A trecut o săptămână de la minunatul CEx al PSD, iar în partid s-a instalat liniștea. Liviu Dragnea a câștigat clar disputa cu trupa contestatarilor, iar din acest moment nimeni din interiorul partidului nu-i mai stă în cale.
Întrebarea e unde sunt cele 25 de voturi pe care tabăra Firea-Stănescu le vântura înaintea marii confruntări din PSD? N-au trădat doi sau trei oameni, ci vreo 15, semn că Dragnea controla situația chiar și când bătălia părea pe muchie de cuțit. Ba chiar foarte posibil ca liderul PSD să fi trimis câțiva oameni în tabăra adversă, doar pentru a-i face pe adversari să creadă că victoria lor e aproape. În acest fel, liderul PSD avea seară de seară tabloul complet al luptei și putea să acționeze în consecință.
Când știi cu ce arme luptă adversarul și care îi sunt intențiile, e ușor să câștigi. Mai ales când ai la îndemână funcții și resurse. În definitiv, ce putea oferi Firea? Sau Paul Stănescu? Semnalul cel mai evident în zilele dinaintea CEx a fost dat de Bădălău, omul care simte și știe exact cum stau lucrurile. Când Bădălău s-a poziționat de partea lui Dragnea a devenit clar că puciul a eșuat.
De altfel, nici n-a fost al naibii de complicat pentru Dragnea să-și conserve poziția. Mulți dintre liderii de filiale se duc acolo unde-i puterea. Adică la bani și la privilegii. De ce să riște un șef de organizație din sudul țării? Sau un lider PSD din Moldova? Cade partidul în sondaje? Și care-i problema? Căderea e mai abruptă în Ardeal, în București și în marile orașe, însă în Vaslui, Giurgiu, Gorj sau Vrancea nu s-au evaporat prea multe procente. Sau pot fi recuperate.
Dragnea nu putea fi dat jos din fruntea partidului în CEx, ci doar într-un eventual congres. Asta însemna timp. Urmau săptămâni bune de incertitudini, iar armata PSD n-are timp și nici chef de balamuc.
Trei au fost cauzele eșecului puciștilor
- Lipsa unei alternative clare în interiorul partidului. Cine ar fi preluat PSD de la Dragnea? Ipoteza cu Viorica Dăncilă președinte interimar până la un eventual congres e mai degrabă o glumă. Din gașca puciștilor doar Gabriela Firea ar fi adus un plus de imagine, însă ar fi lăsat vechii tovarăși din teritoriu butoanele partidului în mâna unui om venit nu de mult în PSD?
- Frica pierderii guvernării. În cazul unei victorii a taberei Stănescu, ce garanții existau că amicii lui Dragnea n-ar fi trântit ulterior guvernul în Parlament? De asta s-au și grăbit semnatarii scrisorii anti-Dragnea să anunțe că Dăncilă rămâne premier, pentru că plecarea Vioricăi ar fi pus partidul într-o situație și mai delicată. În acest caz, pesediștii ar fi rezolvat problema Dragnea, dar ar fi putut trece în opoziție. Îi vedeți pe Oprișan sau Buzatu să accepte trecerea râului legați la ochi?
- Incertitudinea. Nimeni nu știa ce se va întâmpla după căderea lui Dragnea. Plana pericolul declanșării unui război surd pentru moștenire, în condițiile în care nu există un lider puternic acceptat de întregul partid.
Există disensiuni serioase în PSD, dar, la experiența sa politică Dragnea va căuta să potolească spiritele înfierbântate. Posibil să asistăm la una sau două execuții, însă restul disidenților vor fi momiți cu funcții.
Un exemplu îl constituie oferirea postului de ministru la Educație Ecaterinei Andronescu. Dar vor urma și alte bezele dinspre Dragnea.
După ce a scăpat teafăr din bătălia internă, Liviu Dragnea va continua în forță acțiunile de anihilare a Justiției. Asistăm deja la îndepărtarea din guvern a pionilor care nu văd cu ochi buni emiterea ordonanței salvatoare. În primă fază vom asista la înscăunarea lui Toni Greblă la Secretariatul General al guvernului, după care, în cadrul remanierii, foarte probabil, va fi înlocuit ministrul Justiției Tudorel Toader. Dacă urmașul lui Toader va fi Nicolicea, așa cum se zvonește, atunci povestea cu OUG devine o simplă chestiune de timp.
Urmează săptămâni agitate pe scena politică. Victoria lui Dragnea este una de etapă, dar poate fi suficientă pentru a-și îndeplini scopul imediat, cel al rezolvării problemelor cu Justiția. Partidul i-a dat toată puterea, iar liderii din teritoriu sunt solidari cu cauza liderului lor. PSD va pierde în continuare puncte, dar libertatea fruntașilor social-democrați e mai importantă decât orice. Dacă strada va reacționa vehement, PSD e dispus chiar să plece în opoziție. Partidul va supraviețui, câtă vreme și în primării sau consilii județene mesele sunt îmbelșugate.