O parere care nu este impartasita, cu siguranta, de cele mai multe dintre editurile participante la Salon (din AER sau din afara acestuia). La bile negre, contabilizam lipsa totala a publicitatii de tip outdoor, care i-a ajutat mult pe bucuresteni anul trecut sa se indrepte spre Romexpo in zilele de tirg, precum si lipsa unor autobuze branduite „Bookfest” care sa ii transporte pe cumparatori din centrul capitalei pina la pavilion. Aceasta cu toate ca accesul a fost liber in toate zilele.
Inca o bila neagra o reprezinta insasi campania realizata de Leo Burnett – „Povestile se intimpla doar daca le citesti”. Un mesaj foarte bun care a „reusit” insa sa camufleze titlul Salonului de Carte si data de desfasurare a acestuia (informatii prea putin vizibile).
Deosebirea dintre tirgurile noastre si cele din Occident, asa cum observa – corect – si Grigore Arsene, o reprezinta faptul ca la noi tinta este vinzarea, nu si tranzactionarea drepturilor de editare – cu atit mai mult cu cit actualul Bookfest (fostul Bookarest) si-a pierdut caracterul de tirg international. De doua ori pe an, atit editurile romanesti importante, cit si cele mici, de nisa, participa la evenimentele asa-zis „expozitionale” pentru a se intilni cu publicul cumparator, nu doar pentru a-si prezenta oferta ori noutatile. La Gaudeamus sau la Bookfest trebuie sa se vinda mult pentru a recupera handicapul unei retele romanesti de distributie a cartii inca deficitare (mai ales in cazul jucatorilor mai putin puternici de pe piata). Iar la editia de anul acesta a Salonului de vara, cel putin in primele trei zile, numarul celor care au pasit pragul Romexpo a fost unul prea mic, iar publicul abundent din week-end nu a fost suficient pentru a acoperi „gaura”.
Suma alocata de AER anul acesta a parut mai mica decit cea de anul trecut, cind tirgul a „beneficiat” si de un scandal perpetuu intre presedintele de atunci al Asociatiei, Gabriel Liiceanu, si Ioan Onisei, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor. Unul care, sint sigur, a adus si mai multi curiosi dornici sa vada pentru ce eveniment a facut atita caz la televizor Liiceanu. E drept, prima editie a Bookfest a beneficiat de mai multe sponsorizari, dar s-a si soldat cu o paguba de aproape 10.000 de euro in conturile AER, semn ca s-au facut cheltuieli foarte mari pentru ca Salonul sa fie vizibil – outdoor si indoor.
Mai contabilizam o ultima bila neagra – parteneriatul cu Realitatea Media a functionat parca mai prost decit anul trecut. Ce ma face sa afirm asta: in vreme ce in 2006 transmisiile in direct erau concentrate pe carti (e drept, ale unei singure edituri), acum Realitatea si-a organizat propriile dezbateri (cea cu Nobelul, urmarita de doi-trei trecatori pe la standul televiziunii si-n rest de acasa din fotoliu), a lansat propriile carti (colectia „Cotidianul”), „deturnind” atentia de la expozanti.
Totusi – bilele albe
In primul rind, nu-i pot intelege pe aceia care regreta locatia de la Teatrul National. Ne amintim, cu placere, momentele de pe „Motoare” – la bere cu prietenii, insa merita amintite si inghesuiala extraordinara, caldura pe care erau nevoiti sa o suporte cei care munceau la standuri pe tot parcursul zilei, imposibilitatea de a face o lansare de carte unde invitatul chiar sa se auda. La fel cum cred ca pavilionul central este oricind o alegere mai potrivita decit acela secundar, de anul trecut. Pe „inele”, editurile mici au avut sigur o mai buna vizibilitate decit in 2006, cind cine era in fata beneficia de tot publicul, iar in sala 2, sala „piticilor” daca vreti, ajungeai doar din intimplare. Iar parterul a fost amenajat foarte civilizat, cu multe si largi culoare de acces. E drept, inghesuiala nici n-a prea fost.
