PSD se află în cea mai delicată situație din ultimii 20 de ani. Asta după ce a câștigat detașat scrutinul din 2016.
După campania ireproșabilă din urmă cu doi ani, PSD și-a lipit eticheta de partid nefrecventabil. Etichetă pe care n-o va putea îndepărta până la următoarea reprezentație electorală, oricâte promisiuni vor veni din zona PSD. Tot ce face acum PSD va fi decontat la viitoarele alegeri. Cu vârf și îndesat.
E adevărat că primul scrutin este cel pentru Parlamentul European, care aparent n-are o miză prea mare, însă în toamna anului viitor vin prezidențialele. Iar bătălia pentru Cotroceni va conta enorm în ceea ce se va întâmpla în 2020 (an cu locale și parlamentare). Asta chiar dacă PSD va goli până atunci instituția prezidențială, luându-i cele mai importante atribuții.
Mulți se grăbesc să arate că românii au abandonat lupta, că s-au plictisit și s-au retras în vechile obiceiuri, pe fondul participării reduse la ultimele mișcări de protest. Argumentul e unul solid, dar numai la prima vedere. Într-adevăr, situația a devenit mult mai complicată azi ca în februarie 2017, iar, în mod logic, în stradă ar fi trebuit să iasă nu 600.000 de oameni, ci un milion. S-au resemnat românii? Eu unul refuz să cred asta. Mai degrabă e o retragere strategică, în condițiile în care cei care au participat săptămâni în șir la proteste au joburi, familii, iar viața lor nu înseamnă doar PSD sau Dragnea. Însă cei care au mărșăluit la București, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu și în celelalte orașe importante nu iartă. Și nu uită efortul depus.
Oamenii au înțeles că strada poate fi doar o soluție de moment (dovadă că s-a câștigat bătălia cu OUG 13), dar că marea confruntare e cea de la urne. Atunci va fi momentul adevărului, iar PSD va fi taxat pentru relele din timpul mandatului. La ultimele alegeri, românii au respins politica, nu i-a interesat nici cine va forma guvernul și nici ce propun partidele. Însă PSD ține cu tot dinadinsul să crească spiritul civic.
Social-democrații nu doar că repetă greșelile din epocile Iliescu, Năstase sau Ponta, ci au dus totul la un alt nivel, iritând tocmai segmentul activ, cel care în general nu vrea să mai audă de politică.
PSD a înregimentat instituții, a schimbat legi după propriul interes, ba mai mult le-a dat cu tifla celor care au avut curajul să se opună măsurilor anti-democratice. Celebra sintagmă „Pentru că putem“ nu va fi uitată prea curând, iar zi de zi PSD dovedește că n-a câștigat alegerile pentru a-și pune în aplicare programul electoral, ci pentru a pune mâna pe instituții și mai ales, pentru a doborî Justiția.
Peste toate acestea, nici situația economică nu-i ajută prea mult pe cei din PSD. Creșterea economică e topită de inflație, leul e tot mai slab de luni bune, iar investițiile străine sunt neînsemnate. Nici măcar majorările salariale nu-și ating ținta. Suntem probabil singura țară europeană în care se măresc lefurile, dar totuși au loc proteste. Se întâmplă în zona Sănătății, unde, atenție, anvelopa salarială a crescut cu 50 la sută.
În ciuda creșterii economice, oamenii de afaceri nu-s foarte încrezători în privința viitorului companiilor lor. Incertitudinile de tot felul, schimbările bruște ale legislației, dar și birocrația sufocantă seacă entuziasmul antreprenorial. În nici un sector al economiei (poate cu excepția IT-ului), nu există prea mult optimist, reușitele sunt mai degrabă rodul efortului personal decât al unui climat general sănătos.
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, nemulțumirile nu mai provin dintr-o singură zonă, ci există un vuiet general în societate. Iar toate astea vor exploda la alegeri.
Totuși, sunt doi factori care ar putea influența situația politică viitoare: orbecăiala partidelor de opoziție, dar și pericolul ca instituțiile care cad azi în mâinile PSD să ajute partidul în ziua votului. Metode sunt destule, iar social-democrații sunt artiști în a găsi pârghii prin care să le curgă voturi în desaga roșie.
Cât privește orbecăiala partidelor de opoziție, e obligatoriu un front comun, mai ales la alegerile locale. Dacă PNL, USR și partidul lui Cioloș vor merge separat în bătălia pentru primării, atunci PSD va avea cale liberă și pentru toamna lui 2020, când are loc scrutinul parlamentar. Dacă iarăși vom asista la aceleași orgolii, de genul „eu sunt cel mai frumos și deștept“, probabil că nu va mai fi mare lucru de făcut. Din acel moment ne vom aminti de vorba lui Ponta: „Scapă cine poate“.