Anul trecut, pe 21 septembrie, s-au împlinit 80 de ani de când apărea Hobbitul, prima carte prin care cititorii făceau cunoştinţă cu imensul univers imaginat de profesorul J.R.R. Tolkien.
Anul acesta, cercul de închide odată cu publicarea ultimei cărți scrise de celebrul autor britanic.
Intitulată The Fall of Gondolin, cartea prezintă un episod anterior istoriilor din foarte cunos- cutele Hobbit și Stăpânul inelelor, căderea și distrugerea unei cetăți mitice a elfilor de către Morgoth, stăpânul întunecat căruia Sauron de Mordor îi era doar un umil servitor.
Este, de fapt, prima poveste din Pământul-de-Mijloc scrisă vreodată de Tolkien, cu decenii înainte ca acesta să își imagineze hobbiții sau inelul lui Sauron.
De-a lungul vieții, Tolkien a publicat doar două cărți de ficțiune, Hobbitul și Stăpânul inelelor. În același timp el a lucrat la imensa tapiserie a Pământului de Mijloc, însă nu a trăit suficient pentru a vedea publicate celelalte legende. După ce prima carte s-a dovedit un mare succes, Tolkien i-a propus editorului său Silmarillion, enorma mitologie elfă la care lucra, dar editorul a cerut ferm o continuare a Hobbitului. În Fall of Gondolin, este citat schimbul epistolar dintre Tolkien și editor:
„Munca mea la manuscris“, scrie Tolkien despre Stăpânul inelelor, „mi-a scăpat de sub control și a produs un monstru: o poveste lungă, complexă, destul de amară și cam terifiantă pentru copii, care nu este o continuare a Hobbitului, ci a Silmarillionului“. În cele din urmă, Tolkien a trebuit să se supună dorințelor editorului și să abandoneze, temporar, restul legendelor Pământului-de-Mijloc.
După moartea sa însă, Christopher, fiul și „cel mai dur critic“ al lui Tolkien, și-a asumat revizuirea, organizarea și publicarea celorlalte texte care alcătuiesc mitologia inventată de scriitorul britanic. Au apărut, astfel, Silmarillion, The Book of Unfinished Tales, The History of Middle Earth (în 12 volume) și, în ultimii ani, Copii lui Hurin și Beren și Luthien, acestea din urmă fiind două romane bazate pe cele mai importante legende inventate de Tolkien. „Pentru comunitatea fanilor lui Tolkien, The Fall of Gondolin este un soi de Sfânt Graal. N-am visat niciodată să îl vedem publicat“, spune Shaun Gunner, președintele Tolkien Society.
Publicarea cărții a venit, într-adevăr, ca o surpriză după ce Christopher Tolkien, care are 93 de ani, anunțase în 2017, că „probabil, Beren and Luthien este ultima carte din lunga serie de ediții dedicată operei tatălui meu“.
The Fall of Gondolin, a treia mare legendă, este de fapt primul text scris de Tolkien în uriașa lui sagă a elfilor și oamenilor. A fost redactat cel mai probabil în 1916-1917, când autorul era încă în convalescență după ce s-a îmbolnăvit în tranșeele Primului Război Mondial. De-a lungul anilor, el a rescris de câteva ori acest text, una dintre versiuni fiind publicată de fiul său, Christopher, abia în 1984 în Cartea poveștilor neterminate după o repovestire a legendei ceva mai devreme, în Silmarillion.
În Fall of Gondolin, Christopher Tolkien adună laolaltă toate versiunile acestei povești, rămasă nefinisată, la fel ca multe alte legende scrise de Tolkien, punând punct, probabil definitiv, tuturor poveștilor din Pământul-de-Mijloc.