Spre deosebire de festivalul din primavara, in cel de toamna densitatea va fi mai mica, nu va juca mai mult de o companie pe zi, iar fiecare spectacol va fi pus in scena de minimum doua ori. „Sint teatre scumpe care vin si am considerat ca e important sa joace de mai multe ori”, explica Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca”, organizator al ambelor festivaluri, definind evenimentul ca pe un „festival pe orizontala”.
Printre participanti se numara Teatrul Mic (Maly Theatre) de la Moscova, care va aduce la Sibiu Unchiul Vanea, al reputatului regizor Lev Dodin, si Schauspielfrankfurt, din Frankfurt, cu Suferintele tinarului Werther, dupa Goethe, in regia lui Florian Fiedler. Meyerhold Centre din Moscova participa in festival cu Rugaciune pentru Cernobil, iar Teatrul Bulandra din Bucuresti cu Triumful dragostei, in regia lui Alexandru Darie, in timp ce Theatre de L’Eveil din Belgia aduce spectacolul Bouvard si Pecuchet, dupa Flaubert.
Din festival nu vor lipsi productiile sibiene, precum Viata cu un idiot sau Pescarusul, iar singurul participant noneuropean este Theatre du Sygne din Japonia, care va monta Macbeth de Shakespeare. Locatiile de joc vor fi Teatrul National „Radu Stanca”, Pavilionul 2007 si Casa de Cultura a Sindicatelor.
Faust, premiera in mai multe dimensiuni
Faust, dupa J.W. Goethe, in regia lui Silviu Purcarete, cea mai asteptata premiera a lui 2007, se joaca pe 28 si 29 septembrie si pe 1 octombrie. Spectacolul grandios este montat intr-o hala industriala dezafectata, cu o suprafata de 1.500 de metri patrati, unde sint amenajate aproximativ 400 de locuri pentru spectatori.
„Publicul sta la inceput in mod traditional, la un moment dat o sa fie o plimbare printr-un alt spatiu, sa descopere o alta dimensiune a acestui decor. De aceea am facut spectacolul intr-o hala, si nu intr-un teatru, pentru ca era nevoie de un spatiu foarte mare”, spune regizorul Silviu Purcarete.
In Faust joaca toti actorii Teatrului National din Sibiu, atit de la sectia romana, cit si de la cea germana, precum si studentii. Rolurile principale sint interpretate de Ilie Gheorghe, de la Teatrul National din Craiova, si Ofelia Popii, de la Teatrul National din Sibiu, iar personajul Margareta este multiplicat, fiind interpretat de sase fete. „Sint niste Margarete iluzorii”, ne-a dezvaluit regizorul.
In ciuda zvonurilor vehiculate inainte de premiera, spectacolul este unul bazat pe cuvint: „Scenariul acestui spectacol se bazeaza pe fragmente de text, pentru ca altfel piesa, jucata integral, cum au facut-o nemtii acum citiva ani, dureaza zile. Dar este un spectacol bazat pe text, pe esenta textului lui Goethe”, a spus Silviu Purcarete.
De doua ori poezie
In primele zile de octombrie, in Capitala Culturala Europeana vor avea loc doua importante proiecte literare, care se suprapun in mod fericit: Festivalul European de Poezie si Maratonul European de Poezie.
Maratonul European de Poezie va reuni poetii intr-o lectura publica de 15 ore. Evenimentul este cel mai ambitios proiect din domeniul literar, din cadrul programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”. Maratonul va avea loc pe 5 octombrie, iar din cei aproximativ o suta de participanti, saizeci vor fi romani. Ceilalti vor veni din tari membre UE, dar si din Republica Moldova si Ucraina.
Pe 3 octombrie va incepe si Festivalul European de Poezie, gazduit de Centrul de Cultura si Dialog „Friedrich Teutsch”. Festivalul European de Poezie 2007 este conceput ca un proiect international, reunind poeti din diferite tari europene. Oskar Pastior, nascut la Sibiu in 20 octombrie 1927 si decedat in 2006 la Frankfurt, a contribuit la conceperea acestui festival, cu doi ani in urma. In aminitirea sa, poetii invitati vor sustine lecturi.
Astra Film Fest, festival de film documentar
Festivalul International de Film Documentar Astra Film Fest va avea o editie speciala in acest an, intre 22 si 28 octombrie. Sute de filme documentare din 70 de tari, de pe toate continentele, realizatori de marca invitati la discutii cu publicul, proiectii pina tirziu in noapte si expozitii de fotografie. Anul acesta, festivalul cuprinde o sectiune speciala, „Transilvania mea”, ale carei filme prezinta Transilvania, asa cum se vede ea din interior si din afara.
Filmele concureaza in sectiunile International, Europa, Romania si Film Studentesc. Publicul se va bucura si in acest an de proiectii grupate in jurul anumitor personalitati: Astra Film Fest 2007 va contura portretele lui Michael Yorke si Bob Connoly.