Este, poate, cel mai popular și mai cârcotaș motan și tocmai a împlinit 40 de ani.
Este una dintre marile vedete ale benzilor desenate americane, alături de personajele Disney și Warner Bros, de seria Peanuts a lui Charles Schulz și Familia Addams a lui Charles Addams.
Garfield a debutat ca bandă desenată pe 19 iunie 1978 direct în paginile a 41 de ziare americane. A fost creat de desenatorul Jim Davis, care până atunci animase aventurile insectei Gnorm Gnat pentru ziarul local „Pendleton Times“. Când Davis a vrut să îți promoveze creația în ziarele naționale, a primit un refuz însoțit de argumentul că „nimeni nu s-ar putea vreodată identifica cu un gândac“. În acel moment, Jim Davis și-a propus să creeze un personaj bun și care să prindă pe piață. Rezultatul a fost Garfield.
Motanul portocaliu a fost un mare succes încă de la început. În 1981 aventurile lui apăreau deja în 850 de ziare. În 2002 ajungea în paginile a 2.570 de publicații, sub ochii a aproximativ 236 de milioane de cititori din întreaga lume. Un adevărat record, consemnat ca atare de Guiness. Iar Garfield s-a dovedit și un succes financiar. El produce anual venituri din „merchandising“ care variază între 750 de milioane și un miliard de dolari. Jim Davis a „nimerit“ perfect acest personaj, probabil fiindcă a crescut înconjurat de pisici la o fermă din Marion, statul Indiana, loc unde astăzi au fost instalate o serie de statui ale lui Garfield. Numele motanului a fost luat pur și simplu de la bunicul lui Davis.
Garfield, care a devenit extrem de popular înaintea internetului, a ajuns și pe micile și marile ecrane: la început, în anii ’80, în seriile de animație Garfield and Friends (1988-1994) și mai apoi în The Garfield Show (din 2008). A fost și eroul a două filme pentru marile ecrane: Garfield: The Movie (2004) și Garfield: A Tail of Two Kitties (2006).
Astăzi, Jim Davis scrie doar scenariile, care continuă să fie desenate de fidelii lui asistenți, Brett Koth și Gary Barker.