Ne-ar fi mai ușor să trecem prin viață cu mai puțină greutate pe umeri. Haine inconfortabile, relații stagnante, prieteni obositori, genți uzate, discuții tensionate, apeluri nepreluate, volume constante de balast inutil în diverse forme și texturi.
Îmi repetam textul în cap când începusem ascensiunea unui deal foarte abrupt, pe o ploaie mocănească și rece, către biroul unei ambasade de unde trebuia urgent să ridic un pașaport proaspăt ștampilat (sau cel puțin așa îmi doream să cred) cu o nouă viză de șase luni pentru India. Sri Lanka se vedea înnorată de sub gluga hainei de ploaie cu care mă îmbrăcasem în urmă cu 12 ore, la ieșirea din aeroportul internațional Bandaranaike din Colombo. Ploaia n-ar fi fost o problemă. Nici oboseala acumulată după două zile pe drum folosind de toate, tuk-tuk, zbor, mers pe jos, autobuz și iar mers pe jos. Nici măcar foamea care se instalase după jumate de zi de când nu mai atinsesem felie de papaya sau picătură de chai. N-ar fi fost o problemă nici faptul că nu aveam un loc de dormit, că eram singură pe drum de jumate de an sau că mi-aș fi dorit să fiu pe coasta de est în Golful Arugam la plajă alături de surferi, hippioți și de amica mea Simina, care nu întinsese hamacul de trei zile de când era acolo. Practic totul mergea conform planului de a nu avea un plan concret pentru două săptămâni de Sri Lanka –cât îmi propusesem să zăbovesc acolo. Singura dilemă reală era: de ce naiba car în spate 25 kg de orice, numai de ce-mi ușurează viața pe drum nu, ci doar ce mă trage la propriu la vale și îmi îngreunează fiecare pas?
Seara târziu, într-o cameră fără geamuri, două paturi și un singur călător sătul să se plângă de greutatea propriilor poveri, am decis că e timpul să aleg calea ușoară. Cea a utilului în defavoarea plăcutului, melancoliilor și a frunzelor uscate care deveniseră mare parte din hainele, bandanele, cărțile, statuetele, cremele și restul de catrafuse din dotare.
E drept că românul preferă să-și facă bagajul pe principiul „mai bine să fie“, însă de cele mai multe ori atunci când ajungi acolo îți dai seama că e de ajuns să fii tu acolo din toate lucrurile pe care le-ai îndesat cu persistență și ardoare într-un rucsac de 30 l și două fermoare. În categoria lucrurilor „bine să fie acolo“, dar în fond perfect inutile la fața locului, notăm: câte un prosop mare pentru fiecare parte a corpului, fier de călcat, mai mult de două perechi de papuci, creme și alte produse cosmetice în ambalaje mari de 100 ml minimum, mai mult de o haină mai oficială (acceptabil doar în cazul în care călătorești pentru afaceri), cărți în format fizic, poate chiar un op sau două, bijuterii (ar fi chiar culmea să te trezești fără ele după un zbor low-cost înspre Africa sau Asia), uscător de păr (cele mai multe unități de cazare dispun de asemenea aparate, iar dacă nu, oricum ți-ar prinde bine o pauză de ars părul, îndreptat și coafat măcar o săptămână), DSRL-uri și cel puțin trei obiective, însumând nu mai puțin de 4 kg lejer, opt perechi de pantaloni asemănători și poate un pic prea mult fond de ten.
Așadar, fără regrete, am golit rucsacul și toate cele 25 de kile ale sale pe pat, am triat fără milă în asta da, asta poate și asta sigur nu și astfel viața mea pe drum a încăput lejer în 9 kg mari și late, fără de care în mod clar nu aș putea supraviețui. În climat tropical, la căldură și umezeală, cum m-am obișnuit de când am plecat în căutarea verii, după cum bine se știe. Dacă te pregătești să pleci într-o expediție la Polul Nord, e mai sănătos să cauți totuși sfaturi de călătorie în altă parte.
Ce-am avut și ce-am pierdut, dar mai ales cu ce am rămas
Haine: două maieuri, două tricouri, o pereche de pantaloni scurți și o pereche lungă, o rochie elegantă pentru situații excepționale (vizite la ambasade, consulate, petreceri, nunți, botezuri), geacă de ploaie și vânt, un polar, patru perechi de șosete și cinci de lenjerie, un sarong (ușor transformabil în rochie, turban, fustă sau prosop).
Încălțăminte: o pereche de sandale (când cimentul e prea fierbinte pentru talpa goală, așa cum de obicei umblu mai peste tot) și ghete impermeabile (nu se știe nicicând cum te ajunge musonul la glezne).
Foto/ video: sfântul iPhone cel de toate zilele, o cameră mirrorless Fuji cu un singur obiectiv (35 mm) și un GoPro pentru tot restul (filmări subacvatice, pe motor sau biclă, în piețe și gări sau pentru când vreau să mă pierd în mulțime și să documentez fiecare mișcare fără prea mult tam-tam de turist ostentativ intruziv).
Mâncat, construit, decupat: loialul briceag Swiss Army, cu care tai fructe și legume, ocazional crengi, frânghii, cutii, noduri sau desfac grațios o sticlă de vin ieftin (hei, cine mai comentează atunci când singura formă de alcool pe care ai pus gura în ultimul an e o poșircă indiană jumate spirt, jumate acuarelă?).
Kindle sau iBooks: am crescut într-o bibliotecă din buricul Iașului. Acasă aveam cărți în baie, bucătărie, pe hol și pe balcon. Mirosul tiparniței, densitatea și greutatea paginii de hârtie îmi dau stări euforice, însemnările și paginile îndoite sunt cele mai mari slăbiciuni ale mele. Dar. Nu. Mai. Pot. De multe ori, mai mult de jumătate din bagajul meu era format din cărți mai mari și foarte mari. Le-am făcut cadou. Le-am trimis colet acasă. Pur și simplu ne-am despărțit la plecare. Cu regrete. Multe regrete. Acum descarc majoritatea cărților care mă interesează în aplicația iBooks, ecranul e mic, paginile se dau de sus în jos, dar spatele meu îmi mulțumește. Pentru mai mult confort, îți recomand un Kindle cu funcția de anti-glare, pentru zile însorite la plajă.
Cupă menstruală: în următorii cinci ani nu va mai trebui să-mi bat capul cu nici o cutie sau cutiuță de produse de igienă intimă, de depozitarea și aruncarea lor (un absorbant obișnuit se descompune în 500-800 de ani). Ocupă puțin spațiu, e făcut din materiale netoxice, are o durată de utilizare îndelungată, economisești bani și ai mai multă libertate de mișcare.
În rest: prosop din microfibră (se usucă rapid și îl poți rula să încapă într-un buzunar mic), rucsac de 10 l pentru mici drumeții, sac de dormit (în tren, aeroport sau avion, în camere de hotel insalubre, pe plajă sau pe vârful muntelui), căști, ochelari de soare, lanternă, acumulator extern. Optează pentru produse cu uz multiplu, rulează în loc să împăturești, refolosește în loc să arunci, schimbă în loc să cumperi. Drum bun!