Unul dintre cele mai proeminente nume ale literaturii secolului XX, romancier de forță ce abordează subiecte delicate, explorând evreitatea, reconstruind istoria Americii cu idealurile sale și decăderea lor, evaluând identitatea masculină, cu teme vag autobiografice, Philip Milton Roth a murit la New York, la 85 de ani (născut în Newmark, New Jersey, pe 19 martie 1933).
Romancier prolific și controversat, Roth a primit o serie de premii, printre care un Pulitzer pentru Pastorala americană (în 1998), National Book Award în 1959 pentru La revedere, Columbus, National Book Critics Circle Award pentru Patrimoniu (în 1991), PEN/Faulkner Award pentru Operațiunea Shylock (în 1993), National Book Award pentru Teatrul lui Sabbath (în 1995). Complexul lui Portnoy (apărut prima dată în 1969) este și astăzi probabil cel mai controversat roman al său, prin sexualitatea afirmată ca revoltă a unui tânăr evreu cu o educație strictă. Dar nu a fost singurul caz. Roth a fost prin definiție un scriitor provocator, ale cărui tușe de umor negru ies la suprafață cu fiecare ocazie. Pata umană, M-am măritat cu un comunist, Complot împotriva Americii sunt tot atâtea romane care au provocat discuții ample.
În ziua de astăzi, unii se întreabă dacă opera lui Philip Roth va supraviețui epocii #MeToo. Dar influența sa asupra literaturii americane (în primul rând) este dincolo de orice contestație. Aici trebuie amintită și declarația sa, în momentul în care a respins eticheta de scriitor evreu american: „Epitetul acesta nu înseamnă nimic pentru mine. Dacă nu sunt american, nu sunt nimic“.
Proiectul său ciclic de a repovesti America prin dimensiunea exploratorie a propriu lui sine este în continuare fascinant. Stilistic, este un narator de primă mână. Ideatic, el nu scrie literatură, ci istorisește. Această metaficțiune pe care o practică, inclusiv la nivel auctorial (Nathan Zuckerman, David Kepesh, Philip Roth fiind tot atâtea alter ego-uri ale scriitorului), a cunoscut un mare succes atât comercial, cât și de critică. Alter ego-urile sale constituie vehiculul preferat în lunga negociere dintre ficțiune și realitate, explorări pe care le întreprinde în căutarea înțelegerii unui prezent continuu.
În 2012, scriitorul a anunțat că, după ce și-a recitit întreaga operă, a decis că nu va mai scrie. „Am hotărât că am terminat cu ficțiunea. Nu mai vreau să o citesc, să o scriu, nici măcar să vorbesc despre ea“, a declarat atunci Philip Roth.
La Editura Polirom, Philip Roth are dedicată o colecție de autor, care cuprinde până în acest moment 11 titluri.