În era streaming-ului și a serialelor stocate online, nimeni nu are cum să se mai plângă că „nu este nimic de văzut“. Iar oferta este la îndemână, fie pe Netflix, fie pe HBO Go, fie oriunde altundeva pe net. Deci cei care își propun ca până la venirea toamnei să își petreacă vara în mod constructiv, în sesiuni prelungite de binge-watching, au de unde să aleagă.
Ce seriale noi vor fi lansate vara aceasta? Există o ofertă considerabilă, venită în majoritate (evident) din Statele Unite, dar unde publicațiile de profil nu sunt, totuși, teribil de entuziasmate. Selecția de vară de seriale este „promițătoare, dar nu copleșitoare“, spune de exemplu „Business Insider“, care precizează că „singurul lucru cu adevărat trist este că nu avem un nou sezon din Urzeala tronurilor“. Da, fanii seriei au de așteptat până la anul sezonul opt, dar între timp au la dispoziție șapte sezoane pline, numai bune de revăzut într-un maraton Westeros! O idee bună, nu?
„The Atlantic“ vede în noua recoltă de seriale „un moment tipic în care este propusă o nouă serie de staruri de cinema care fac tranziția spre micile ecrane. Vara asta nu este o excepție și ni-i servește, printre alții, pe Kevin Costner, Hugh Grant, Amy Adams, Guy Pearce și John Krasinski“. Cât despre oferta în sine, spune revista, „de remarcat este lipsa de diversitate, din multe puncte de vedere, a serialelor care au premiera în următoarele luni. Cu excepția lui Pose și Dietlant, noua ofertă de vară este definită de conflicte familiale dinastice, thrillere cu spioni, detectivi și adolescenți disfuncționali și dotați cu superputeri. Cu alte cuvinte, aceleași povești, dar de data aceasta cu actori de prima ligă în rolurile principale“.
Iată ce este nou:
– Pose – Serial dramatic foarte așteptat, creat de prolificul Ryan Murphy, ce coproduce împreună cu Janet Mock, o activistă pentru drepturile persoanelor transgen. Pose prezintă o parte mai puțin cunoscută a Americii anului 1987, „o juxtapunere a mai multor segmente ale societății newyorkeze: ascensiunea universului de lux a lui Trump, scena socială și literară și, mai ales, cultura «comunității ballroom»“, o subcultură LGTB din SUA în care membrii acestei comunități concurează pentru premii la evenimente denumite „baluri“, manifestări create ca o sfidare la adresa legilor care interziceau ca o persoană să se îmbrace în haine ale sexului opus.
– Succession – a debutat pe HBO pe 3 iunie și este o dramă în zece părți despre moștenitorii unui mogul media (Brian Cox) ce se bat pe bucăți din uriașa lui avere.
– Dietland – un serial ce pare foarte potrivit în actualul climat de la Hollywood. Comedie neagră în zece episoade, bazată pe o carte de Sarai Walker, serialul o are în rolul principal pe Joy Nash în rolul unei scriitoare supraponderale angajată de editorul unei reviste de succes (Julianna Margulies) și care se vede atrasă într-o mișcare tot mai violentă ce vrea să-i pedepsească pe bărbații puternici care fac rău femeilor.
– The Staircase – lansat de Netflix la începutul lui iunie, este o miniserie franceză care documentează cazul real al scriitorului american Michael Peterson, condamnat pentru uciderea soției. Documentarul a fost realizat în timp, prima parte a fost realizată în 2001 și completată câțiva ani mai târziu. Netflix prezintă acum seria completă, plus trei episoade noi.
– Strange Angel – Creat de Mark Heyman și coprodus de Ridley Scott, Strange Angel este o poveste cât se poate de bizară și totuși complet reală. Este biografia lui Jack Parsons, personaj straniu din anii ’30-’40, unul dintre fondatorii Jet Propulsion Laboratory, specialist în rachete și, în același timp, satanist practicant. Parsons a fost un adept al rău-famatului Aleister Crowley și a fost implicat în povești ciudate în cursul căruia s-a intersectat și cu Ron Hubbard, înainte ca acesta să creeze scientologia.
– Yellowstone – ferme de vite, rezervație indiană, proprietari de pământ, conflicte și parcul Yellowstone sau, mai pe scurt, Kevin Costner își transportă reveriile western pe micul ecran, în primul lui rol serios de televiziune.
– A Very English Scandal –Adaptare a unei cărți non-fiction despre un scandal real din anii ’70, când parlamentarul britanic Jeremy Thorpe (Hugh Grant) a fost acuzat că a pus la cale uciderea amantului său (Ben Whishaw) pentru a-și salva cariera politică.
– Sharp Objects – thriller psihologic sub forma unei miniserii (adaptare a romanului de debut al lui Gillian Flynn) despre o jurnalistă cu probleme emoționale (Amy Adams) ce revine în orășelul natal pentru a investiga moartea unor tinere.
