The Shape of Water are, cum era de așteptat, cele mai multe nominalizări – 13 –, dar asta nu înseamnă că va și câștiga. IndieWire spune că ar putea lua Oscarul pentru cel mai bun film la ceremonia din 4 martie 2018, deși palmaresul e greu de prezis. Nu cred că ar fi de mirare dacă ar pierde premiul în favoarea lui Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Fox Searchlight e, oricum, pe cai mari, pentru că distribuie ambele filme și are în total 20 de nominalizări.
După cum se știe, la Oscaruri lupta actorilor din rolurile principale se restrânge pentru că nu mai există – ca la Globurile de Aur – departajarea dintre dramă și musical/ comedie. Nu e nici o dramă că James Franco a fost lăsat la o parte pentru The Disaster Artist/ Un artist numit dezastru, în schimb e nedrept că Armie Hammer, care are un rol aproape principal și de neuitat în Call Me by Your Name, n-a intrat în cărți la rol secundar, fiind înlocuit cu Woody Harrelson (OK, dar scurt în Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). În rest, nominalizările la rol secundar masculin sunt calchiate după Globurile de Aur.
Call Me by Your Name, unul dintre cele mai frumoase filme ale anului trecut, trebuie să zică mersi pentru cele patru nominalizări primite. O fi el distribuit de Sony Pictures Classics, o fi având doi americani pe generic și o fi vorbit el mai ales în engleză, dar e coproducție minoritar americană regizată de un italian. Call Me by Your Name intră în 9 februarie în sălile din România. The Shape of Water ajunge în 23 februarie, în același timp cu The Post, de Steven Spielberg, care are doar două nominalizări. În cărți a intrat, în schimb, Phantom Thread, de Paul Thomas Anderson, cu șase nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film, care va ajunge la noi în 16 februarie. Să vedem dacă membrii American Academy of Motion Picture Arts and Sciences vor vibra la ideea că e ultimul film al lui Daniel-Day Lewis înainte de anunțata retragere.
Nominalizarea lui Darkest Hour: Ziua decisivă la cel mai bun film mi se pare o glumă, iar pe Get Out (nominalizat și el la cel mai bun film) nu l-am văzut încă. Cum n-am văzut deocamdată nici All the Money in the World, dar ceva mă face să cred că nominalizarea lui Christopher Plummer, chemat in extremis să filmeze rolul lui Kevin Spacey, e clar un vot pro #metoo și anti Kevin Spacey.
E păcat și că un alt film de top al anului trecut, Dunkirk, e umbrit în sezonul #metoo care a învolburat toate apele conformismului. Filmul lui Christopher Nolan are opt nominalizări, dar e de așteptat – dacă ia ceva – să ia la categorii tehnice. Mi s-ar părea aiurea să câștige Greta Gerwig, luată și ea pe sus de valul #metoo, pentru al ei simpatic și nespectaculos Lady Bird. Filmul s-a trezit cu cinci nominalizări la cele mai importante Oscaruri – cel mai bun film, regie, scenariu original, actriță principală (Saoirse Ronan) și actriță secundară (Laurie Metcalf). La scenariu original ar fi păcat să câștige în defavoarea lui Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, iar la rol principal feminin e greu de crezut că irlandezo-americana Saoirse Ronan ar putea-o învinge pe Frances McDormand, care e plasată de Globul de Aur și de Premiul Screen Actors Guild, primite recent, pe calea spre Oscar. Sau mai știi? În condițiile astea, nimeni nu mai vorbește despre britanica Sally Hawkins.
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri e unul dintre buturugile mici ale anului, alături de Lady Bird. Aproape de fiecare dată există niște mici șalupe pe lângă marile crucișătoare ale industriei de film, al căror acces ar trebui să dea senzația de permeabilitate acestei lumi foarte competitive. Succesul lui Three Billboards se datorează în mare măsură faptului că Frances McDormand joacă rolul unei mame care luptă cu toate mijloacele pentru a convinge polițiștii din orășelul ei să nu renunțe la a-l căuta pe cel care i-a violat și omorât fiica. (Scenariul e foarte bun.)
