– La 77 de ani, Tina Turner este vedeta unui nou musical ce va avea premiera la Londra, în martie anul viitor. Este prima oară când vedeta va urca pe scenă de la ultimul turneu mondial, din 2000.
Noul musical, numit Tina, este construit de producătoarea Phyllida Lloyd după același principiu după care a realizat megasuccesul Mamma Mia!:, o poveste care avansează grație unor hituri celebre, aici semnate de Tina Turner, precum Private Dancer, Simply the Best, We Don’t need Another Hero, River Deep Mountain High sau Proud Mary.
– Autorul faimosului Exorcistul, regizorul William Friedkin, revine la prima sa dragoste, filmul documentar, cu The Devil and Father Amorth, filmând… un exorcism adevărat. Regizorul în vârstă de 82 de ani a mers la Roma pentru a filma un ritual real, făcut de părintele Amorth, exorcistul-șef al diocezei din Roma, încetat din viață în 2016. Un prelat catolic ce avea o părere foarte bună despre filmul Exorcistul, pe care îl considera „foarte realist“.
– A încetat din viață John Ashbery, „maestru al poeziei americane“, după cum îl descrie „Le Figaro“. Unul dintre cei mai mari poeți americani ai ultimului secol, Ashbery a decedat pe 3 septembrie, la vârsta de 90 de ani, lăsând în urmă o operă avangardistă și experimentală, deseori controversată, recompensată cu premiul Pulitzer.
– Martin Scorsese a făcut un anunț surpriză: ar putea produce și realiza un film dedicat celui mai faimos dușman al lui Batman, Jokerul. Iar interpretul acestui rol ar putea fi nimeni altul decât actorul său preferat din ultimii ani, Leonardo DiCaprio.
– O petiție inițiată de Thomas Ostermeier, directorul faimosului teatru La Schaubühne din Berlin, a strâns deja peste 10.000 de semnături, printre care nume mari ale culturii precum Cate Blanchett, Barrie Kosky, Maren Ade sau Serghei Loznița. Petiția cere abandonarea acuzațiilor aduse cineastului rus Kirill Serebrennikov, directorul Centrului Gogol din Moscova. Personaj critic la adresa regimului Putin, Serebrennikov a fost arestat pe 22 august la Sankt-Petersburg, chiar pe platoul ultimului său film, și acuzat de deturnare de bani publici.
– Britanicul Ken Follet revine cu un nou volum, al treilea în seria Kingsbridge, A Column of Fire, un roman a cărui acțiune se petrece în secolul al XVI-lea, în perioada domniei reginei Elisabeta. A Column of Fire va fi lansat pe 14 septembrie concomitent în mai multe țări. Editorii se așteaptă la un nou succes, după ce primele două volume din serie s-au vândut în peste 38 de milioane de exemplare în întreaga lume.
– Arnon Milchan, mare mogul al Hollywoodului care a produs filmul Pretty Woman, a fost anchetat de detectiv israelieni la Londra, fiind suspectat că l-a mituit pe premierul Benjamin Netanyahu.
– Disney și Lucasfilm au renunțat la serviciile regizorului Colin Trevorrow, cel care trebuia să realizeze al nouălea episod din saga Star Wars. Oficial, despărțirea s-a produs din motiv de „diferențe creative“, dar surse din interior vorbesc despre tensiuni provocate de cererile insistente ale producătoarei Kathleen Kennedy de rescriere a scenariului și, probabil, de imensele presiuni comerciale la care sunt supuși actualii realizatori ai seriei.
– Biblioteca personală a lui Samuel Beckett, adică 1.010 de volume, a fost digitalizată în întregime. Volumele, care provin din fostul apartament parizian al scriitorului și din arhive și colecții private, au fost scanate și pregătite cu mare grijă, oferind celor interesați posibilitatea de a studia aceste cărți și de a descoperi adnotările făcute de Beckett pe marginea lecturilor sale. Printre cărțile favorite ale lui Samuel Beckett, dezvăluie publicația „ActuaLitté“, se numără operele lui Emil Cioran, Theodor W. Adorno sau Jacques Derrida, dar și un număr consistent de biblii, lucări științifice și dicționare. Colecția poate fi găsite online pe site-ul Beckett Digital Library, care oferă gratuit o versiune „demo“ la adresa: http://www.beckettarchive.org/library/home/welcome.