Cu cât timpul trece, cu atât Liviu Dragnea devine mai imprevizibil. Și mai agresiv. Puțin îi pasă de guvernare, de situația în care a ajuns PSD, de Uniunea Europeană etc. În câteva săptămâni începe recursul în dosarul în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, așa că nu-l interesează decât propria libertate.
Din acest motiv au crescut presiunile la adresa ministrului Justiției. Tudorel Toader a spus că ordonanța de amnistie și grațiere nu se află în lucru la Ministerul Justiției, arătând însă și calea de urmat: lege în Parlament.
Pare că nici Viorica Dăncilă nu e dispusă să meargă pe drumul indicat de șeful cel mare. Ba mai mult, Dăncilă nici n-are forța să-i impună lui Toader să inițieze documentul. Foarte posibil ca Parlamentul să reintre în scenă cât de curând.
Un proiect buclucaș a trecut tacit la Senat și a ajuns la Camera Deputaților. Adică în curtea lui Dragnea. E complicat de explicat în termeni juridici cum ar putea fi anulată condamnarea lui Dragnea. Dar este limpede că armata de avocați din jurul liderului PSD țese un plan prin care șeful suprem să iasă basma curată. Însă nici varianta cu ordonanța de urgență n-a fost abandonată.
Liviu Dragnea nu va aștepta la infinit, ci va acționa. Și încă repede. Cu o asemenea oportunitate nu se va mai întâlni, de aici și disperarea sa de a rezolva imediat problema, indiferent de consecințe. Nu-i pasă că oamenii vor ieși în stradă. E ultima lui preocupare. Dacă tensiunile ar escalada, este dispus să lase și puterea din mână, dar numai după ce va fi salvat.
Întrebarea e cine îl mai poate opri pe Dragnea? Opoziția? Nici o șansă. În Parlament, PSD face legea, ajutat de ALDE, UDMR șI minorități. Tăriceanu dă semne că s-ar distanța de camaradul roșu, dar declarațiile sale se bat cap în cap și trădează mai degrabă interese electorale imediate decât o schimbare de macaz. De aceea s-a și grăbit Dragnea cu anunțul candidatului comun la președinție. Pentru a potoli elanul revoluționar al șefului ALDE. Dragnea doar a enunțat această variantă, fără însă a fi luată decizia fermă că Tăriceanu va fi alesul. Ba mai mult, Liviu Dragnea se gândește că ar putea fi chiar el candidatul comun PSD-ALDE, dacă va scăpa de problemele cu Justiția. În momentul de față, ideea cu Dragnea candidat pare o glumă bună, dar imaginați-vă în ce direcție o va lua România și cam care va fi atmosfera în țară dacă liderul social-democrat scapă de condamnare.
O altă piedică în calea PSD este Cotroceniul. Președintele Klaus Iohannis se află în război cu PSD, dar prerogativele sale sunt limitate. Plus că Iohannis nu este omul politic care să se ia la trântă, 24 de ore din 24, cu adversarii.
Singura șansă pentru stoparea lui Dragnea vine din interiorul PSD. Deocamdată, valul seamănă cu o furtună într-un pahar cu apă, la fel cum s-a întâmplat cu Grindeanu, Tudose sau mai recent Andronescu. E adevărat că Gabi Firea are altă greutate în PSD, pentru că e primarul Capitalei, dar cu ieșiri la televizor și conferințe de presă nu-l clintești pe Dragnea.
Dacă într-adevăr există o grupare în PSD care vrea altceva, atunci ar trebui ca oamenii să-și asume deschis bătălia cu Dragnea. Cu nume, prenume și listă de revendicări. L-ați auzit în ultimele zile cu vreo declarație pe Paul Stănescu, omul despre care se spune că ar fi în tabăra Firea? Nu, pentru că ăsta e modul de lucru în PSD. Social-democrații și-au mazilit liderii doar în congres, nu în bătălii deschise purtate la televizor.
Probabil că există un grup în PSD dornic să-l dea jos pe Dragnea, dar nu e clar dacă oamenii ăștia au o viziune europeană despre social-democrație. Păi nu Paul de la Olt îi cerea lui Dragnea, potrivit unor relatări din presă, să rezolve mai repede cu OUG?
Am văzut în unele analize varianta unei posibile negocieri subterane între Cotroceni și aripa anti-Dragnea, prin care pesediștii să primească garanția că în cazul debarcării lui Dragnea și plecarea Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria, tot coaliția PSD-ALDE să fie cea care dă următorul prim-ministru.
Nu cred că președintele mai are spațiu de manevră (se apropie prezidențialele!) pentru a negocia un prim-ministru PSD, după ce a acceptat deja trei premieri social-democrați. Pe de altă parte, ce interes ar avea PNL sau USR să trântească în Parlament guvernul, știind că la scurt timp va fi înscăunat un alt guvern PSD?
Este greu de estimat ce se va întâmpla în următoarele zile. N-ar fi exclus să-l vedem pe Dragnea dat jos de pe soclu, cum ne putem trezi ca la următoarea ședință de guvern să fie aprobată ordonanța salvatoare pentru Dragnea.