Este aprilie, momentul când cine știe ce porțiuni aviare din ADN-ul nostru ne determină să facem curat în cuib. Însă curățenia de primăvară deja nu mai este ceva gospodăresc, ci a devenit o filosofie, un mod de viață, o abilitate care trebuie învățată, aducătoare de fericire și pace interioară.
Cea mai proaspătă modă în făcutul curățeniei – pentru că da, există o modă – este „curățenia de moarte“. „Dostadning“ este un concept suedez, devenit popular la începutul lui 2018, cu o carte: The Gentle Art of Swedish Death Cleaning (traducere aproximativă: Blânda artă a curățeniei de moarte suedeze). Margareta Magnusson, o doamnă de o vârstă venerabilă, susține ideea de a face din timp curățenie, cu gândul că, atunci când nu vei mai fi, celor dragi le va fi greu să îți facă ordine prin lucruri. Ideea se adresează în general oamenilor în bătrânețea tânără (50-70 de ani), care au acumulate numeroase obiecte nefolositoare – lucruri de care nu mai au nevoie, lucruri pe care nu le mai folosesc, haine pe care nu le mai îmbracă, suveniruri pe care se adună praful etc. Conceptul propune adulților să ia lucrurile încet și pas-cu-pas și să își dăruiască un obiect nefolosit atunci când se văd din când în când cu familia, câte o carte din când în când pentru un prieten căruia i-ar plăcea mai mult și așa mai departe, timp de câteva decenii. E un proces de lungă durată, nu neapărat în doar beneficiul familiei, ci inclusiv pentru îmbunătățirea vieții persoanei care se eliberează de lucruri și își poate trăi ultima parte a vieții eliberați de tirania obiectelor.
Conceptul de Dostadning seamănă, în unele părți, cu o filosofie a curățeniei devenită celebră acum trei ani și cunoscută sub numele de metoda KonMari. Este bazată pe cartea Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa, semnată de Marie Kondo, care a provocat, câțiva ani la rând, un cult al curățeniei. La un nivel elementar, metoda se reduce la o singură acțiune, să iei fiecare obiect din casă și să te întrebi: „Acest obiect îmi aduce fericire?“. Dacă răspunsul este nu, atunci trebuie aruncat. La un nivel mai profund, metoda propune regândirea relației dintre om și lucrurile lui: cât de mare nevoie ai de lucrurile din jur? Cât spațiu ocupă? Dar cât spațiu mental îți fură ție? Metoda are scop, în final, nu atât o curățenie generală, cât o limpezire mentală și spirituală. În urmă cu două luni, Netflix a anunțat că Marie Kondo va avea în 2018 propriul serial TV, cu sfaturi practice despre organizarea casei și curățenie.
Marie Kondo are și un curs online despre curățenia aducătoare de fericire. Începi prin a te elibera de 60 de dolari. Este doar unul dintre numeroasele cursuri pe tema aceasta – unele gratuite, altele care îți cer să „investești“ până la 300 de dolari. Există zodiacul făcutului curățeniei. Citez de la Balanță, zodia mea: „Ca o navigatoare în prăpastia dintre ideal și realitate, găsește un echilibru între viziunea romantică și aspectul practic al spațiului tău“.
Obsesia de a scăpa de lucruri este un fel de simptom al lipsei de griji. Societățile au trecut de la disperarea de a nu avea lucruri elementare, la iritarea de a avea prea multe lucruri. Avea și sărăcia avantajul ei – era „lucie“ chiar și fără o investiție 300 de dolari.