Fac parte din categoria aia enervantă de călători care e de părere că se poate ocupa lejer și de capul ei de procesul cazării în India. În căutarea camerei perfecte. Shangri-la-ul hotelurilor indiene. Trebuie să știi însă de la început că există doar două variante mari și late de a înțelege conceptul de cazare în incredibila țară a tuturor posibilităților: fie te bazezi pe o agenție de turism cu experiență, fie ai nervi de oțel.
În cazul primei variante, poți să dormi liniștit și înainte, și în timpul aventurii tale indiene, asigurat fiind că hotelul se află într-o zonă sigură, camerele sunt la cel mai înalt nivel de curățenie, wi-fi-ul funcționează și room-service-ul e disponibil 24/ 24. Mai adaugi câteva rupii și te trezești că ești tratat ca un maharajah, de servitori cu țeasta în turbane și cu surtuc aurit, poate ai și o priveliște panoramică asupra colinelor de forturi și palate, masajul ayurvedic vine la pachet cu un maseur neobosit și insistent, iar singura ta grijă e să predai cheia zilnic la plecare pentru ca paharele de cristal și așternuturile de mătase să fie lună când revii. Am încercat asta. O dată! Ce te întrebi înainte de a arunca rupiile din buzunarul tău în buzunarul recepționistului pedant din fața ta?
– Localizare. Hotelul/ guest-house-ul e ușor accesibil sau trebuie să străbați vreo zece străduțe pietonale unde nici ricșa nu te duce? Farmacia, restaurantele, magazinele, obiectivele turistice sunt la îndemână?
– Facilități. Există apă caldă, aer condiționat, wi-fi 24/ 24, sau funcționează după un program de raționalizare a resurselor?
– Check-out. Pot să dorm regește până la ora 10, să iau mic dejunul încă o oră și apoi să-mi fac bagajul, urmând să-mi iau rămas bun pe la 12? Sau la 8:30 recepționistul nu mai poate de anticiparea primirii noilor rezidenți?
– Taxe. Prețul camerei include service-tax, TVA sau luxury tax (adică încă vreo 25%)? Hai să-ți spun un mic secret: de obicei nu.
Evident, în India nimic nu e așa simplu precum pare. Peste noapte prețurile cresc, facilitățile dispar sau costă extra, zâmbetul e înlocuit de un rânjet compătimitor sau sfidător, după caz. Oricum ar fi, e inutil să te opui. Doar vei înrăutăți situația. Fie te vei trezi că trebuie să părăsești camera a doua zi la prima oră, fie vei plăti dublu, fie va trebui să te muți în altă cameră.
Spre exemplu, în timp ce îți scriu toate astea, recepționistul hotelului Marvel (!) din Darjeeling mă informează după 3 ore și patru apeluri telefonice că… de fapt nu există conexiune la internet în camera mea, că reșoul pe care îl are în dotare nu e compatibil cu actuala priză, iar dacă chiar-chiar-chiar mi-e așa frig (sunt maximum vreo 15 grade în cameră), aș putea să mă mut la etajul trei, unde reșoul va funcționa, dar toaleta e în stil indian. Nici nu intră în discuție.
(Între timp, un domn înfășurat într-o pătură însoțit de un tip scund și de încă unul purtând o pereche de ochelari cu dioptrii hiperbolice s-au precipitat în camera mea de la primul etaj al hotelului Marvel, discutând aprins despre înlocuirea prizelor. Sau cel puțin asta am înțeles din bruma mea de hindi acumulată cu greu în ultimele 3 luni. Răbdare. Muuuultă răbdare.)
– Toaleta. În timp ce în marile hoteluri vei găsi vasul de toaletă și hârtia igienică drept standard, în restul locurilor ar fi de bun augur să înțelegi o anume terminologie:
– attached bath/ private bath/ with bath: bingo, camera ta e echipată cu toaletă personală;
– common/ no bath: stai la rând, toaleta e la comun;
– indian style/ squat: ai ghicit, o gaură-n pământ!
E important de reținut faptul că, deși inițial se laudă că abundă cu facilități, e foarte posibil ca apa caldă să funcționeze doar la anumite ore din zi sau să fie distribuită la găleată dimineața și seara.
În cazuri mai fericite, toaleta poate dispune de un geyser (un fel de centrală termică) care trebuie pus în funcțiune cu cel puțin 30 de minute înainte de a folosi apa caldă. Caută butonul de pornire cu atenție, nu de puține ori l-am găsit în afara camerei, pe coridor.
(Problema mea cu reșoul a fost soluționată cu succes! În loc să înlocuiască prizele sau să cumpere un adaptor, au înlocuit cablul reșoului cu totul. În doar 4 ore.)
Tipuri de cazare
– Buget: camerele sunt extrem de simple, un pat și două scaune, un ventilator și o plasă de țânțari. Toaletele sunt comune și curățenia lasă de dorit.
– Guest house: se simte clar diferența, de la ventilator la aer condiționat, TV satelit și toaletă în cameră. Majoritatea însă își închid porțile după orele 20 sau 22, așa că ar fi bine să-i anunți din timp dacă vei întârzia seara în oraș.
– Home stay: practic stai în una din camerele unei familii indiene. Drept recompensă vei afla mai multe despre cultura și viața de zi cu zi a familiei tipice indiene, precum și o grămadă de ponturi și povești interesante despre locul pe care îl vizitezi.
Primele trei luni petrecute în India, în Abishek din Surya Sadan, în Jaipur, mi-au oferit lecții zilnice despre societatea și mentalitatea indiană, fără de care nu m-aș fi încumetat să revin la sânul mamei India de încă două ori.
– Heritage Hotel: nimeni n-a murit de prea mult lux! Tratamentul regal e normă și nu te vei mulțumi cu nimic mai puțin decât perfecțiunea.
Și nu uita: orice călătorie în India e magică. Nu lăsa mici detalii să te priveze de experiența fascinantă a Indiei. Nu vei mai fi niciodată la fel.