În ultimele 12 luni, în lume s-au întâmplat multe. Unele mai bune, altele mai puțin, dar în general lumea a mers înainte. Documentându-mă, mi-a sărit în ochi o legătură între numeroase proiecte, a căror listă o găsiți mai jos. Vă invit să găsiți conexiunea înainte de finalul textului.
O companie din Croația a realizat un prototip de mașină electrică numită deocamdată Concept Two, care poate rivaliza cu Tesla Roadster. Ajunge la 96 kmh în 1,85 secunde, iar viteza maximă este de 415 kmh. Mașina va avea pilot automat. Prototipul a fost finanțat de cel mai mare producător de baterii electrice din Asia, Camel Group.
Tot în domeniul mașinilor, în Bulgaria, într-un oraș care se numește Pazardjik, se construiește o a treia fabrică Kostal Automotive, dedicată construirii pieselor pentru industria auto germană. Se estimează că beneficiile pentru economie vor ajunge la 180 de milioane de euro până în 2022 și că noua fabrică va oferi bulgarilor 1.700 de joburi noi.
Tot în Bulgaria, ca să rămânem aproape, Banca Europeană de Investiții a anunțat un parteneriat cu Raiffeisen Bank, pentru a finanța 150 de întreprinderi mici și mijlocii care operează în domeniul agriculturii, producției, transportului și depozitării.
În Sarajevo s-au pus bazele unui parc de energie eoliană cu 12 turbine eoliene, fiecare cu o capacitate de 2,1MW. Parcul va putea oferi energie verde pentru aproximativ 5.000 de case, iar investiția a fost realizată prin parteneriat public-privat, constructorul fiind o firmă indiană.
India are printre preocupări și realizarea un nou vaccin anti-gripal, care să fie ieftin, sigur și să poată preveni o epidemie mondială la fel de periculoasă ca celebra H1N1. Banii au fost puși în cote egale de Uniunea Europeană și Departamentul de Biotehnologie al guvernului indian.
În nordul Greciei, la malul mării, se construiește un nou complex turistic – Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, cu un hotel și 13 vile de lux și un centru de spa modern. Complexul are ca țintă să atragă clienți din zona turismului de lux.
Ceva asemănător tocmai s-a construit în Croația, într-o localitate numită Poreč. Complexul are 154 de camere, 91 de apartamente cu grădină, 43 de apartamente și 21 de vile, pentru aproximativ 1.000 de turiști.
În Pristina, Kosovo, s-a inaugurat o stație modernă de tratare a apei, ce furnizează apă sigură pentru consum în capitală și orașele apropiate, pentru clienți casnici și industriali. Proiectul a fost finanțat de municipalitate, parțial printr-un împrumut bancar și parțial prin bani de la Comisia Europeană.
Uniunea Europeană a anunțat un pachet umanitar generos pentru sprijinirea Venezuelei, țară răvășită de crize politice și economice, părăsită din ce în ce mai mult de cetățeni. Banii vor fi folosiți în special pentru categoriile sărace, pentru acoperirea nevoilor de mâncare, apă și servicii medicale.
Israelul se pregătește intens de găzduirea Eurovisionului în 2019. Inițial inițiativa a întâmpinat rezistență din partea guvernului, care a estimat că suma necesară este mult prea mare, dar până la urmă situația s-a deblocat. În ciuda tuturor controverselor politice, religioase, legate de drepturile omului, finala Eurovision va avea loc.
Ce au în comun toate proiectele din listă? Fiecare dintre ele costă 40 de milioane de euro sau mai puțin. Dar referendum ca al nostru nu mai are nimeni!