Napoleon era un mare cititor și de aceea avea o bibliotecă pe care o purta după el în cursul numeroaselor sale campanii, scrie „The Independent“.
Ce citea împăratul? Evident, clasici. În biblioteca lui se găseau toate piesele scrise de Corneille, Racine, Voltaire, poveștile și fabulele lui La Fontaine, operele complete ale lui Boileau, Molière, Piron, Bernis, Gil Blas al lui Lesage, cele trei volume din Discours sur l’histoire universelle de Bossuet și multe alte volume.
Era o bibliotecă specială, alcătuită la porunca împăratului de bibliotecarul său personal, Antoine-Alexandre Barbier. În biblioteca lui Napoleon existau sute de volume. Pe lângă romane, poezie și dramaturgie, aceasta conținea tratate de tactică militară, istorie, geografie și religie. Cele enumerate mai sus îl însoțeau întotdeauna pe drumurile sale.
Napoleon comandase și o bibliotecă mult mai ușor de transportat, care conținea o listă scurtă de opere, toate în format mic, fiecare volum îmbrăcat în piele. Astfel de mici biblioteci, de asemenea, au fost făcute cadou de către Napoleon și generalilor săi, fiecare set conținând între 12 și 50 de volume.
Napoleon nu este singurul monarh pasionat de cărți care își purta biblioteca după el. La fel au făcut înaintea lui Henric al VIII-lea al Angliei sau Francisc I al Franței, care avea o preferință pentru scrierile lui Appian, Justinus și Tucidide.
Există și astăzi astfel de biblioteci la purtător, scrie „The Independent“. De exemplu, scriitorul Tom Stoppard are o geantă pentru cărți, creată de specialistul newyorkez T. Anthony, în care poate duce în jur de 12 cărți. În 2007, în bagajul său, Tom Stoppard avea volumele: 50 Mathematical Ideas You Really Need to Know de Tony Crilly, Ethics de G.E. Moore, Blackwater de Jeremy Scahill și Gravity’s Rainbow de Thomas Pynchon.