A relua personajele unui autori, în special de literatură polițistă, pare a fi moda toamnei, cel puțin în Anglia. Doar că, sub pana noilor lor „părinți“, eroii nu mai strălucesc ca pe vremuri.
Moartea unui autor nu înseamnă neapărat și moartea unui personaj de succes. Nu când editorii miros prilejuri de a face vânzări serioase.
Când a apărut, în 1975, Cortina trebuia să fie ultimul roman cu Hercule Poirot (faimosul detectiv chiar deceda înainte de final). Doamna Christie, preventiv, scrisese romanul cu patru decenii înainte și îl păstrase în seif decenii la rând. Moartea „Reginei Crimelor”, în 1976, n-a însemnat însă și sfârșitul lui Poirot, care în această toamnă este eroul unui nou roman, The Mystery of Three Quarters.
Este a treia aventură a lui Poirot fără Agatha Christie. Noua lui „mamă“ este Sophie Hannah, o scriitoare ce avusese succes și până la resuscitarea micului detectiv belgian. Joaca ei de-a Agatha Christie a început în 2014 cu The Monogram Murders, care numai în Anglia s-a vândut în 240.000 de copii și a fost tradus în 36 de limbi. O a doua carte, Closed Casket, a avut și ea succes, iar asta a făcut ca și cărțile „originale“ ale Sophiei Hannah să cunoască vânzări mai mari. Și, deși cronicarii nu sunt prea blânzi cu noua aventură a lui Poirot, pare-se că un al patrulea roman din această serie este negociat chiar în acest moment.
Pe de altă parte, Eoin Colfer, autor al seriei de succes Artemis Fowl, încearcă un tribut faimosului Ghid al autostopistului de Douglas Adams numit And Another Thing, dar fără aceeași strălucire. Un alt scriitor, James Henry, scrie prequel-uri ale seriei Inspector Frost de R.D. Wingfield, iar romane purtând numele lui Dick Francis apar, fără greș, în fiecare toamnă, deși scriitorul a decedat încă din 2010.
Aceste romane nu sunt atât de reușite și nu toate se vând foarte bine, Dar aceasta nu îi împiedică pe editori să continue seria acestor „colaborări postume“.
Alte asemenea producții sunt însă apreciate. Un exemplu ar fi Money in the Morgue, un alt roman avându-l ca erou pe inspectorul Alleyn, realizat de Stella Duffy din numai cinci capitole terminate și câteva note scrise de creatorul original, scriitorul Ngaio Marsh. Lăudat este și Only to Sleep de Lawrence Osbourne, apărut în septembrie, o nouă aventură a faimosului Philip Marlowe, detectivul particular imaginat de Raymond Chandler.
Și tot în această toamnă un alt autor de succes Ben Schott, lansează un „omagiu autorizat“ al cărților lui P.G. Wodehouse, intitulat Jeeves and The King of Clubs și în care Bertie Wooster și valetul Jeeves „intră în lumea spionajului pentru a investiga curiosul incident al dialogului pe timp de noapte“.