– Castle Rock – va avea premiera pe 25 iulie pe Hulu (deci va fi imediat disponibil oriunde altundeva). Toată lumea știe deja că acțiunea romanelor lui Stephen King se petrece în regiunea (fictivă) Castle Rock din Maine. Prin urmare, noua serie, produsă de chiar King și faimosul J.J. Abrams, va uni în acest prim sezon teme, personaje și elemente din majoritatea romanelor regelui horrorului (trailerele fac aluzie la It, Dolores Clairborne, Misery, The Shining etc.), iar primele cronici spun că acest Castle Rock mai este și bun. În distribuție, printre alții, doi actori din alte adaptări după Stephen King: Sissy Spacek (Carrie) și Bill Skarsgård (interpretul lui Pennywise în noul It).
– Condor – continuă moda de a adapta pentru micul ecran succesele de acțiune ale marilor ecrane. În cazul de față este vorba despre faimosul Three Days of the Condor, tehno-thriller paranoic realizat de Sydney Pollack în 1975 (bazat pe un roman de James Grady), cu Robert Redford în rolul unui analist CIA ce se vede catapultat în plin complot politic. Serialul bazat pe film/ carte se numește simplu Condor, iar acțiunea a fost adaptată la situația și obsesiile zilei de astăzi, Redford fiind înlocuit acum de Max Irons, în rolul unui „milenial idealist“ prins în mașinațiunile unui plan al complexului militaro-industrial. Alături de Irons, în distribuție, veteranii William Hurt, Brendan Fraser și Mira Sorvino.
– Jack Ryan – popularul erou al romanelor lui Tom Clancy, analistul CIA Jack Ryan, a fost jucat până acum la cinema de Alec Baldwin, Harrison Ford și Chris Pine. Preia ștafeta John Krasinski, care are rolul principal în seria TV pe care Amazon o va lansa pe 31 august și în care Ryan va urmări un terorist prin Europa și Orientul Mijlociu.
În acest timp, pe marile ecrane…
În sălile de cinema rămânem în plin sezon de blockbustere, deși „piesele grele“ și-au făcut deja numărul și se retrag acoperite de glorie financiară. Cu toate acestea, vara mai are destule ispite. De exemplu, tocmai a avut premiera cel de-al șaselea episod al seriei Misiune: Imposibilă. Declinul (premiera 3 august la noi), o nouă aventură trepidantă a lui Tom Cruise și a echipei lui, cărora li se adaugă Henry Cavill.
Acțiune propune și al Equalizer 2, cu Denzel Washington în rolul de redutabil dușman al criminalilor, episod regizat tot de Antoine Fuqua.
Simpaticul Dwayne Johnson revine și el cu filmul-catastrofă (de acțiune) Skyscraper (premiera 13 iulie) tradus cu teribilă lipsă de imaginație drept Infernul din zgârie-nori. În acest timp, Jason Statham, în lipsă de dușmani mai acătării, ajunge să se bată cu un rechin preistoric în MEG: Confruntare în adâncuri (10 august).
Tot un fel de acțiune propune Supravieţuind pe mare (27 iulie), povestea reală, din 1983, a unui cuplu care naufragiază după confruntarea cu un uragan. O poveste între supraviețuire și love-story cu Shailene Woodley și Sam Claflin.
Acțiune și comedie oferă Spionul care mi-a dat papucii (17 august), cu Mila Kunis, Kate McKinnon și Justin Theroux, dar și Cine trage sforile? (31 august), acesta din urmă venind cu o premisă promițătoare, care amintește de Roger Rabbit: acțiunea se petrece într-o lume în care marionetele există, dar sunt discriminate în raport cu oamenii. Melissa McCarthy face echipă cu o păpușă pentru a rezolva o serie de crime cărora le cad victimă marionete. Să mai spunem că regizor este Brian Henson, fiul celebrului creator al păpușilor Muppets?
Există și animație în program: Hotel Transilvania 3: Monştrii în vacanţă (13 iulie) un nou episod din serie, regizat tot de excelentul Genndy Tartakovsky, Norm de la Polul Nord 2. Cheia orașului (31 august) și, din nou, combinație de actori reali și păpuși în Christopher Robin şi Winnie de Pluș (3 august), faimosul ursuleț inventat de A.A. Milne dându-le replica lui Ewan McGregor și lui Hayley Atwell.
Filmul care vine însă pe marile ecrane cu cele mai calde recomandări este, culmea, un film cu supereroi, continuare a, probabil, celui mai bun film cu supereroi din istorie. Și nu, nu e vorba de Marvel, ci de Pixar.
Incredibilii 2 (care are premiera la noi abia pe 27 iulie) este o revenire la forma optimă a studiourilor Pixar, odată ce regizorul originalului, Brad Bird, s-a întors la animație după o incursiune de mai mulți ani în filmul cu actori. Bird a amânat 14 ani o continuare la Incredibilii, căutând o poveste foarte bună.
Așteptarea a dat roade: Incredibilii 2 nu este numai un imens succes financiar, cu încasări ce se apropie de miliard de dolari în mai puțin de o lună, ci este deja considerat drept unul dintre cele mai bune filme ale anului.