Și copiii știu că anul ăsta Oscarurile sunt mai politizate ca niciodată, iar aureola celor 90 de ediții va spori euforia. Prezența lui Denzel Washington, nominalizat la rol principal masculin pentru Roman J. Israel, Esq., e văzută de unii mai mult ca semn de simpatie, căci filmul nu a înnebunit presa. Washington cică ar fi grozav în această dramă judiciară a lui Dan Gilroy, unde joacă un avocat.
Tot la capitolul corectitudine politică pot intra și cele patru nominalizări primite de Mudbound (regia Dee Rees). Acest racial epic din anii ’30-’40 bifează niște borne: prima nominalizare la Oscar a unei scenariste de culoare (Dee Rees, care a scris scenariul împreună cu Virgil Williams) și prima nominalizare la Oscar pentru un director de imagine femeie (Rachel Morrison). Profitând de aceste bilete de voie, Mudbound devine primul film de ficțiune distribuit de Netflix care pătrunde pe lista nominalizărilor la cele mai importante premii din industrie.
La categoria film vorbit în altă limbă decât engleza, surpriza e filmul maghiar On Body and Soul/ Despre trup și suflet, după ce nu fusese luat în cărți la Globurile de Aur. Această delicată poveste de dragoste devine astfel adversarul cel mai de temut al lui Loveless (deși favoritul meu e Una mujer fantastica).
Printre surprize se numără și nominalizarea la categoria lungmetraj documentar a lui Visages, villages, realizat de veterana Agnès Varda (89 de ani) împreună cu fotograful JR. Varda (fosta soție a lui Jacques Demy și una din personalitățile cele mai longevive din cinemaul francez) a devenit în noiembrie 2017 prima regizoare premiată cu un Oscar omagial pentru întreaga carieră.
NOMINALIZĂRI (selecție din cele 24 categorii)
Cel mai bun film:
– Call Me by Your Name;
– Darkest Hour: Ziua decisivă;
– Dunkirk;
– Get Out;
– Lady Bird;
– Phantom Thread;
– The Post;
– The Shape of Water;
– Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.
Regizor:
– Christopher Nolan – Dunkirk;
– Jordan Peele – Get Out;
– Greta Gerwig – Lady Bird;
– Paul Thomas Anderson – Phantom Tread;
– Guillermo del Toro – The Shape of Water.
Actor rol principal:
– Timothée Chalamet – Call Me by Your Name;
– Daniel Day-Lewis – Phantom Thread;
– Daniel Kaluuya – Get Out;
– Gary Oldman – Darkest Hour;
– Denzel Washington – Roman J. Israel, Esq.
Actriță rol principal:
– Sally Hawkins – The Shape of Water;
– Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri;
– Margot Robbie – I, Tonya;
– Saoirse Ronan – Lady Bird;
– Meryl Streep – The Post.
Actor rol secundar:
– Willem Dafoe – The Florida Project;
– Woody Harrelson – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri;
– Richard Jenkins – The Shape of Water;
– Christopher Plummer – All the Money in the World;
– Sam Rockwell – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.
Actriță rol secundar:
– Mary J. Blige – Mudbound;
– Allison Janney – I, Tonya;
– Lesley Manvill – Phantom Thread;
– Laurie Metcalf – Lady Bird;
– Octavia Spencer – The Shape of Water.
Scenariu adaptare:
– James Ivory – Call Me by Your Name;
– Scott Neustadter & Michael H. Weber – The Disaster Artist;
– Michael Green, James Mangold & Scott Frank – Logan;
– Aaron Sorkin – Molly’s Game Virgil Williams;
– Dee Rees – Mudbound.
Scenariu original:
– Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani – The Big Sick;
– Jordan Peele – Get Out;
– Greta Gerwig – Lady Bird;
– Guillermo del Toro, Vanessa Taylor – The Shape of Water;
– Martin McDonagh – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.
Imagine:
– Roger Deakins – Blade Runner 2049;
– Bruno Delbonnel – Darkest Hour;
– Hoyte van Hoytema – Dunkirk;
– Rachel Morrison – Mudbound;
– Dan Laustsen – The Shape of Water.
Montaj:
– Baby Driver;
– Dunkirk;
– I, Tonya;
– The Shape of Water;
– Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.