Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) se va desfășura între 5 și 12 octombrie și va avea tema „Orizonturi“. Recent distins de Asociația Europeană a Festivalurilor de la Bruxelles cu distincția Remarkable Festival/ Festival Remarcabil, FITPTI anunță o ediție bogată și spectaculoasă, reunind la Iași circa 500 de participanți din 29 de țări de pe șase continente (Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Canada, Croația, Franța, Georgia, Grecia, Guinea Bissau, Italia, Islanda, Lichtenstein, Marea Britanie, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, România, Rusia, Senegal, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam).
Orizonturile din generic sunt, în primul rând geografice, dar nu numai, ele vizează și punctele cardinale ale esteticului, multiculturalismul, deschiderea. Selecționerul FITPTI, criticul de teatru Oltița Cîntec, a adunat în program teatru, teatru coregrafic, teatru dans, performance, musical, dans contemporan, teatru rrom, lecturi publice, un atelier internațional de critică teatrală realizat în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, cu sediul la Paris, expoziții, spectacole de actorie, marionete, păpuși, instalații, noul-circ, spectacole stradale, filme de teatru, ateliere etc., acoperind ca forme întregul spectru al artelor spectacolului actual. Oltița Cîntec precizează că „FITPTI are, la ediția cu numărul 10, când privește către «Orizonturi», nenumărate exclusivități naționale, sumedenie de creatori veniți în premieră în țara noastră. Printre aceste exclusivități naționale se înscriu primul volum în limba română cu textele pentru publicul tânăr ale lui Joël Pommerat, un moment special Cântăreața cheală/ Lecția, la 60 de ani de viață scenică la parizianul Théâtre de la Huchette. Indiscutabil, Special Guest Star este Bread and Puppet Theater al lui Peter Schumann, traversând oceanul pentru a ajunge prima oară în România, exclusiv la Iași“.
Bread and Puppet Theater este inclusă în toate enciclopediile de gen ale lumii
Un Prolog de excepție, reunind două evenimente de cel mai înalt nivel teatral, va avea loc pe 30 septembrie. Pentru prima oară în România, celebra companie a lui Peter Schumann, Bread and Puppet Theater, va juca exclusiv la Iași basic byebye cantastoria extravaganza, scriind astfel istorie teatrală. Bread and Puppet Theater este inclusă în toate enciclopediile de gen ale lumii, impresionând prin stilul unic de a înțelege și practica arta al lui Peter Schumann, prin dimensiunea socială asumată și prin faptul că, la fiecare reprezentație, teatrul este asociat cu pâinea caldă, împărțită publicului. Creațiile lui Schumann mixează muzica, dansul și ludicul buf, atrăgând atenția asupra problemelor majore ale umanității. Bread and Puppet Theatre a fost premiat de-a lungul anilor cu cele mai importante distincții mondiale, printre ele figurând Erasmus Prize of Amsterdam și două Premii Obie. Contribuţia lui Peter Schumann și a companiei sale la istoria teatrului mondial recent este covârșitoare, iar longevitatea ei artistică, surprinzătoare. Dimensiunea militantă a creațiilor lui Peter Schumann este, în egală măsură, la fel de evidentă ca acum o jumătate de secol, când Bread and Puppet realiza cele dintâi producții teatrale, uimind întreaga lume. Popasul în România este parte a unui turneu european pe care artiștii de la Bread and Puppet îl fac în Franța, Ungaria, Rusia, Austria, Olanda.
Pentru prezența la Iași, în FITPTI, Peter Schumann a scris special câteva cuvinte: „Inspirat de apocalipticele, pline de mânie gravuri în lemn de secol XV ale tânărului Dürer, am sculptat Post Apocalypse for ¾ Empire/ Post Apocalipsa pentru Imperiul ¾ iarna trecută, iar Lila Winstead, editoarea noastră, a adăugat colaje întâmplătoare de cuvinte din arhivele imprimeriei Bread&Puppet. Celelalte canta storia: TINA & & Possibilitarian Slogans sunt pe aceeași temă: opoziția la ascensiunea fascistă a capitalismului global, arătând spre cele 1000 de alternative la auto-proclamata autoritate a imperiului militaro-economic.
Cele 1000 de alternative sunt 1000 de comunități radicale ale unor fermieri, grădinari și teatre de păpuși, care practică zilnic arta cotidiană a unei economii non-profit, transformând resturile și neglijențele civilizației noastre în material util și spiritual, ajutând susținerea unicei noastre Planete-Mamă“.
Un public implicat, deschis, curios
Tot în cadrul Prologului din 30 septembrie va fi vernisată o expoziție care a reprezentat țara noastră la Bienala de la Veneția (2016), iar acum vine la Teatrul Luceafărul direct de la Utrecht: Selfie Automaton. Expoziția este concepută în forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului. Expoziția constă în șapte automate mecanice, formate din 42 de marionete – 38 umane și cinci animale fantastice, realizate de Tiberiu Bucșă, Orsolya Gal, Stathis Markopoulos.
„Selfie Automaton vorbește despre mecanisme și rolul individual în alcătuirea și funcţionarea acestora. Alcătuirea vine din trei direcţii – a arhitecturii, a lumii spectacolului și a artei – și funcţionează în jurul unui nucleu comun, automatele mecanice. Obiecte bizare și comice, acestea sunt pretext și modalitate de comunicare între autori și public. Marionetele devin personaje principale, dar sunt private de libertăţile din lumea spectacolului, unde pot sfida legile gravitaţiei sau pot deveni «conștiente» (în extremă tragică, își pot recunoaște firele care le leagă și se pot elibera). Deși alcătuite cu articulaţii care le permit «libertatea de mișcare», în acest caz, acestea sunt private de corzi și literalmente fixate în cuie, într-un mecanism care le permite o singură mișcare, și aceea predefinită“, precizează Tiberiu Bucșă. Vizitatorul este invitat să schimbe rolul pasiv-contemplativ, pentru unul participativ, acela de a pune în mișcare instalațiile, și este plasat în relații spațiale diferite cu personaje stereotipe (întruchipate în marionete), de la cea de observator de la distanță la parte dintr-un întreg sau în opoziție. Selfie Automaton este expusă pentru prima oară în România.
Conceptul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași este să ofere momente unice, să stimuleze un public implicat, deschis, curios, care și-a menținut sufletul tânăr indiferent de datele biologice.