Complexul Muzeal Național „Moldova“ Iași – Muzeul de Artă anunță deschiderea expoziției de pictură „Iași – amfiteatrul unirii“ a artistului Emil Ciocoiu, eveniment cultural de anvergură națională dedicat Centenarului „Iași – Capitala Regatului României 1916-1918“, precum și Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918.
Evenimentul este organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, în parteneriat cu Ambasada României la Paris și Ambasada Franței la București. Curatorii expoziției vor fi senatorul Iulia Scântei și Mihaela Ganea, director European Artists Management Bruxelles.
Emil Ciocoiu s-a născut la 13 septembrie 1948, la Șasa, lângă Târgu Jiu, unde se stabilise tatăl său, Alexandru Ciocoiu, colaborator al lui Costin Petrescu la realizarea frescei de la Ateneul Român. În mod firesc a ales calea artei și în 1974 a absolvit Pictura la Academia de Artă „Nicolae Grigorescu“ din București, la clasa profesorului Gheorghe Șaru. În 1978 câștigă prestigioasa bursă Aman și se impune ca unul dintre cei mai promițători tineri artiști români. În acei ani, o expoziție a tânărului artist este descoperită și de regele Hussein al Iordaniei și astfel pictura sa începe să ajungă în marile colecții ale lumii. În 1980 decide să se stabilească în Germania, la Aachen. Emil Ciocoiu și-a construit o carieră de înalt prestigiu, cu numeroase expoziții personale și participări la expoziții de grup și evenimente artistice din întreaga lume. Pictura sa Sharon Quartett ajunge la Beijing, odată cu donația pe care marele colecționar de artă Peter Ludwig a făcut-o pentru muzeul de artă contemporană din capitala Chinei.
În 2002, Emil Ciocoiu deschide o expoziție chiar la sediul NATO de la Bruxelles, alăturându-și arta și prestigiul personal efortului național de a adera la organizația nord-atlantică. Va repeta gestul în 2006, obiectivul fiind, de această dată, aderarea României la Uniunea Europeană, expoziția având loc la Berlaymont, sediul Comisiei Europene la Bruxelles.
În 1996 a revenit pe simezele din România, pentru prima oară de la plecarea sa din țară, cu o amplă expoziție personală la Muzeul Național de Artă al României. În 2008, la ceas aniversar, realizează trei expoziții personale în România, la București și la Muzeele de Artă din Cluj-Napoca și Craiova.
În septembrie 2013, Teatrul Național București a realizat proiectul „Emil Ciocoiu la TNB – expoziție retrospectivă de pictură“, eveniment ce a prezentat aproximativ 200 de lucrări ale artistului, o amplă trecere în revistă a operei sale, curatoriată de Marius Tița.
Începând cu 2014, când s-au împlinit 1200 de ani de la moartea împăratului Carol cel Mare, pictura Carolus Magnus de Emil Ciocoiu, efigie monumentală a împăratului, este expusă la Primăria din Aachen, în sala de încoronare din palatul legendarului Charlemagne.
La sfârșitul anului 2015, puternic marcată de drama refugiaților generatoare de o mare emoție, mai ales în Germania, presa germană alege să publice pictura Mare Nostrum, realizată de Emil Ciocoiu în 2014. Reacția publicului german este imediată si deosebit de puternică.
În 2016, la Eurogress din Aachen a avut loc prezentarea ciclului de 6 lucrări monumentale ce i-au fost inspirate lui Emil Ciocoiu de poemul simfonic Patria mea de Smetana. Imaginile picturilor au fost proiectate în timpul concertului susținut de Orchestra Simfonică din Aachen.
În 2018, anul Centenarului Unirii, pictorul Emil Ciocoiu, ne propune un eveniment de excepție la Palatul Culturii din Iași, pe simezele Muzeului de Artă. Inspirat de acest eveniment istoric realizează lucrările Amfiteatrul Unirii și Înserare la Iași, expresia artistului față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.
În perioada 29 martie – 29 aprilie 2018, publicul va putea admira, în premieră la Iași, 40 de lucrări semnate de Emil Ciocoiu, care au fost expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de o largă apreciere. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 29 martie 2018, ora 18.00, la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului de Artă.