Toamna aceasta, Iașul este gazda unui important festival internaţional de literatură, reluat la anvergura sa iniţială, şi a unui festival internaţional teatral care a devenit o emblemă a oraşului.
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT – va avea anul acesta cea mai amplă ediție de la înființare, în 2013, la Iași fiind prezenți doi laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici, care l-a câștigat în 2015, și Gao Xingjian, care l-a primit în anul 2000. Pe lângă aceștia, sute de scriitori, traducători, critici și entuziaști literari vor fi prezenți la pleiada de evenimente care va fi organizată luna viitoare, între 4 și 8 octombrie. În același timp, Festivalul Internațional pentru Tineret și Public Tânăr propune un line-up proaspăt anul acesta, cu trupe din 29 de țări, premiere în România și experimente teatrale în premieră la Iași. Însă, până în luna octombrie, când vor avea loc aceste două manifestări, Iașul continuă seria de festivaluri croite în jurul unui concept muzical, în aceste zile desfășurându-se Festivalul „La Vie“, sâmbătă și duminică urmând să concerteze Maria Răducanu, Nightlosers, Straight From The Bottle, Fine It’s Pink sau Fanfara Transilvania.
Iașul propune anul acesta o serie de festivaluri care s-au consolidat prin experiențele, pozitive și negative, prin care au trecut în anii precedenți.
Ajuns la cel de-al cincilea an, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, pare să fi depăşit problemele înregistrate după primele două ediţii de anvergură, promiţând pentru 2017 cea mai mare ediție de până în prezent. Dincolo de prezența celor doi laureați ai Premiului Nobel, Svetlana Aleksievici și Gao Xingjian, FILIT vine între 4 şi 8 octombrie cu o extindere de concept, evenimentele culturale anunţate având în centru peste 70 de scriitori naționali și internaționali, dar și peste 20 de traducători. Aşadar, FILIT promite mai mult decât la lansare, prin introducerea în „bucătăria“ unei cărți, cu evenimente dedicate și la care vor fi invitați și editori, jurnaliști culturali, manageri culturi, reprezentanți ai editurilor etc.
Printre cele mai cunoscute nume ale invitaților din acest an se numără și Jeff Lindsay, autorul seriei de romane Dexter pe care s-a bazat și unul dintre cele mai de succes seriale polițiste de televiziune, cu același nume. „Scriitor nonconformist, Lindsay a studiat teatru, a lucrat ca regizor și actor, dar, printre altele, și ca profesor, cântăreț, compozitor, prezentator de știri sportive, bucătar, detectiv, grădinar sau instructor de navigație. Cărțile sale au fost de opt ori pe lista de bestseller în «New York Times» și sunt traduse în 43 de limbi din întreaga lume“, au precizat organizatorii festivalului.
Pe lângă acesta, la Iași va fi prezentă și Olga Tokarczuk, o scriitoare poloneză recunoscută la nivel internațional, care va participa la un eveniment alături de scriitorul Mircea Cărtărescu.
Printre numele celor prezenți la Iași se numără și autorii britanici Jonathan Coe și Jim Crace, Kari Braenne (Norvegia), Adriaan Van Dis (Olanda), György Dragomán (Ungaria), Nuruddin Farah (Somalia), Vesna Goldsworthy (Serbia/ Marea Britanie), Léonora Miano (Camerun/ Franța), Immanuel Mifsud (Malta), Katja Petrovskaja (Ucraina/ Germania).
Literatura fantasy, în premieră la FILIT
Există și o serie de noutăți ale ediției de anul acesta – pe lângă structura cunoscută care va avea evenimente consacrate precum „Serile FILIT“, „Scriitori în centru – Casa FILIT“, „Casa Poeziei“ sau întâlniri ale autorilor cu elevii în licee, vor fi inițiate trei noi programe: „Casa Fantasy“, dedicată literaturii fantasy, „Casa Copilăriei – literaturii pentru copii“ și „Casa cu Absidă“, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor Români, filiala din Iași.
„Anul acesta, FILIT «construiește» două case noi, dedicate literaturii fantasy și celei pentru copii. La Casa Fantasy vor participa autorii Sebastian A. Corn, Marian Coman, Michael Haulică, Alexandru Lamba, Dănuț Ungureanu, iar Casa Copilăriei va găzdui evenimente cu scriitorii Ana Alfianu, Florin Bican, Ioana Nicolae, Adina Popescu și Iulian Tănase“, declară organizatorii.
În ceea ce privește scriitorii români, la Casa FILIT vor fi prezenți autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.
În același timp, la Casa Poeziei vor participa la evenimente poeții Linda Maria Baros, Lavinia Bălulescu, Emil Brumaru, Rita Chirian, Dan Coman, Teodora Coman, Ana Donțu, Vlad Drăgoi, Mugur Grosu, Ștefan Ivas, Claudiu Komartin, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan, Andrei Novac, Cosmin Perța, Tara Skurtu (SUA), Robert Șerban, Răzvan Țupa, Mihail Vakulovski, Paul Vinicius.
Cea de-a cincea ediție a FILIT se desfășoară anul acesta sub Înaltul Patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România, fiind cea de-a treia colaborare, după cea din anii 2014 și 2016, între Muzeul Literaturii din Iași și instituția reprezentantă a CE în țară.
Însă cum nivelul de muncă „de teren“ este unul foarte mare pentru a fi suportat integral de organizatori, aceștia au deschis un apel către cei interesați să fie voluntari la FILIT, pe departamente precum invitați, logistică, evenimente, proiecte, Casa FILIT, Serile FILIT, comunicare, promovare sau resurse umane. Au fost depuse foarte multe solicitării, iar în momentul de față organizatorii au strâns 150 de persoane care vor parcurge la finalul lunii septembrie un training intensiv pentru a fi pregătiți să ajute la o desfășurare fluidă a evenimentelor festivalului. Casa FILIT va fi organizată în Piața Unirii și va găzdui aproximativ 50 de evenimente și o expoziție de fotografie, aceasta având aproximativ 900 de metri pătrați.
