Oamenii de stiinta se pling ca nu mai primesc finantari pentru nici un proiect de cercetare din domeniul climatologiei daca acesta nu contine cuvintele magice „incalzire globala”. Mai nou, a devenit atit de trendy sa vorbesti despre acest subiect, incit nici macar reclamele nu il mai ocolesc – chiar daca nu il iau nici in serios.
„Femeile au stiut intotdeauna sa se adapteze incalzirii climei. Hainele lor au suferit schimbari dramatice pentru a dezvalui din ce in ce mai mult. a…th Pentru a respinge razele solare, si-au vopsit parul blond. Asa lupta femeile impotriva incalzirii globale”, spune cea mai noua reclama la Bergenbier Ice, in timp ce pe ecran se defileaza costume de baie din ce in ce mai revelatoare. Berea este una cu efect racoritor, „pentru ca si barbatii sa reziste in aceleasi conditii grele”.
Tot de incalzirea globala se leaga si Heineken, intr-o campanie de comunicare Heineken Extra Cold. Responsabilii cu publicitatea marcii de bere au inventat chiar un nou concept: „incalzirea locala”. „Ii zicem incalzire locala pentru ca, desi nu face victime, nu stirneste uragane si nu inverseaza polii pamintului, simti cum te trec toate caldurile si nu-i timp de pierdut. Trebuie sa actionam destept. Situatia cere inainte de toate ceva de baut, ceva mai mult decit rece si la obiect, care sa deruteze fenomenul.” Daca suferiti si voi de fenomenul de incalzire locala, aveti la dispozitie si un blog pe care va puteti impartasi experientele prin fotografii si videoclipuri, pe blogul http://www.localwarming.ro/blog.
Verdele este noul negru
La fel de adaptate incalzirii globale – sau cel putin promovate in acest fel – sint produsele vestimentare Diesel. Cea mai noua campanie de imagine arata fotomodele in peisaje lovite apocaliptic de incalzirea globala (Parisul este o jungla, muntele Rushmore o plaja), dar imbracate la fel de cool ca de obicei, in haine marca Diesel. Sloganul este „Gata pentru incalzirea globala”. Totusi, Diesel nu se rezuma la simpla exploatare umoristica a unui subiect la moda, ci finanteaza si o intreaga campanie pentru oprirea incalzirii globale, pe care o numeste „batalia generatiei noastre”.
Cu alte cuvinte, incalzirea globala nu mai este de mult timp un subiect stiintific, ci mai degraba un fel de nou flower power. O generatie intreaga se lupta pentru constientizarea efectelor devastatoare ale activitatii umane asupra naturii, si in special responsabilitatea directa pentru procesul de incalzire globala. Se foloseste nu atit de armele stiintei, cit de mediatizare, evenimente trasnite sau vocile vedetelor pop si ale politicienilor.
Cel mai cunoscut proiect a fost Live Earth – un eveniment de 24 de ore, care a inconjurat intregul glob si care s-a bucurat de participarea a 100 de artisti si o audienta asteptata de 2 miliarde de oameni (audientele reale au fost mult mai mici). Concertul marcheaza debutul unei campanii ce se va desfasura mai multi ani si in spatele careia sa afla Al Gore, caruia ii place sa se prezinte ca „fostul viitor presedinte al Americii”, autorul celui mai cunoscut documentar despre incalzirea globala – An inconvenient truth. Prin mediatizare si intrarea in vietile de zi cu zi ale oamenilor, se spera formarea unei noi generatii – asa-numita generatie a incalzirii globale, a carei atitudine fata de mediu este mult mai sensibila si mai responsabila fata de natura.
Di Caprio, acest Gore al documentarelor
Dupa succesul enorm al filmului lui Al Gore, cistigator a doua premii Oscar, s-a decis si Leonardo di Caprio sa realizeze propriul documentar despre incalzirea globala. Filmul se numeste Ceasul al 11-lea/ The 11th Hour si vorbeste despre impactul negativ al activitatii umane asupra naturii, intr-un moment in care inca nu este prea tirziu sa schimbam lucrurile.
Iar atunci cind nu este vorba despre filme sau cintat pe scena, este vorba de pariuri. Livescience.com scria, in luna aprilie, ca un site de pariuri din America a deschis o sectiune speciala pentru pariuri legate de efectele incalzirii globale. Pe BetUS.com, cu sanse de 1 la 5, oamenii pun pariuri ca cercetatorii vor dovedi stiintific producerea fenomenului de incalzire globala, dincolo de orice dubiu. Cu sanse de 100 la 1 este pariul ca ursii polari vor disparea pina in 2010 sau ca Manhattanul va fi acoperit de ape pina in 2012.
In toata aceasta discutie despre incalzirea globala mai exista insa si o alta parte, mai tacuta, care se bucura de suportul unei comunitati a oamenilor de stiinta si a citorva politicieni. Acestia sustin ca incalzirea accentuata a vremii din ultimii 20 de ani este un proces natural, si in nici un caz determinat de emisiile de carbon legate de activitatea umana. Ei insa nu organizeaza concerte, nu fac marsuri pe biciclete. Lor le ramin aparitia in documentarele de pe canalele de stiinta si, uneori, glumele: „Potrivit unui nou raport al Natiunilor Unite, perspectivele incalzirii globale sint mult mai grave decit se credea initial. Ceea ce este destul de serios, pentru ca varianta originala prevedea ca va distruge planeta” – Jay Leno.