Participam la o conferinta, la Universitatea Rutgers, si nu mam putut opri sa nui povestesc emotia pe careo resimtisem pe cind o priveam trecind, decupata din aburul altor vremi, pe Fifth Avenue. Iam oferit, la un moment dat, dintrun pachet cu dulciuri, o bomboana. Sa intimplat ca bomboana sa fie rosie. Mia replicat zimbind: „Nam mai mincat nimic rosu de treizeci si opt de ani!“. De treizeci si opt de ani, de cind se rupsese de partidul comunist.
Am revazuto citiva ani mai tirziu, la Cambridge. Am evocat intilnirea de la Universitatea Rutgers, neam amuzat de episodul cu bomboanele rosii. Am invitato in Romania si mia promis ca va veni. Ba chiar a spus ca va merge cu mine la mormintul bunicii. Nam insistat suficient: imi marturisise ca locuieste cu o nepoata si paisprezece pisici. Daca as reveni acum cu invitatia, as parea oportunist: chiar astazi, cind scriu aceste rinduri, 11 octombrie 2007, femeia care seamana leit cu bunica mea a primit Nobelul pentru literatura. Numele ei este Doris Lessing.
Doris Lessing, in romaneste
Editura Polirom va publica trei romane ale scriitoarei britanice Doris Lessing, cistigatoarea Premiului Nobel pentru literatura de anul acesta, The Golden Notebook, The Cleft si The Fifth Child. Cartile lui Lessing „se aflau pe masa“ editorului Bogdan-Alexandru Stanescu, inca dinaintea anuntarii Nobelului. Drepturile pentru publicarea celor trei volume au fost achizitionate la Tirgul de Carte de la Frankfurt. Doar citeva volume de Doris Lessing au fost publicate in Romania in traducere, toate inainte de 1989. Cel mai recent, Povestiri africane, editat de Univers, dateaza din 1989.