Proiectul a inceput printr-un atelier de creatie, la Plopi, linga Cluj, cu participarea urmatorilor actori: Csilla Albert (Teatrul Maghiar, Cluj), Anca Androne (Teatrul Bulandra, Bucuresti), Bogdan Zsolt (Teatrul Maghiar, Cluj), Ionut Caras, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Catalin Herlo (Teatrul National Lucian Blaga, Cluj), Silvius Iorga (absolvent actorie, Cluj), Cristina Holtzli (Teatrul National Tirgu-Mures), Irina Ionita (Teatrul Luni de la Green Hours, Bucuresti), Ada Milea (artist, Bucuresti), Mara Opris (Teatrul Tony Bulandra, Tirgoviste), Elena Popa (Teatrul Toma Caragiu, Ploiesti), Tokai Andrea (Teatrul National/Teatrul Maghiar, Timisoara), Florentina Tilea (Teatrul Radu Stanca, Sibiu).
Textul ales de catre Andrei Serban pentru dezvoltarea, in acest an, a „Academiei itinerante” este Spovedanie la Tanacu de Tatiana Niculescu Bran (Humanitas, 2006). Scriitoarea s-a aflat, impreuna cu regizorul si actorii, la Plopi, realizind dramatizarea propriului text de roman in perioada de pregatire si pe durata efectiva a atelierului.
Locatia de la Plopi, apartinind Fundatiei Ars Pedagogica din Cluj, este o rezidenta de creatie la 40 km de Cluj, pe valea Ierii, al carei potential de gazduire, mediu ambiant si conditii de izolare au permis un climat de lucru ideal pentru aceasta faza a proiectului.
Actorii vor continua lucrul la text, impreuna cu regizorul, in septembrie, la teatrul La Mama din New York, rezidenta sustinuta si organizata de ICRNY. Perioadele de lucru de la Plopi si de la New York vor face obiectul unui documentar de televiziune realizat de jurnalistul Mirel Bran.
„Suplimentul de cultura” publica in exclusivitate un dosar special dedicat „Academiei itinerante Andrei Serban”. Participa Corina Suteu, Andrei Serban, Tatiana Niculescu Bran, actorii Ionut Caras, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu si Catalin Herlo.
Dosar realizat de
Corina Suteu si Stefania Ferchedau