„Provocator, sexi, senzual si profund” sint adjectivele trecute in dictionarele muzicale in dreptul genului trip-hop. De obicei, trip-hop-ul este considerat un amestec de influente din muzica electronica, ambiance, urban cu acorduri eterice. Trip-hop-ul este cu atit mai greu de delimitat cu cit genul include atit piese antrenante, ritmate, cit si dezvoltari melodioase, lente, in care ritmul abia apare in spatele unor instrumente clasice ori electronice. Vocea este de multe ori adaugata delicat, soptit, cu melodia abia schitata in inflexiunile cuvintelor.
Aceasta parte a trip-hop-ului cu piese relaxate, lente (poate minus fazele trance) a contribuit la aparitia chill-out music, un fenomen aparte, care a inclus genuri diferite. Din chillout vine muzica celor mai bune spoturi publicitare pe care telespectatorul din Romania le poate vedea. Nu cred ca sint singurul care are impresia ca, de obicei, cea mai buna muzica pe care poti sa o gusti pe micile ecrane romanesti este cea din reclame.
Unfinished Sympathy – cel mai cunoscut produs trip-hop
Ca sa ne intoarcem la trip-hop, trebuie sa adaug faptul ca, pe linga sonoritatile eterice, genul include tonalitati intunecate, prelucrate in cheie lirica. Abia pe la mijlocul anilor ’90, genul impus de case de productie ca Ninja Tune, Cup of Tea sau Mo Wax a capatat un nume. Partea de „trip” din nume nu este inca sigur daca se refera la efectele substantelor halucinogene sau la calatoria imaginara, dar „hop” este un indiciu legat de incetinirea ritmurilor hip-hop. Trip-hop-ul a fost considerat si un raspuns al scenei muzicale britanice la impunerea internationala a hip-hop-ului in anii ’90.
Chiar daca inca din anii ’80 puteau fi ascultate productii Wild Bunch sau Smith & Mighty, abia anii ’90 au adus consacrarea genului atit din punct de vedere comercial, cit si ca influente exercitate asupra altor muzicieni. Celebritatea trip-hop-ului este legata de orasul britanic Bristol. De aici vin si celelalte denumiri sub care este cunoscut trip-hop-ul: Bristol Sound sau Bristol Acid Rap. Conform clasamentelor, cel mai cunoscut produs al genului este piesa Unfinished Sympathy a celor de la Massive Attack (ei insisi fiind un produs al comunitatii Wild Bunch din Bristol). Tot din Bristol au venit cei de la Portishead si Tricky. Din cu totul alta zona, dar la fel de influente au fost pentru trip-hop contributiile londonezilor de la Morcheeba sau ale americanilor de la Thievery Corporation. De altfel, trei albume sint considerate „lectura obligatorie” pentru acest gen: Mezzanine (Massive Attack), Dummy (Portishead) si Maxinquaye (Tricky).