Serile FILIT – evenimentul de bază
Organizatorii păstrează şi în acest an tradiţia Serilor FILIT, care vor fi organizate pe Scena Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ din Iași. Deși orele încă nu au fost stabilite, se cunosc invitații și moderatorii pentru fiecare dintre cele cinci zile. Miercuri, cei doi scriitori britanici – Jonathan Coe și Jim Crace – vor dialoga cu scriitorul și jurnalistul român Marius Chivu, în timp ce joi Robert Șerban va fi gazda unei întâlniri la care vor participa Mircea Cărtărescu și Olga Tokarczuk.
Vineri este seara în care pe scena teatrului va fi prezent primul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel – Gao Xingjian, iar gazda serii va fi Bogdan Ghiu. Sâmbătă, Svetlana Aleksievici, al doilea laureat Nobel prezent, va participa la o discuție cu Ion Bogdan Lefter.
Duminică, Serile FILIT se încheie cu întâlnirea cu creatorul personajului Dexter, Jeff Lindsday, gazda serii fiind Vlad Tăușance. Dacă manifestările vor păstra programul de anul trecut, intrarea la ele va fi liberă, pe baza unei rezervări făcute în prealabil pe site-ul FILIT, iar din întâlnirile programate să aibă peste 90 de minute un segment important va fi rezervat și pentru întrebările venite din public.
Publicul tânăr ieșean, martor la zeci de spectacole
Anul acesta, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) are loc timp de o săptămână în octombrie, 5-12, suprapunându-se cu mai bine de jumătate din FILIT.
În anul acesta, FITPTI sărbătorește o ediție aniversară, a zecea, cu o temă principală adecvată unui asemenea moment: „Orizonturi”. Văzut în cifre, FITPTI constituie astăzi un festival de amploare pe acest domeniu oarecum nișat al culturii – teatrul pentru tineri. Este vorba despre 500 de participanți din 29 de țări, reprezentând șase continente. Festivalul a fost premiat în acest an de Asociația Europeană a Festivalurilor de la Bruxelles cu distincția „Remarkable Festival“.
Oltița Cîntec, directorul manifestării, remarcă rezistența de-a lungul anilor a festivalului, care a început „în plină criză economică“, în anul 2008, și care nu primise prea multe șanse de supraviețuire în timp.
„Făceam, pur și simplu, un festival care se distinge din multe altele existente în țară și în zonă, care are un profil general numai al lui. Vizează publicul tânăr, pe acela care a rămas curios, deschis, interesat, indiferent de data nașterii, e diferit de la un an la altul, prin generic, invitați, formule artistice, aduce alături companii mari și mici, așezăminte de stat și independenți, care urmărește să mențină active și să intensifice legăturile teatrului nostru cu alte culturi teatrale“, a declarat Oltița Cîntec.
Ediția de anul acesta are drept cap de afiș celebra companie a lui Peter Schumann, „Bread and Puppet Theatre“, SUA, care va veni la Iași, pentru prima oară în România, și va pune în scenă „basic byebye cantastoria extravaganza“. Organizatorii festivalului afirmă că toate creațiile lui Schumann sunt caracterizate printr-un amestec de muzică, dans și ludic, iar la fiecare reprezentație teatrul este asociat cu pâinea caldă, împărțită publicului.
În partea de Prolog, 30 septembrie, alături de această trupă va fi vernisată o expoziție care a reprezentat România la Bienala din Veneția, 2016, „Selfie Automaton“, concepută ca un spectacol predefinit, cu marionete automatizate și scenarii blocate.
Atelier de critică teatrală
„Anul acesta privim către «Orizonturi», cu invitați din toate zările, de pe șase continente, din toate genurile (teatru, teatru-dans, teatru coregrafic, performance, musical, concerte, noul circ, ateliere, lecturi publice, lansări de carte, filme, conferințe, seminarii pentru tinerii critici, blogging etc.), către toate sufletele!
Ca de fiecare dată, multe exclusivități naționale: artiști din SUA, Brazilia, Anglia, Noua Zeelandă, Australia, Vietnam, Canada, Africa, Scoția, ajunși în premieră în țara noastră; primul volum în limba română cu textele pentru publicul tânăr ale lui Joël Pommerat; un moment special: «Cântăreața cheală/ Lecția», la 60 de ani de viață scenică la parizianul Théâtre de la Huchette etc.“, a adăugat Oltița Cîntec.
Teatrul „Luceafărul“, în calitate de organizator, va avea un showcase pe 4 octombrie, prezentând câteva dintre producțiile recente, printre care și premiera de anul acesta, „Harta senzorială a Iașului“, un proiect de teatru performance, memorie arhivată, care „își propune să reviziteze trecutul orașului prin popasuri la câteva case uitate, cu povești incredibile, unde s-au consumat ori s-au scris episoade semnificative din perspectiva istoriei culturale“. Printre numele cunoscute care vor veni la Iași la FITPTI se numără regizorul Gigi Căciuleanu, Matei Vișniec, Radu Afrim, Robi Pricop, Elise Wilk sau Lory Hopkyns, care este colaborator al Teatrului Shakespares’s Globe din Londra.
Totodată, la Iași va fi organizat și un atelier internațional de critică teatrală, ce va strânge laolaltă critici din nouă țări, eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, cu sediul la Paris. „Un program amplu, divers, arhitecturat astfel încât toți spectatorii care și-au menținut sufletul tânăr să aibă de unde și ce alege“, au conchis organizatorii.