Inchipuiti-va ca in mijlocul unei fraze vine seful spre voi si va spune: „Trebuie sa va strangeti lucrurile si sa plecati“. Ati fi mirati. Mirate. Ati intreba „de ce“. „Imi pare foarte, foarte rau, nu pot face nimic.“ Poate ca ati tacea si ati privi in jur cu multa consternare. Pe hol ar fi niste oameni inarmati, dar nu Politie sau Armata. „Imi pare foarte rau, ar spune seful, sunteti concediate. Toate.“ Inchipuiti-va ca v-ati lua lucrurile si ati iesi din cladire, infricosate si derutate. Si la iesire, cum va uitati mai lung spre oamenii inarmati, unul dintre ei spune:
— Sub ochiul Lui.
Scena aceasta m-a facut sa pun pe pauza serialul Povestea cameristei, si sa mi se faca frica. Despre Povestea cameristei, roman de Margaret Atwood aparut in 1985 si serial lansat la sfarsitul lunii aprilie, am mai vorbit de doua ori in ultimele luni. Acum este prima data cand nu o mai privesc cu lejeritate, ca ceva departat de realitatea mea.
Povestea este o distopie dintr-un viitor gandit a fi nu foarte indepartat. O criza a fertilitatii determina instaurarea unei teocratii crestine, o lume in care singurul scop al femeilor este sa procreeze, in care placerea e interzisa, violul femeilor fertile e ridicat la rang de ritual sacru, libertatea de expresie este pedepsita cu moartea, cititul cu taiatul unui deget la prima abatere, respectiv unei maini la cea de-a doua. Ceea ce face serialul foarte bine, chiar mai bine decat cartea, este sa traseze fisura infinitezimala dintre lumea noastra, a cititorilor, si acea distopie. Iata partea cea mai infricosatoare. Nici una dintre ideile care au condus in final la acea societate teocratica nu este straina de discursul public de acum de la noi.
– „Scopul umanitatii este procrearea.“ Acesta este argumentul suprem al celor care se impotrivesc casatoriei persoanelor de acelasi sex. In Povestea cameristei, femeile fertile au datoria de a procrea, fiind supuse violului o data pe luna, in cadrul unei ceremonii religioase, care pune in practica Geneza 30: „Iata roaba mea, Bilha; culca-te cu ea, ca sa nasca pe genunchii mei si sa am si eu copii prin ea“.
– „Desfraul societatii trebuie potolit.“ Ne plangem ca societatea a luat-o razna si ca totul trebuie sa aiba o limita. In teocratia imaginata de Atwood, revistele sunt arse; cele erotice, cele de frumusete, iar apoi tot ce este scris si nu este sfant. Placerea este interzisa. Femeile si barbatii se rezuma la rolurile lor: femeile sa tina casa, barbatii sa conduca lumea sau sa-i aresteze pe cei care fac pacate.
– „Corpul este un pacat si o tentatie.“ Protagonistele povestii poarta haine asemanatoare celor monahale, iar capul il au acoperit de o palarie cu borduri mari laterale, care nu le lasa sa priveasca in jur, pentru a nu cadea prada ispitei. Inainte de a fi trimise la „produs copii“, femeile trec printr-o scoala unde sunt invatate printre altele ca, daca au fost violate, s-a intamplat din vina lor, pentru ca ademeneau barbatii.
– „Avortul este crima.“ Poate va amintiti sloganul de pe pancartele de la „Marsul pentru viata“. In poveste, doctorii care facusera avorturi inainte de instaurarea regimului erau spanzurati si atarnati de un zid, pentru a servi drept model.
– „Homosexualii sunt bolnavi si trebuie vindecati.“ Este ceva ce aud de cel putin cateva ori pe zi de la sustinatori ai Coalitiei pentru Familie. Serialul chiar se departeaza de carte pentru a aborda problema asta: unul dintre personajele feminine este acuzat de „tradare de gen“ pentru relatia cu alta femeie. Partenera ei e spanzurata, iar ea este supusa unei proceduri chirurgicale ce pare a fi de mutilare genitala. Cand se trezeste, un personaj cu ochi blanzi si vocea pioasa ii spune ca s-a intamplat totul spre binele ei si ca de acum totul va fi mult mai usor.
Exista si o raza de speranta in Povestea cameristei, speranta care functioneaza in mod egal ca ghid pentru noi de a nu ajunge in acea situatie. O fraza scrijelita in alta limba, un fel de „furculition“ din latina: „Nolite te bastardes carborundorum“. Inseamna, aproximativ, „Nu-i lasa pe nemernici sa te nimiceasca“. Si, as adauga eu, „chiar atunci cand nimicirea incepe cu altii“.
Un comentariu
Super LIKE !!!