"Initial, evenimentul urma sa se petreaca in Danemarca, insa a fost aleasa Romania, tocmai pentru ca e o tara nou intrata in familia UE. Vor fi peste 200 de delegati, reprezentanti ai unor posturi de televiziune de virf.
Vom aduce la Timisoara importante filme documentare, vom sustine workshop-uri”, promitea, pe atunci, fara a se dezice, coordonatorul local al proiectului, regizorul Florin Iepan, in numele Asociatiei DocuMENTOR,
Aceasta a fost fondata de el, alaturi de Alexandru Solomon, ei insisi absolventi ai Discovery Campus Masterschool. Donata von Perfall, directoarea Discovery Campus, a explicat, tot atunci, ca organizeaza intilnirile internationale cu scopul de a promova marile televiziuni si de a tatona terenul in vederea realizarii de coproductii. Mult mai aproape in timp, cu citeva zile inainte de evenimentul propriu-zis – desfasurat in zilele de 14, 15 si 16 septembrie –, Florin Iepan, Donata von Perfall si Jorg Christopher, seful Sesiunii Tematice Discovery Campus, au reconfirmat prezenta delegatilor, intre altii, ai brandurilor Discovery Channel, Sundance Institute, Channel 4, ARTE, ZDF, ORF, HBO, ca si tema seminariilor de anul acesta: „Spre Est, la intersectia coproductiilor internationale”. Interesant – nu? – in chiar… vestul patriei. „Trebuie sa avem evenimente de media in Timisoara, nu manifestari cu iz rural”, a sustinut Florin Iepan, aratindu-se curios – pentru a readuce in atentie, la intilnirea cu presa, discutia despre saracia in care este mentinut filmul documentar in Romania – cum fac invitatii „sai” ca sa obtina finantari, in tara lor, pentru propriile lor productii: „…because in Romania, the shit is over the building”.
Florin Iepan asteapta multumiri de la Adrian Cioroianu
Intilnirile, vizionarile, discutiile Discovery Campus s-au desfasurat in Aula Magna a Universitatii de Vest, mai putin proiectia noului film al lui Iepan, Lugosi: The Fallen Vampire – despre maghiarul de origine banateana care l-a interpretat pe Dracula –, care a avut loc in sala Nationalului timisorean si care a fost urmata, in acord cu esenta filmului si copiind dictonul editiei Discovery, de Go Garlic – on the Crossroad of South-East European Cuisine, nimic altceva decit petrecerea oficiala a Campus-ului. Desigur ca, intr-un loc, ca si in altul, s-au stabilit contacte, relatii, cu atit mai mult cu cit DC a reunit „oamenii care iau decizii” – intre altii, Pepe Danquart, care a primit premiul Oscar in 1994 pentru scurtmetrajul Short Black, Hamish Mykura prezentind politica lui Channel 4 alipita controversei stirnite de documentarul Diana: The Witness in the Tunnel, Cara Mertes de la Sundance Institute s.a.m.d. „E inca prematur sa spunem ce am reusit sa realizam in aceste zile. Am remarcat totusi ca in Romania exista o traditie in realizarea filmelor documentare si vom reveni, cu siguranta, aici”, ne-a spus, la finele programului Discovery Campus, Donata von Perfall, iluminind una din afirmatiile ulterioare ale lui Florin Iepan: „Astept multumiri din partea ministrului de Externe pentru acest eveniment, care imbunatateste imaginea Romaniei”.
In orasul Revolutiei incepe scandalul
La finele evenimentului DC Timisoara, in vreme ce, in afara Aulei Magna, invitatii schimbau ultimele carti de vizita, dezbaterea finala, din interior, a coagulat, cu luare de atitudine, interesele documentaristilor romani in jurul unei inflamatii mai vechi. Voci congruente sustineau ca „o televiziune publica care nu lucreaza decit cu oameni din interior nu este o televiziune publica”, ca „este o dezinformare ca productiile acesteia sint cele mai ieftine”, cita vreme se face abstractie de plata contabilei angajate, a soferului de care institutia dispune, a intregului angrenaj care misca sistemul, ca „de 30 de ani se tot fac angajari in aceasta televiziune si nimeni nu este dat afara” si ca „astfel, este sprijinita inclusiv mediocritatea”.
Florin Iepan a comentat mai pe larg, (si) ulterior, necesitatea unei luari de pozitie: „Senzatia mea e ca, dupa incheierea programului Discovery Campus, a avut loc, practic, prima intilnire a documentaristilor romani. 30-40 de producatori si realizatori de filme au hotarit sa lupte pentru dreptul de a colabora cu postul public de televiziune, care da semne ca ar vrea sa inchida relatia cu producatorii independenti si sa se axeze pe productiile in-house. Am adresat, zilele acestea, o scrisoare deschisa atit televiziunii publice, cit si CNC-ului si Parlamentului, in care exprimam ca, in momentul de fata, televiziunea publica nu mai respecta legislatia europeana ca un cuantum din programe sa fie realizat de producatorii independenti, ca Romania se abtine astfel de la realizarea unor (co)productii importante si ca filmul documentar poate fi performant si poate imbunatati performanta televiziunii publice in sine. Intilnirea de la Timisoara a fost prima afirmare a oamenilor care nu s-au referit la problemele generale ale cinematografiei din Romania, ci la relansarea acestui gen – cu, fireste, mai multi bani de la CNC”. Iepan ne-a marturisit ca scrisoarea poarta antetul Asociatiei DocuMENTOR, care are, in acest sens, sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent si al Agentiei pentru Monitorizarea Presei. Citeva dintre numele nucleului protestatar sint, alaturi de Florin Iepan, Alexandru Solomon, Adina Bradeanu, Razvan Georgescu, Anca Damian.
Masterschool si conferinte
Organizatie nonprofit inregistrata in Munchen, Germania, in 1998, Discovery Campus este sustinuta si finantata de programul MEDIA Plus al Uniunii Europene si de alte foruri. Ofertele Discovery Campus se refera, o data, la Scoala de Masterat DC, apoi la Simpozionul Public DC.
Prima reprezinta un curs destinat unui grup restrins de regizori, producatori si editori, care au propuneri de filme documentare si vor sa lucreze cu specialisti din sectorul international al audio-vizualului. Masterschool-ul este impartit in patru workshop-uri de cite o saptamina, organizate pe parcursul a zece luni.
Simpozioanele publice Discovery Campus, asa-numitele Sesiuni Deschise de Trening, sint conferinte organizate pe durata unui weekend. In acest an, a III-a Sesiune Deschisa de Training a Discovery Campus s-a desfasurat la Timisoara, in parteneriat cu DocuMENTOR, Asociatia Producatorilor si Autorilor de Film Documentar din Romania.