Prima bila alba, prin urmare, se acorda Bookfest 2007 pentru gestionarea excelenta a spatiului. A doua este pentru AER – a obtinut bani de la Ministerul Culturii si Cultelor, care si-a primit lista mare de semnaturi din partea tuturor asociatiilor editorilor de la noi. Este, cu siguranta, si meritul lui Grigore Arsene de a fi reusit o „impacare istorica” dupa „tornada” de injurii de anul trecut intre minister si asociatii, pe de o parte, si AER, pe de alta.
A treia bila alba o merita editurile, care s-au mobilizat exemplar – cu standuri mari, occidentale si cu o oferta de carte excelenta. Am avut parte de evenimente adevarate, au fost multe lansari care au iesit din tipicul manifestarilor cu trei participanti. S-au batut la Polirom oameni de stat – Carol I (si al sau jurnal) – cu vedete de televiziune – Mihae-la Radulescu. S-a lansat la Corint un vo-lum asteptat – cel de convorbiri cu Octavian Paler, realizat de criticul literar Daniel Cristea-Enache. Nemira a lansat proiectul „Nemi”; Humanitasul incearca sa ocupe o felie mai mare pe piata de „Fiction”.
A patra bila alba ar putea fi chiar aceasta: e frumos cind exista concurenta!
Lansarile Bookfest
Irlandezul din Titan si Istodor la standul Polirom
» Polirom a organizat doua sesiuni de autografe: una cu Mihaela Radulescu (Despre lucrurile simple), alta cu Alin Buzarin si Cristian Geambasu (autorii volumelor Raport de cornere si Dincolo de scor). A facut show vineri, la standul Polirom, Eugen Istodor cu Cartea vietii mele. Au mai fost lansate carti de Ruxandra Cesereanu, Mircea Vasilescu, Mihaela Miroiu, Stelian Turlea, dar si noutatile din colectia „Biblioteca Polirom”.
» Scriitorul irlandez, vorbitor de limba romana, Philip O Ceallaigh si-a lansat, simbata, volumul de debut Insemnari dintr-un bordel turcesc si in Romania, la Editura Polirom, in cadrul Salonului de Carte Bookfest. O Ceallaigh s-a nascut in Irlanda si a invatat sa citeasca folosindu-se de dialogurile din benzile desenate, iar la 9 ani a facut o pasiune pentru literatura SF. Fiind un calator inrait, a trait in mai multe locuri, precum Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite, Georgia sau Kosovo, iar din 2000 s-a stabilit in Bucuresti, unde lucreaza ca scriitor independent, editor si translator.
» Florian Pittis si Marius Batu au sustinut, simbata seara, un scurt concert la Bookfest, cu ocazia aparitiei in limba romana a cartilor Cronica vietii mele (vol. I) de Bob Dylan si Magical Mystery Tours: Viata mea cu Beatles de Tony Bramwell & Rosemary Kingsland (Editura All).
» Criticul literar Daniel Cristea-Enache si-a lansat simbata, la standul Editurii Corint din cadrul Salonului de Carte Bookfest, volumul Convorbiri cu Octavian Paler. Discutiile cu Octavian Paler au inceput in octombrie 2005 si s-au sfirsit odata cu moartea scriitorului, intrebarile criticului fiind, dupa propria marturisire, „doar un pretext”, deoarece interlocutorul „nu raspundea niciodata predictibil, exprimind probleme care il preocupau si care acopereau, de cele mai multe ori, o sfera mult mai ampla de valori”.
» Humanitas a lansat noi carti de Ioana Parvulescu (In Tara Miticilor. De sapte ori Caragiale), Teodor Baconsky (Despre necunoscut) si Radu Paraschivescu (Bazar bizar).
» Editura Trei a lansat cartea Si tu poti fi Supernanny. Cum sa-ti cresti bine copilul de Irina Petrea.
„Este adevarat ca, anul acesta, Bookfest a avut parte de mai putina mediatizare fata de editia precedenta, insa trebuie stiut ca acest lucru a fost cauzat de fondurile limitate de care festivalul a beneficiat. Practic, tot ceea ce s-a realizat anul acesta a fost finantat numai din banii editurilor si din contributia Ministerului Culturii si Cultelor. Pentru realizari mai mari este nevoie de fonduri externe, de sponsorizari si de parteneriate. La tirgurile de traditie se vind drepturi, si nu carti, difuzorii, tipografii si oamenii de carte contribuie, prin schimburi de experienta, la succesul industriei de carte.” – Grigore Arsene, presedintele AER