de afaceri pentru programul Romania Start-up Nation, despre care multi concetateni cred ca le va baga in traista 200.000 lei fara munca. Nu exista practic domeniu in care noii vatafi ai patriei sa nu vrea sa faca un bine, chiar si cu forta. Totul cu termen maxim de implementare pana la 1 ianuarie 2018. Si pentru codul economic, si pentru salarizarea unitara avem termen finalul lui iulie 2017. In conditiile in care Romania se gandeste deja la vacantele de 1 mai si megavacanta rezultata din contopirea lui 1 iunie (de anul acesta zi nelucratoare) si sarbatoarea Rusaliilor (de asemenea nelucratoare), guvernantii si parlamentarii ar trebui sa se miste cu viteza fulgerului si sa legifereze si implementeze asa cum n-a mai facut-o nimeni pana acum.
Ori avem cea mai capabila echipa din istoria recenta a tarii, ori ni se joaca o farsa de proportii cosmice.