
Ceea ce ramine indiscutabil in toate clasamentele realizate, chiar si in acela al TVR-ului, este faptul ca personaje precum Paunescu sau Irina Loghin s-au cristalizat in mintea „intelectualului din fotoliu” drept repere indiscutabile. Cum observa si Andrei Plesu intr-o emisiune recenta, chiar si membrii generatiilor mai tinere – si aici a dat exemplul realizatorului de televiziune Radu Moraru – la vederea imaginilor de la Cenaclul „Flacara”, exclama aproape inlacrimati: „Ce vremuri!”. Practic, in mentalul colectiv domina doua mari categorii de valori: cele consacrate de manuale (y compris propaganda din deceniile trecute) si cele consacrate de televiziune. Toate aceste topuri dau, cred, imaginea destul de fidela a ceea ce sintem: cu toata obsesia pentru personaje mitice din istorie, cu pasiunea pentru fotbalisti si vedete de televiziune, cu o cunoastere mult prea aproximativa a istoriei recente, cu o cultura „din auzite”…
„Suplimentul de cultura” va gazdui in urmatoarele doua numere o dezbatere despre proiectul „Mari Romani”, ce se doreste a fi „rupta” de campania de imagine pusa in scena de Televiziunea Romana.
Proiectul initiat de televiziunea publica a provocat de la bun inceput reactii negative in presa prin bugetul enorm alocat. S-a vorbit, totodata, de incercarea TVR de a dubla/ concura evenimentul organizat la finele lui 2005 de Realitatea TV – „Zece pentru Romania”. Despre aceste lucruri, dar si despre rezultatele sondajului, in paginile ce urmeaza.
Cei 10 „Mari Romani” calificati in finala
- Ion Antonescu
- Constantin Brancusi
- Carol I
- Nadia Comaneci
- Alexandru Ioan Cuza
- Mircea Eliade
- Mihai Eminescu
- Mihai Viteazu
- Stefan cel Mare
- Richard Wurmbrand