Dacă Ricky Gervais ar fi prezentat în acest an Globurile de Aur, ar fi putut face o parafrază răutăcioasă după titlul serialului Orange Is the New Black și spune: „Women are the new black“. Primul mare premiu de la Hollywood al sezonului de iarnă după scandalurile sexuale începute în octombrie a marcat, cum bine a spus Frances McDormand când și-a ridicat premiul, o mișcare de plăci tectonice.
Ea continuă, de fapt, revoluția începută acum doi ani, când artiștii de culoare au acuzat Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS, instituția care acordă Oscarurile) că îi discriminează, fapt ce a dus la restructurarea AMPAS și la o mai mare deschidere în industrie pentru minoritățile de culoare. Mișcarea de emancipare a continuat – ea se manifestă în toate straturile societății, și nu doar în SUA.
În acest an, aproape toate premiile (cu excepția categoriilor masculine) s-au dus spre producții pentru marele și micul ecran care tratează subiecte legate de femei. Nu multă lume se aștepta ca producția independentă Three Billboards Outside Ebbing, Missouri să fie desemnată cel mai bun film dramatic și să învingă crucișătoare precum Dunkirk, The Shape of Water sau The Post, dar faptul că filmul e concentrat pe figura unei mame (Frances McDormand) care luptă pentru a convinge poliția să nu renunțe la a-l căuta pe violatorul și ucigașul fiicei sale explică premiul. (După mine, filmul merita premiul de scenariu, nu și pentru cel mai bun film.)
Din octombrie 2017 până acum, producătorul Harvey Weinstein a primit vreo 70 de plângeri pentru hărțuire sexuală, care, împreună cu acuzațiile aduse lui Kevin Spacey, Charlie Rose, Louis C.K. și alții, anunță o eră nouă. Oprah Winfrey (prima femeie de culoare care a primit premiul omagial „Cecil B. DeMille“) a avut dreptate când în aplauzele sălii a exclamat: „A new day is on the horizon! (…) Your time is up!“ („O nouă zi se arată la orizont! Timpul vostru a trecut!“). A 75-a ediție a Globurilor de Aur a fost primul eveniment vizibil al mișcării Time’s Up, care militează împotriva hărțuirii sexuale a femeilor, susținută de peste 1.000 de persoane din industria filmului, printre care Reese Witherspoon, Kerry Washington, Brie Larson și Oprah Winfrey, despre care CNN a aflat că se gândește să candideze la prezidențialele din 2020. (Meryl Streep deja a spus că ar susține-o.)
Meryl Streep, Michelle Williams și Emma Watson au venit la ceremonie însoțite de activiste ca Tarana Burke, fondatoarea mișcării #MeToo, și Ai-jen Poo, directoarea National Domestic Workers Alliance. În semn de solidaritate cu femeile hărțuite sexual, aproape toate invitatele s-au îmbrăcat în negru, iar bărbații au purtat insigne cu Time’s Up. Ashley Judd, una dintre primele actrițe care a recunoscut că Weinstein a hărțuit-o, a stat mândră ca o cloșcă în primul rând (deși n-avea film), alături de icon-uri ca Oprah Winfrey, Tom Hanks sau Barbra Streisand (invitată pentru că e singura femeie premiată cu Globul de Aur pentru regie, pentru Yentl, în 1984).
Succesul lui Frances McDormand tot mișcării #MeToo i se datorează
Oricum, toată lumea se aștepta ca ceremonia să fie politizată. Seth Meyers, gazda evenimentului, a setat tonul de la bun început când a spus: „Bună seara doamnelor și domnilor – câți ați mai rămas! Marijuana a fost în sfârșit permisă, iar hărțuirea sexuală în sfârșit interzisă“. Cu două ore mai devreme, pe tradiționalul covor roșu se vorbise mai puțin despre cine ce rochie poartă și mai mult despre implicarea politică a fiecăruia. „Am venit aici pentru toate femeile care au fost abuzate – și nu doar din Hollywood, ci din toate domeniile“, a spus Reese Witherspoon pe covorul roșu. Ea joacă și e producător executiv al miniseriei Big Little Lies, care a fost premiată și unde Nicole Kidman (și ea premiată) joacă o femeie abuzată de soțul său. Eva Longoria a completat-o pe Witherspoon precizând că scopul nu e doar stoparea hărțuirii sexuale, ci și obținerea unei remunerații echitabile între femei și bărbați.
