A fost „doar“ producătorul Războiului stelelor, dar fără el poate că saga galactică a lui Lucas n-ar fi văzut niciodată lumina ecranelor. Sau ar fi fost foarte diferită.
Gary Kurtz a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, jelit de întreaga comunitate Star Wars, deși a fost „decuplat“ de industria construită de Lucas de mai bine de trei decenii. Kurtz, născut în 1940, a început să lucreze ca producător de mici filme horror și westernuri în anii ’60 după care, vreme de trei ani, a fost în Vietnam.
Lucas i-a fost prezentat de către Francis Ford Coppola în 1970. A luptat ca Lucas să primească finanțare pentru American Graffiti, film care, în ciuda așteptărilor marilor studiouri, a fost un uriaș succes.
De asemenea, Kurtz a fost alături de George Lucas de-a lungul întregii producții, extrem de dificile, a primului film din seria Războiul stelelor. „Fără el, n-ar fi existat Forța“, scrie Peter Mayhew, interpretul lui Chewbacca. Asta fiindcă Gary Kurtz, care studiase mitologiile și religiile lumii, a contribuit, cu critici și idei, într-o măsură foarte mare la scenariile primelor două filme din serie. Se pare că el are un mare merit în dezvoltarea conceptului „Forței“.
După Imperiul contraatacă, Gary Kurtz nu a mai fost de acord cu direcția pe care Lucas voia să o dea universului său și s-a separat de acesta în 1980.
„Am văzut cum s-au schimbat prioritățile lui George“, spunea el într-un interviu din 2010. „Păpușile Star Wars aduceau de trei ori mai mulți bani decât filmele. E normal să iei decizii care să protejeze afacerile cu păpuși, dar nu e cel mai bun lucru pentru calitatea filmelor. A pune jucăriile înaintea filmelor e ca și cum ai pune căruța înaintea cailor.“
După despărțirea de Lucas, Kurtz s-a aliat cu Jim Henson producând excelentul film fantasy cu păpuși Dark Crystal și apoi o continuare dark a Vrăjitorului din Oz, numită Return to Oz.
După aceea, încetul cu încetul, a ieșit din peisajul cinematografic, rămânând în istorie ca unul dintre personajele-cheie ale mitologiei Războiului stelelor.