Un campionat mondial de fotbal în Rusia. Când am auzit asta prima dată, mi-am zis: „Va fi interesant. Există cam o mie de lucruri care pot merge greșit“. Deocamdată nu am fost dezamăgită.
Am reușit performanța să nu văd nici un meci de fotbal de la Cupa Mondială până acum. E foarte dificil, în schimb, să nu fii la curent. De exemplu, știu că Mexicul a câștigat meciul cu Germania, dar mai știu în plus și că s-a întâmplat datorită unei bunici. Bunica lui @paolaa_janet este faimoasă acum pe Twitter, pentru că nepoata sa a încărcat un film cu televizorul lor imens și bunica foarte aproape de ecran, cu un bol de mâncare în mâna stângă și cu mâna dreaptă făcând semnul crucii pe fiecare chip de jucător mexican, pe măsură ce apăreau pe ecran în timpul imnului. Bunica aceea suntem, cumva, cu toții.
Nu știu prin ce mecanism, echipa națională de fotbal te face mai întâi patriot, apoi religios sau cel puțin superstițios. Ai impresia că ești personal responsabil să ții lumina aprinsă pe hol, așa cum a fost la meciul acela de acum 12 ani, să îți cauți prin saci tricoul norocos, să ronțăi alune de la o anumită firmă, să păstrezi cu sfințenie ordinea oamenilor pe canapea. Când câștigă, este meritul rugăciunilor și al energiei bune aduse de feng-shui-ul camerei. Când pierd, așa a fost să fie.
E interesantă prezența religiei la acest campionat mondial. În Biserica Ortodoxă Rusă a fost creat chiar un comitet de sport, pentru a „capitaliza“ șansa creată de Cupa Mondială. „Sportul îl poate ridica pe om ca fizic și spirit și ar trebui să fie o unealtă pentru Biserică“, a spus patriarhul Kiril. Desigur, toate terenurile de fotbal au fost sfințite. Desigur, s-au făcut slujbe religioase speciale pentru sportivi. Și tot desigur, din cauza culturii specifice, în timpul campionatului încep să apar tot felul de probleme legate de toleranță și diversitate.
O „Casă a diversității“ din Sankt Petersburg – adică un loc unde se proiectează meciurile și minoritățile etnice și sexuale se pot simți în largul lor – a fost închisă recent de autorități. În timpul meciului Germania-Mexic, suporterii mexicani au scandat lozinci homofobe. Special pentru astfel de momente, FIFA și-a pregătit o procedură în trei pași, care începe cu întreruperea meciului și avertizarea tribunei și poate culmina cu anularea meciului. Nu a pus-o în practică.
Există și ciocniri de cultură în afara Rusiei. Mai multe baruri din Marea Britanie au îndepărtat steagul Arabiei Saudite din decorațiunile localurilor, pentru că mai mulți musulmani s-au plâns că steagul, pe care apare un vers din Coran, este arborat în fața unui local în care se consumă alcool – lucru interzis de Cartea Sfântă. În Quatar s-a declanșat un scandal din cauza comentariilor la transmisiile de fotbal. BeIN, cei care dețin drepturile de difuzare în tot Orientul Mijlociu, au îmbogățit comentariul sportiv cu comentarii politice și chiar acuze la adresa Arabiei Saudite, pe care le-a auzit toată lumea. Peste 60.000 de persoane, printre care se numără numeroși sportivi, au semnat o petiție prin care solicită postului să renunțe la amestecarea politicului în fotbal.
Să desparți fotbalul de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui este din ce în ce mai complicat. În țara lui Putin, acolo unde preoții îi mulțumesc președintelui în timpul slujbelor și turiștii LGBT sunt avertizați că pot fi arestați dacă cuiva i se pare că „promovează“ homosexualitatea, este aproape imposibil.