Mai târziu, fiecare premiant sau prezentator (da, au fost și bărbați!) au căutat să rostească fraze antologice. „Here are all the male nominees“ („Aici sunt toți bărbații nominalizați“), a spus Natalie Portman înainte să anunțe premiul de regie, ceea ce e puțin exagerat. Singura care ar fi putut fi nominalizată era Greta Gerwig, dar Lady Bird, care oricum a luat două premii (comedie și actriță în rol de comedie/ musical) nu e vreo minune. Dacă n-ar fi fost femeie, poate n-ar fi avut un ecou așa mare. Ca o comparație, Lost in Translation, de Sofia Coppola, a avut cinci nominalizări la Globurile de Aur în 2004 (inclusiv pentru regie) și a câștigat trei premii (comedie/ musical, scenariu și actor principal comedie/ musical). Iar Lost in Translation e mult mai bun ca Lady Bird.
Succesul lui Frances McDormand tot mișcării #MeToo i se datorează, actrița nefăcând aproape nimic pentru a-și promova filmul. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri a plecat până la urmă cu patru premii, în vreme ce The Post, apreciatul film al lui Steven Spielberg despre libertatea presei, nu a luat nimic, deși avea șase nominalizări.
Să nu uităm, însă, că până acum un an Harvey Weinstein, pe care toată lumea îl spurcă acum, stătea ca nașul mare la Globuri sau la Oscaruri. Se știa care îi e comportamentul, dar spiritul de turmă și interesele personale (care sunt aceleași și la Hollywood, și în România sau Madagascar) nici măcar nu i-au zgâriat soclul. A fost nevoie să apară un climat prielnic, astfel încât o scânteie să facă o vâlvătaie care nu mai poate fi stinsă. Poate ar trebui să ne gândim mai mult la ce a spus Gary Oldman după ceremonie: „Este o evoluție, acesta e mersul lucrurilor. Ceea ce facem și spunem, cum facem și cum spunem și cui i-o facem este foarte important“. Tot apropo de Weinstein, presa americană scrie acum că făcea jocurile la premii („The New York Times“: „Era văzut ca un manipulator al votanților. Mereu stătea în primul rând la ceremonie“, lucru pe care nu țin minte să-l fi citit până anul trecut, căci toată lumea îl tolera politicos și îl cultiva ca pe Donald Trump).
La Oscaruri se așteaptă o nouă rundă de Time’s Up. Nominalizările vor fi anunțate în 23 ianuarie.
LISTA COMPLETĂ A GLOBURILOR DE AUR 2018
Cea mai bună dramă: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Cel mai bun film de comedie sau musical: Lady Bird
Regie: Guillermo del Toro, The Shape of Water
Scenariu: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Actor dramă: Gary Oldman, Darkest Hour
Actriță dramă: Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Actor comedie/ musical: James Franco, The Disaster Artist
Actriță comedie/ musical: Saoirse Ronan, Lady Bird
Actor rol secundar: Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Actriță rol secundar: Allison Janney, I, Tonya
Film străin: In the Fade (Germania), de Fatih Akin
Animație: Coco
Coloană sonoră: Alexandre Desplat, The Shape of Water
Melodie originală: This Is Me (The Greatest Showman)
Serial dramă: The Handmaid’s Tale
Serial comedie/ musical: The Marvelous Mrs. Maisel
Miniserie sau film TV: Big Little Lies
Actriță serial dramă: Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale
Actor serial dramă: Sterling K. Brown, This Is Us
Actor miniserie sau film TV: Ewan McGregor, Fargo
Actriță miniserie sau film TV: Nicole Kidman, Big Little Lies
Actriță serial muzical sau de comedie: Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel
Actor serial muzical sau de comedie: Aziz Ansari, Master of None
Actor rol secundar serial, miniserie sau film TV: Alexander Skarsgård, Big Little Lies
Actriță rol secundar serial, miniserie sau film TV: Laura Dern, Big Little Lies